Mitä on selkokieli ja millaisia tarinoita selkokielellä voi kertoa? Mikä tarinassa muuttuu kun se mukautetaan selkokielelle? Selkokirjailija Sanna-Leena Knuuttila kertoo selkokielestä ja antaa esimerkkejä omista ja muiden teoksista.
Kuva: Jukka Aalho
Voit kuunnella jakson mm. Spotifyn, Apple Podcastsin tai Google Podcastin kautta.
Tutustu Sanna-Leena Knuuttilaan
Podcast-jakson tiivistelmä
Tiivistelmä on tehty tekoälyn avustuksella, joten se voi sisältää epätarkkuuksia.
Sanna-Leena Knuuttila, selkokirjailija ja selkokielen asiantuntija, vieraili Jukka Aalhon juontamassa podcastissa keskustelemassa selkokielisestä kirjallisuudesta.
Mikä on selkokielinen kirjallisuus?
- Määritelmä: Selkokielinen kirjallisuus on yleiskieltä helpompaa suomea. Sen tekstirakenne, sanasto ja kielioppi ovat yksinkertaisempia.
- Kohderyhmä: Selkokieliset teokset on suunnattu henkilöille, joilla on haasteita kielen kanssa, olipa kyseessä puhuttu tai luettu kieli.
Knuuttilan työ ja kokemukset
- Knuuttila työskentelee selkokielen koulutusten parissa ja kirjoittaa vapaa-ajallaan selkokielistä kaunokirjallisuutta.
- Hän kertoo, miten selkokieliset tekstit eroavat yleiskielestä ja miten selkokielinen kirjallisuus vaatii kirjailijalta erilaista lähestymistapaa.
- Knuuttila jakaa kokemuksiaan ensimmäisen selkokielisen teoksensa julkaisuprosessista ja sen aiheesta, joka keskittyy suomalaisen naisen historiaan toisen maailmansodan aikana.
Selkokielisen kirjallisuuden merkitys ja saatavuus
- Saatavuus: Selkokielisiä kirjoja löytyy kirjastoista, ja joitakin voi tilata verkkokaupoista, vaikka kirjakaupoissa niitä on saatavilla vähän.
- Äänikirjat ja e-kirjat: Selkokielisiä teoksia on saatavilla äänikirjoina ja e-kirjoina, mutta niitä on suhteellisen vähän.
Selkokielisen kirjallisuuden tulevaisuus
- Selkokielisen kirjallisuuden kysyntä kasvaa Suomessa väestön ikääntyessä ja maahanmuuton lisääntyessä.
- Knuuttila korostaa selkokielisen kirjallisuuden merkitystä lukutaidon edistämisessä ja monipuolistumisessa.
Yhteenveto
Knuuttila valottaa selkokielisen kirjallisuuden tärkeyttä, erityispiirteitä ja haasteita. Hänen näkemyksensä tarjoavat ymmärrystä siitä, kuinka selkokielinen kirjallisuus voi avata ovia uusille lukijoille ja tarjota lukukokemuksia, jotka ovat aiemmin olleet saavuttamattomissa. Selkokielinen kirjallisuus ei ainoastaan tee tekstejä ymmärrettävämmiksi, vaan myös rikastuttaa kirjallisuuden kenttää ja kulttuurista moninaisuutta.