Ideoita kirjoittamiseen: Näin keksit hyvän tarinan

 8.3.2023

Näin keksit ideoita tarinoillesi

Mistä saa ideoita kirjoittamiseen? Mitä voi tehdä kun paperi on valkoinen, näyttö on valkoinen ja korvien välissäkin piippaa tyhjää? Ideoita kirjoittamiseen saa parhaiten sillä, mitä me jokainen teemme päivittäin – elämällä silmät, korvat ja koivunharmaat sisuskalut auki.

Kuuntele myös Kertojan äänen podcast-jakso aiheesta:

Konkreettisempia ohjeita etsivälle minulla on muutama teesi, jotka lähestyvät tätä kirjoittajan ongelmaa eri suunnilta. Määritellään kuitenkin ensin tämän kirjoituksen tärkein termi: idea.

Mikä on idea?

Kun etsit ideoita kirjoittamiseen, sinulla voi olla monta kysymystä mielessäsi:

  • Mistä kirjoittaisin?
  • Mitä tässä voisi tapahtua?
  • Mikä olisi novellini aihe?
  • Millä tyylillä kirjoittaisin?
  • Mikä olisi kertomukseni nimi?
  • Kuka seikkailisi tarinassani?
  • Mitä haluan taiteellani sanoa?

Idea on hankala sana.

Ideoitahan ei oikeasti ole edes olemassa. On vain hahmottomia toteutuksia. Hyvä idea on sellainen, jonka kuulija voi helposti luonnostella, eli toteuttaa, päässään. Huono idea on sellainen, jonka pääkoppatoteutuksesta kuulija ei pidä tai jota hän ei ymmärrä.

Yritin kerran keksiä mahdollisimman huonon idean ja onnistuin hyvin. Novellin idea oli mies, joka rakastuu hevoseensa. Siitä syntyi novelli Ori, jonka voit lukea kokonaisuudessaan Kertojan äänen novellisivuilla.

Sponsoroitu

Sivutieromaani

Sivutieromaani

Jukka Aalho

Basam Books / Vuoden 2024 kesäkirja

”Sivutieromaani on erinomaista kesäluettavaa!” – arvio Instagramissa. Kolme tietä. Kolme tarinaa. Tuhat sivuntienkuumaa kilometriä. Sivutieromaani on Jukka Aalhon moderni suomalainen tieromaani sinun kesääsi.

Sponsoroitu

1. Tavoite > Teko > Tulokset

Tyhjän paperin ympäri voi kiertää kuin satelliitti – pääsemättä koskaan laskeutumaan. Jostakin täytyy aloittaa. Olen useasti suositellut ajattelemaan myös kaunokirjallista ilmaisua markkinoinnin näkökulmasta: silläkin on tavoite, toteutus ja se onnistuu noissa kahdessa edellä mainitussa jollakin tavalla. Sen sijaan, että hyppäisit suoraan kirjoittamiseen, eli tekoon, voit kokeilla asettaa tavoitteen.

Kysy itseltäsi: Mikä on novellini tavoite ja kohdeyleisö? Viihdyttää lapsia? Hurmata Vakavan Kirjallisuuden kirjoituskilpailun tuomaristo? Pelästyttää, shokeerata, naurattaa, itkettää?

Päätä yksi päätavoite ja yksi kohdeyleisö. Näin olet jo paljon lähempänä ideaa.

Sovitaan, että haluamme shokeerata nuoria. Heti suunnitteluumme tulee mainiosti jännitettä: nuoret ovat nähneet netissä kaiken mihin ihmismieli ja -keho pystyy, nuoret ovat vaikutuksille alttiita ja heitä pitää suojella. Useimmilla nuorilla ei vielä ole sellaista elämänkokemusta, että he olisivat hyvä kaikupohja kirjoituksesi hienovireisille teemoille…

Nämä rajoitukset eivät vaikeuta ideointia vaan helpottavat sitä.

Luovuutta rajoittamalla kirjoittamisesta tulee ongelmanratkaisua, johon aivosi ovat omiaan. Stephen King puhuu kellarin pojistaan, alitajunnastaan, jonka hän antaa maiskutella ideoita hetken aikaa. Jätetään mekin nuorten shokeeraus vielä hetkeksi hautumaan.

2. Käytä synopsista idean lähteenä

Toinen keino keksiä ideoita kirjoittamiseen on kirjoittaa lyhyt synopsis, eli juonitiivistelmä. Jotta pääset tunnelmaan, kokeile tiivistää lempielokuvasi yhteen virkkeeseen:

  • Poika menettää vanhempansa ja hänelle selviää, että vain hänellä on voima pelastaa maailma pahoilta voimalta.
  • Retkikunta ja päähenkilö saapuvat tuntemattomaan ympäristöön ja kohtaavat eksoottisia paikallisia, joista yhteen päähenkilö rakastuu ja ajautuu kahden kamppailevan osapuolen väliseen kurimukseen.
  • Nainen rakastuu mieheen, mutta heidän rakkautensa välissä on ylitsepääsemättömältä näyttävä este.

Synopsisideoinnin hyvä puoli on se, että joudut määrittelemään tarinan tärkeimmät elementit: henkilöt ja konfliktin. Mies haluaa naisen, mutta edessä on esteitä. Poika haluaa pelastaa maailman, mutta edessä on esteitä. Retkikuntalainen haluaa sopua ja naisen, mutta edessä on sotamaalauksin koristeltu armeija, jonka eturintamassa on epäihmisellisen kokoinen soturi.

Voit kokeilla ideoita tarinan tämän vanhan kaavan mukaan:

___(henkilö)___ haluaa ___(tavoite)___ mutta ___(este)___ estää häntä. ___(henkilö)___ yrittää parhaansa, mutta kaikki näyttää menevän pieleen kunnes ___(henkilö)___ ___(teko)___  ja onnistuu/epäonnistuu.

Arvotaan lisänumerot ja täydennetään lause:

Matti haluaa olla laulaja, mutta hänen esiintymisjännityksensä estää häntä. Matti yrittää parhaansa ja pääsee Idols-esikarsintaan. Kuvauspaikan vessassa hän oksentaa mutsin spagettia hupparinsa rinnuksiin, mutta kaunis tuotantoassistentti antaa hänelle puhtaan paidan ja Matti räjäyttää pankin.

Sponsoroitu

Sivutieromaani

Sivutieromaani

Jukka Aalho

Basam Books / Vuoden 2024 kesäkirja

”Sivutieromaani on erinomaista kesäluettavaa!” – arvio Instagramissa. Kolme tietä. Kolme tarinaa. Tuhat sivuntienkuumaa kilometriä. Sivutieromaani on Jukka Aalhon moderni suomalainen tieromaani sinun kesääsi.

Sponsoroitu

Tärkeää on, ettet jätä ideointia tähän vaiheeseen. Hyvä kirjoittaja pyöräyttää yksikätistä rosvoa, kunnes idea jalostuu ja siihen tulee persoonallisuutta. Arvotaan uudet numerot:

Keski-ikäinen Matti haluaa olla räppäri, mutta hänen esiintymisjännityksensä estää häntä. Matti räppää yksiönsä vessassa peilikuvalleen. Matilla on refluksitauti ja einesspagetti nousee kurkkuun. Matti nauhoittaa räppibiisin kännykkäkameralla. Työkaveri näkee videon ja lähettää sen salaa kaikille. Matti saa potkut. Matti räjäyttää pankin ja joutuu vankilaan.

Vielä kerran:

Matti on parsakaali. Hän on unkarilaisen oopperalaulajan onnenkalu. Oopperalaulaja kärsii pahasta esiintymisjännityksestä, mutta parsa takataskussa hän laulaa kuin Pavarotti. Ennen kiertueen päätöskonserttia kauniin tuotantoassistentin koira hotkaisee mädäntyneen parsan. Oopperalaulaja huomaa vasta lavalla, että parsa on narsittu. Hän jäätyy. Kauniin tuotantoassistentin koira voi pahoin, juoksee lavalle ja oksentaa oopperalaulajan kenkään. Mattia ei enää ole varsinaisesti olemassa, mutta yleisö taputtaa raivoisasti konsertin päättyessä.

3. Muita ideoita kirjoittamiseen

Lue päivän uutiset. Lue lisää uskomattomia tositarinoita Wikipediasta.

Kopioi klassikkotarina tai satu, mutta siirrä se erilaiseen ympäristöön.

Ota vanha kirjoituksesi, mutta keskitykin aivan pikkuriikkiseen osioon kokonaisesta tarinasta.

Ota kirjahyllystä kaksi kirjaa. Aukaise ne satunnaisesti kahdesta kohtaa ja lyö sormesi sivulle. Yhdistä lauseet järkeväksi kokonaisuudeksi.

Muistele lapsuutesi lempielokuvaa. Millainen se olisi Shakespearen (ja kumppaneiden) kirjoittamana?

Entä se idea nuorten shokeeraamisesta?

Einstein sen jo tiesi: ”Jos on pakko äkistää, tuloksena on luultavasti schaibandeerosta.”

Jätämme idean vielä hautomaan.


Uusinta uutta inboxiin

Tilaa uutiskirje niin saat tiedon uusista jaksoista ja artikkeleista

Osallistu keskusteluun


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *