Millaista resonanssia on tietokirjan ja samasta aiheesta tehdyn romaanin välillä? Keskustelemme tutkija, kirjailija Jenny Kangasvuon kanssa hänen tietokirjastaan Bi- ja panseksuaalisuus ja romaanistaan Hiukset takussa, joka käsittelee mm. polyamoriaa ja monisuhteisuutta.

Kuva: Jukka Aalho

Voit kuunnella jakson mm. Spotifyn, Apple Podcastsin tai Google Podcastin kautta.

Tutustu Jenny Kangasvuohon

Podcast-jakson tiivistelmä

Tiivistelmä on tehty tekoälyn avustuksella, joten se voi sisältää epätarkkuuksia.

Kirjoittaminen kahtena genrenä: Jenny Kangasvuo keskustelee, kuinka hän käsittelee samaa aihetta – biseksuaalisuutta ja panseksuaalisuutta – sekä tietokirjallisuudessa että kaunokirjallisuudessa. Tietokirjat vaativat faktapohjaista ja systemaattista työtä, kun taas kaunokirjallisuus on luovempaa ja vapauttaa mielikuvituksen.

Erikoiskirjat ja romaanit: Kangasvuo vertaa kahta kirjaansa – tietokirjaa ”Biseksuaalisuus ja panseksuaalisuus” ja romaania ”Hiukset takussa” – ja niiden tapaa lähestyä aihettaan. Romaanissa hän voi tutkia moninaisia ihmissuhteita ja tunteiden kompleksisuutta, jotka jäävät usein tietokirjallisuuden ulkopuolelle.

Yhteiskunnallinen vaikuttaminen ja kritiikki: Kangasvuo pohtii kritiikkiä, jota hän on kohdannut moninaisuuden esittämisestään romaanissaan ja kuinka hän on tasapainotellut faktatarkkuuden ja fiktion välillä.

Akateeminen ura ja tulevaisuuden suunnitelmat: Hän valottaa myös akateemista uraansa Oulun yliopistossa ja aikeitaan julkaista uutta kirjallisuutta fantasiakirjallisuuden saralla.

Kirjallisuuden ja yhteiskunnan vuoropuhelu: Jenny Kangasvuo arvioi seksuaalisuuden yhteiskunnallista käsittelyä ja sitä, kuinka asenteet eivät ole muuttuneet niin paljon kuin hän olisi toivonut.

Kirjallisuuden merkitys ja saatavuus: Kangasvuo keskustelee kirjojensa tavoitteista ja niiden eri yleisöistä sekä siitä, että hänen teoksensa ovat saatavilla eri formaateissa.

Lokaliteetti ja perifeeristen näkökulmien tärkeys: Hän painottaa myös Oulun merkitystä tarinoissaan, tuoden esille sen, kuinka paikalliset tapahtumat ja kulttuuri vaikuttavat moninaisuuden kuvaukseen.