Podcastin aloittaminen | Tarvitset ainakin nämä 5 asiaa

Mitä podcastin aloittaminen vaatii? Onko se vaikeaa ja paljonko siihen tarvitsee rahaa? Lue tästä vinkit ja olet ainakin viisi askelta lähempänä oman podcastin aloittamista.

1. Podcastin aloittaminen alkaa ideasta

Mikä aihe kiinnostaa sinua niin paljon, että haluat käsitellä sitä seuraavan vuoden, pari tai pitempäänkin? Yleensä rajattu aihe on parempi kuin laaja. Voit myös miettiä, mitä ongelmia kuuntelijoillasi on ja miten voisit ratkoa niitä podcastilläsi.

Suosittu suomalainen podcast Rahapodi auttaa suomalaisia sijoittamaan viisaammin. Kertojan ääni -podcast auttaa kirjoittamaan paremmin. Monet podcastit voivat perustua juontajansa karismaan tai persoonaan, mutta on keskimäärin helpompi keksiä hyvä idea kuin keksiä vetävä karisma.

2. Ääni ennen kaikkea

Podcast on intiimi media. Se tulee lähelle ja kuiskii korvaan työmatkalla, sängyssä tai vaikka tiskatessa. Hyvä äänenlaatu on tärkeää, joten podcastin aloittamiseen tarvitset ainakin nämä:

 • Hyvä mikrofoni
 • Hiljainen äänityspaikka
 • Tietokone
 • Äänenkäsittelyohjelma

Äänenlaatuun voit panostaa muutamasta kympistä kymmeniin tuhansiin euroihin. Monet suosittelevat esimerkiksi Blue Yeti -USB-mikrofoneja, jotka maksavat satasesta ylöspäin. USB-mikin hyvä puoli on se, että saat sen kiinni suoraan tietokoneeseen eikä sinun tarvitse heti panostaa esimerkiksi tallentimeen, kuten ZOOM H6:een (jota voin suositella varauksettomasti).

Hiljaisen ja kaiuttoman äänityspaikan voit tehdä omaan kotiisi kohtuullisen helposti. Paksut verhot ja matot auttavat vaientamaan kaikua, joka saa podcastisi kuulostamaan siltä kuin se olisi nauhoitettu kylppärissä.

Äänenkäsittelyyn hyvä ohjelma on ilmainen Audacity, joka on saatavilla sekä Macintosh- että Windows-koneille. (Tavalliset ATK-taidot vaaditaan).

3. Podcastin hostaaminen

Aihe. Check. Mikki. Check. Ensimmäinen jakso on editoitu ja nyt se pitäisi saada jonnekin niin, että muutkin voisivat kuunnella sitä. Esimerkiksi iTunes ei hostaa äänitiedostojasi vaan hakee tiedot RSS-syötteestäsi, joka puolestaan viittaa äänitiedostoosi.

Kertojan äänessä käytämme SoundCloudia. Se on tiettyyn megatavumäärään asti ilmainen, joten se sopii hyvin aloittaville podcastaajille. Lisäksi SoundCloudissa on hyvät jakomahdollisuudet ja saat jaksot tyylikkäästi jakoon esimerkiksi Facebookissa tai Twitterissä SoundCloudin omalla soittimella.

4. RSS-syöte ja podcastin aloittaminen

RSS-syöte on podcastisi sykkivä keskus. Täältä voit katsoa miltä näyttää esimerkiksi Kertojan äänen RSS-syöte. Se ei ole tarkoitettu ihmisen luettavaksi vaan erilaiset ohjelmat voivat poimia siitä tarvitsemansa tiedot ja esittää ne haluamallaan tavalla.

RSS-syöte kannattaa omistaa jos aiot tehdä podcastiäsi pitkään. Esimerkiksi SoundCloud tarjoaa valmiin RSS-syötteen ja sitä käyttämällä podcastin aloittaminen on todella helppoa. Ongelma on kuitenkin se, että et voi tehdä suuria muutoksia SoundCloudin RSS-syötteeseen. Jos firma menee konkurssiin tai päättää nostaa hintojaan, RSS-syötteesi eli podcastisi sykkivä keskus voi upota firman mukana.

Kertojan äänelle olemme tehneet seuraavanlaisen järjestelyn:

 • Hostaamme äänitiedostot SoundCloudissa
 • RSS-syöte on omalla domainillamme kertojanaani.fi
 • RSS-syöte viittaa mp3-tiedostoihin SoundCloudin palvelimella
 • Päivitämme RSS-syötettä julkaisemalla WordPress-alustalla postauksen ja määrittelemme tiedot PowerPress-plugarilla

RSS-syötteestä voisi kirjoittaa enemmänkin, mutta tässä vaiheessa riittää, että mietit hartaasti, pitkään ja makustellen, miten voit omistaa oman podcastisi RSS-syötteen. Oma domain on hyvä valinta, mutta sen saaminen ja sivun pystyyn laittaminen maksaa rahaa, aikaa ja vaivaa.

5. Podcastin jakelu, eli miten voit olla olemassa

Jos podcast on iTunesissa mutta kukaan ei kuuntele sitä, onko se oikeasti olemassa?

Podcastin aloittaminen on aikaa vievää mutta sen suosion kasvattamiseen saa varata vielä enemmän kuukausia. Optimoimalla hakukoneita varten, iTunes-optimoinnilla ja sosiaalista mediaa hyväksikäyttämällä voit saada podcastia ihmisten silmien ja siten korvien eteen. Kertomalla kaverille ja osallistumalla aihepiirisi tapahtumiin voit myös levittää sanaa.

Podcastin aloittaminen pähkinänkuoressa

Halvimmillaan podcastin aloittaminen maksaa alle sata euroa (sillä oletuksella, että sinulla on tietokone). Mikrofoni on suurin alussa vaadittava sijoitus.

Kirjoita kommentteihin, jos olet aloittamassa podcastia tai haluaisit kuulla jostain osa-alueesta enemmän.

Posted In

10 Comments

 1. Terve,

  Kiitos erinomaisesta blogista.
  Olemme aikeissa aloittaa podcastin kolmen äijämiehen kesken. Haaste on se, että asumme kaikki eri paikkakunnilla, joten keskustelu lienee pakko hoitaa puhelimitse. Olisin kysynyt vinkkiä, että millä tavoin puhelimessa tapahtuva keskustelu olisi hyvä tallentaa ja editoida hyvälaatuiseksi? Riittääkö esim. puhelimeen ladattava ilmainen tallennusohjelma ja Audacity jälkikäsittelyyn, vai mitä suosittelet?
  Otan mielihyvin kaikki vinkit vastaan.

  1. Hei, kiitos kiitos. Pahoittelut myöhäisestä vastauksesta, meillä oli spämmiasetuksissa häikkää ja tämä meni ohi. Ehkä olettekin jo aloittaneet äijäpodcastinne. Olemme tehneet yhden puhelinhaastiksen tähän mennessä. Käytimme Zoom H6:sta nauhoittamaan kahta mikkiä sekä puhelinta. Itse puhelu oli Whatsappin äänipuhelu. Sen äänenlaatu ainakin oli todella hyvä. Voisin kuvitella, että jokainen voisi nauhoittaa oman äänensä oman puhelimen tallentimella, esimerkiksi yhteisestä Whatsapp-puhelusta, ja sitten ne yhdistettäisiin vaikka Audacitylla. Meillä käytössä on Adobe Audition, joka Adoben ohjelmiin tottuneille on kohtuu helppo ottaa käyttöön. Audacity ilmaisena ohjelmana on toisaalta lyömätön. Hauskaa podcastintekoa!

 2. Moi, mielenkiintoinen artikkeli. Viittasit tuossa iTunesiin. Miten podcastit saadaan jakeluun sinne? Onko tavallisen podcastit mahdollista päästä myös Spotifyyn?

  1. Hei,

   ja kiitos kommentista. Pahoittelut myöhäisestä vastauksesta. Spämmifiltteri teki tepposet. iTunesiin voi tosiaan lähettää oman podcastinsä aika helposti. Siihen tarvitaan RSS-feedi ja iCloud-tili. Täälllä asiaa RSS-syötteestä: https://kertojanaani.fi/oma-podcast-rss-syote-wordpress-sivustolla/. Täällä englanniksi hyvät yleisohjeet: https://create.blubrry.com/manual/podcast-promotion/submit-podcast-to-itunes/

   Tavallisen podcastin on mahdollista päästä Spotifyhyn. Helpoiten se onnistuu sillä, että käyttää podcastin hostaamiseen jotain sellaista palvelua joka tarjoaa Spotifyhyn jakelun suoraan. Muistaakseni Blubrry ainakin tekee sen. Ohjeet täällä: https://create.blubrry.com/manual/podcast-promotion/submit-podcast-to-spotify/

   Toivottavasti näistä on apua.

 3. Hei, miten on musiikin käyttämisen laita podcasteissa? Saako tunnusmusiikkina käyttää mitä biisiä vain ilman teostomaksuja jos podcast ei ole kaupallinen? Vai pitääkö säveltää omat musat jos haluaa selvitä ilmaiseksi? En ole ennen joutunut pohtimaan tekijänoikeusasioita niin ei mitään käsitystä miten tunnarin suhteen pitäisi toimia.

  1. Hei! En ole lakimies, mutta yleissäännöt on kohtuu selvillä. Musiikin käyttämiseen tarvitaan lupa. Se lupa voi olla myös se, että musiikkia saa käyttää ilmaiseksi kunhan mainitsee tekijän. Tai se voi olla, että tekijää ei tarvitse mainita mutta kappaleen käytöstä pitää maksaa. Joskus raja vedetään myös kaupallisen ja ei-kaupallisen välillä. Jos biisi on tunnettu niin sitä tuskin saa kuka tahansa käyttää podcastissaan. Yhteenvetona siis, että musiikin käyttöön tarvitaan lupa. Itse säveltämällä ja luvat antamalla voi olla ainakin varma, että musiikkia saa käyttää. Mutta yleensä musiikkipalveluissa on myös varsin selkeät ohjeet, miten musiikkia saa käyttää.

 4. Hei, kiitos blogista/ohjeista!

  RSS-syötteestä, voinko siis julkasta soundcloudissa ja käyttää sitä esim Spotifylle toimittamassa RSS-syötteessä?
  Muita ei omaa alustaa vaativia esimerkkejä jotka sopisi tämmöiseen? Mielessä siis erityisesti Spotifyssa podcastin jakaminen

  1. Hei! Käsittääkseni Soundcloudin antaman RSS-syötteen voi jakaa Spotifyhyn. Jolloin saat oma podcastin sinne. Tiettyyn pisteeseen asti Soundcloud on myös ilmainen, joten sillä pääsee hyvin alkuun. Muita vastaavia palveluita varmasti on, mutta en itse ole käyttänyt niitä. Podbean esimerkiksi tai Anchor.

 5. Tervehdys! Jos teen kaupallisesti podcastia, eli tarkoitus tienata tuloja sillä, niin miten nää sopimukset menee iTunesin, Spotifyn ja muiden sovellusten kanssa? Mitä reittiä raha virtaa podcastaajalle? Soundcloudissahan raita on kaikille ilmaiseksi kuunneltavissa.

  1. Hei! Podcastilla tienaaminen olisi varmasti oman blogijuttunsa arvoinen, mutta käsittääkseni keinoja on muutama: joko myyt mainospaikkoja podcastiisi tai podcastaat jossain possessa, joka maksaa podcastin tekemisestä. Harvinaisempaa taitaa olla se, että rahaa saisi siitä, että podcastia kuunnellaan. Toisin sanoen Spotifyn rojalteilla saanee ostettua kymmenesosan näkkileivästä – ainakin noin kymmenen vuoden jälkeen. Itse asiassa en ole varma onko Spotifyssa mahdollisuutta tienata mitään podcastin kautta. Oletin, että ei, joten en ole asiaan perehtynytkään.

   Yleisin keino lienee siis tämä: hankit podcastille mahdollisimman monta aiheesta kiinnostunutta kuuntelijaa ja myyt mainospaikkoja mainostajille, joita yleisösi voisi kiinnostaa. Koska tarkoituksena on tavoittaa mahdollisimman monta henkilöä, jakelu tapahtuu sitä kautta, jota saa mahdollisimman monta kuulijaa. Eli esimerkiksi Soundcloudin kautta ilmaiseksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *