Pohjois-Pohjanmaan kesäyliopiston kirjoituskilpailun teemana oli vuonna 2015 satiiri.

Viisi yllättävää keinoa olla onnellinen

Onko onni tekoja vai mielentila? Voiko onnen saavuttaa ja siellä pysyä? Näitä viittä neuvoa seuraamalla olet oikealla tiellä.

1. Älä välitä muista

Suomalainen, ranskalainen ja saksalainen tapaavat elefantin viidakossa. Saksalainen miettii, miten voisi käyttää elefanttia viidakon raivaamiseen. Ranskalainen miettii, mitkä mausteet sopivat elefantinlihan kanssa. Suomalainen katsoo elefanttia ja mietii, mitähän tuo ajattelee minusta.

Vanhoissa vitseissä on toinen puoli totta. Onnellisuuden suurimpana esteenä on useimmiten muihin vertaaminen. Älä siis välitä muista vaan käännä katse reippaasti omaan napaan.

”Ennen kuuntelin konsertit kädet taskussa. Sitten tajusin, ettei kukaan ole tullut katsomaan minua vaan esiintyjää.
– Jape, 41

”Jossain vaiheessa vain lakkasin välittämästä.
– Topi, 27


2. Tunne itsesi

Kukaan ei tunne sinua, kehoasi tai tilannettasi niin hyvin kuin sinä. Jos sinusta tuntuu, että saat neuvoja, jotka eivät sovi minä- tai maailmankuvaasi, usko omaan tuntemukseesi. Se voi aivan hyvin olla oikeassa!

”Lääkäri kielsi käyttämästä voita. Hän sanoi, että kuolisin. Säikähdin. Suutuin. Saa olla viimeinen kerta kun menen julkiselle.
– Pirkko, 55

”Päätimme, että emme rokota lapsiamme, koska on vanhemman velvollisuus huolehtia, että lapsi kuolee luonnollisesti.”
– Pekka, 39, ja Tiina, 32


3. Herää aamulla

Tutkimusten mukaan aamulla heräävät ihmiset ovat muita onnellisempia.

”Aamukahvin tuoksu, tuoreet yrtit, pienten jalkojen tepsutus. Minä olen täydellinen.”
– Venla, 25


4. Muista: olet parempi kuin muut

Vaikka saattaisit epäillä itseäsi joskus, muista, että olet parempi kuin muut. Muilla saattaa olla rahaa, kauneutta, menestystä, ystäviä, merkityksellinen parisuhde, harrastuksia, terveyttä, taloudellista vakautta, lapsia, koulutus, tulevaisuus, kaareva televisio, lentoliput kaupunkilomalle, älypuhelin, päivälehden sunnuntaitilaus, ensimmäistä kertaa kukkivat pelargoniat, kiinteät rinnat ja peppu, myönteisiä salaisuuksia, odotettavaa, putipuhdas koti, kuparinkultainen miesrinta, uudet bikinit, ulosvedettävä vuodesohva, molemmat isovanhemmat, kannustava kasvuympäristö, lauteet siperiankuusta, vastuuta sopivasti muttei liikaa, töitä, työtä, vielä vähän laitettavaa, lasitettu parveke, paksut hiukset, uskallusta itsensä ilmaisuun, kivikova erektio tai kummipojan syntymäpäivä, mutta olet silti ainutlaatuinen ja siksi parempi kuin muut.

”Nuorempana en arvostanut itseäni ja seksuaalisuuteni oli kaupan.”
– Ritva, 51


5. Ympäröi itsesi samanmielisillä ihmisillä

Vastakohdat viehättävät vain harlekiinikirjoissa. Se, mikä aluksi tuntui jännittävältä, alkaa kahden vuoden ainaisen riitelyn jälkeen puuduttaa. Jos toinen asettaa toistuvasti kaverinsa sinun edellesi, valehtelee jalkapallotreenien kestosta ja käy jatkuvasti yksillä, jotka venyvät kaksiksi jne. niin kyllä sitä alkaa ihminen miettiä, että tässäkö tämä nyt oli sitten, että antaa itsestään niin paljon ja sitten se toinen vaan… vaan sivuuttaa ihan kokonaan, tunteellisesti, fyysisesti, henkisesti, niin kenen vika se on, jos tapaa ihmisen, joka oikeasti välittää. Ja arvostaa. Ei tässä pyhimyksiä olla kukaan, mutta en aio olla se pahis enää.

”Pieniä tekoja arjessa. Siitä on onni tehty.”
– Joonatan, 44

Mitkä ovat sinun onnellisuusniksisi? Jaa ne tunnisteella #onniksit ja osallistu keskusteluun. Parhaat niksit palkitsemme tuotepalkinnoilla.


Lisätietoja tästä novellista

  • Kunniamaininta, Pohjois-Pohjanmaan kesäyliopiston kirjoituskilpailussa vuonna 2015