#24: Lauseista löysät pois, eli näin tiivistät tekstiä

Kun kirjoitat kaunista ja riipaisevaa tekstiä hurmoksellisesti, miten saat lauseista löysät pois ja tekstistä totisesti napakkaa – luonnollisesti totta kai? Kuuntele vinkit siihen, miten lauseet saa rantakuntoon.

Keskustelu jatkuu Twitterissä ja Instassa

Tarvitseeko lauseiden olla aina niin napakoita? Miten sinä pidät lauseesi tiiviinä? Kerro meille niksisi esimerkiksi Instagramissa ja Twitterissa.

Jakson musiikki

(c) Perfect (Instrumental version) – Josh Woodward. CC Attribution License.
(c) Roll, Jordan, Roll (bumber bass) – The Joy Drops. CC Attribution License.
(c) Guitar Snippet from Widow’s Plead for Her Son – The Joy Drops. CC Attribution License.

Posted In

2 Comments

  1. Moro Essi ja Jukka!

    Sinänsä ei kyllä yllättänyt, että viittaatte juuri On Writingiin; se kun tuntuu monelle kirjottajalle olevan Raamatun kaltasessa asemassa. Oon mä itekkin sen kirjottamiseen liittyvät osat käynyt useamman kerran läpi, hyvä yleisopashan se on.

    Oon suurimmaksi osaksi samaa mieltä kanssanne noista karsimiskeinoista, tosin adjektiivien poistaminen (kokonaan?) oli uusi juttu. Mulla itelläni on ollut sellanen sääntö, että asioiden fyysisiä ominaisuuksia voi kyllä kuvata adjektiiveilla, eli kertoa niistä päähavainnoista mitä aistien avulla voi tehä – tietysti jättäen pois itsestäänselvyydet niin kuin teidänkin mainitsema kylmä jää ja tumma varjo. Mutta tunteet ja tuntemukset vaatii melkein aina näyttämistä kertomisen sijaan. En siis ikinä kirjoittais ”hän näytti väsyneeltä”, vaan vaikka ”hän näytti siltä kuin olisi valvonut viikon putkeen”. Sen sijaan farkkujen voi minusta ihan hyvin sanoa olevat kulahtaneet kuin ”sen näköiset, että niillä olisi tehty maailmanympärysmatka”.

    Adverbien poisjättämisestä olen kans samaa mieltä. Minusta ne on ikään ku halpoja, ihan ku kirjottaja ei olis jaksanut paremmin ja syvemmin kuvata toiminnan tapaa. Adverbien käyttämistä voi hyvin verrata näyttelijän ohjaamiseen, johon perehdyin jonkin verran amiksessa. Siinäkin kiellettiin adverbien käyttäminen; kuinka hukassa näyttelijä oliskaan, jos sen pitäisi tehdä asiat iloisesti tai lennokkaasti? 😀 MIeleen tulee väkisinkin jotain 50-luvun teatraalista Suomi-filmimeininkiä. King ei ole kuitenkaan täysin adverbejä vastaan, niin ku On Writingin lopussa oleva näyteteksti osottaa. Lähinnä King tuntuu olevan adverbejä vastaan vaan sillon, jos dialogilla tai verbeillä voi kertoa saman asian.

    Mutta hei, kiitos tästä! Löysin teidät Kalevasta ja halusin tulla tarkemmin katsomaan, mistä tässä on kyse. Asiallista meininkiä ja vielä samalta seudulta! 🙂 Saatoittepa saada musta vakkarikuuntelijan.

    1. Hei, mahtavaa ja kiitos kuuntelusta. Sori, että kommentti on mennyt ohi, meillä oli spämmiasetukset turhankin tiukalla. On totta, että melkein kaikkien näiden sääntöjen kohdalla on joskus parempi rikkoa niitä. Muuten tekstistä voi tulla turhankin turboahdettua jos jokainen asia täytyy näyttää toiminnan kautta. Kohtuus kaikessa, myös sääntöjen noudattamisessa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *