Narsissi

1 Toni oli narsissi, vaikka Toni ei ole narsissin nimi.

2 Toni kasvoi laakeassa maassa ja isänsä pellon päässä seisoessaan hänen päälakensa oli tienoon korkein kohta ja muuttolinnut pysähtyivät suristen matkallaan, lepäsivät hetken, söivät ja lähtivät. Toni oli pitkä ja norjavartinen, kaunis ja valkoinen ja Tonin entiset kaverit pieksivät huuliaan hänen selkänsä takana, että Toni oli sietämätön narsissi, joka rakasti itseään enemmän kuin ystäviään eikä osannut puhua mistään muusta kuin minä minä minä.

3 Entisen puutarhurin papereissa luki, että Tonista oli tullut narsissi, koska hän kasvoi laakeassa maassa, jonka korkein kohta oli hänen päälakensa. Papereissa luki myös, että Toni ylenkatsoi muita, manipuloi heitä henkilökohtaisten objektiiviensä mukaisesti ja kukoisti saadessaan olla huomion keskipisteenä.

4 Toni heilutti valkoisilla sormilla kauniille naiselle, jonka pitkä limousin oli pysähtynyt pellon ohittavalle autotielle. Nainen viittoi autonkuljettajaansa hakemaan Tonin autoon. Kiirehtimään, koska hän ei voi vastustaa narsisseja.

5 Nainen esitteli Tonin isälleen, mainostoimiston johtajalle. Jätti Tonin maljakossa isänsä työpöydälle.

6 Kun johtaja lähti etelänlomalle, Toni hoiti kvartaalitalousoptimaation niin mainiosti, että hänet siirrettiin vielä isompaan maljakkoon ja pian hänellä oli alaisinaan liuta nöyriä niskoja, jotka kutsuivat häntä herra Långbackaksi.


Lisätietoja tästä novellista

  • Kunniamaininta, Pohjois-Pohjanmaan kesäyliopiston runokilpailu 2014