Parhaat sarjakuvat kautta aikojen

 10.3.2023

Sisältää *-merkittyjä markkinointilinkkejä

Sarjakuvien parhaimmisto ilahduttaa, sivistää, järkyttää ja järisyttää. Keräsimme tähän artikkeliin valikoiman hyviä sarjakuvia eri aihealueilta ja eri tyylisuunnilta. Mukana on sarjakuvasarjoja, yksittäisiä teoksia, nettisarjakuvia, klassikoita ja uusia tulokkaita.

Paras sarjakuva ymmärrettäköön muodossa ‘paras sarjakuva joka sopii hetkeen’. Toivottavasti listasta löytyy sinun hetkeesi sopiva sarjakuva.

Mainos


 

Sarjakuva sarjakuvataiteen ymmärtämiseen

Scott McCloudin Sarjakuva – näkymätön taide on alan klassikkoteos, joka käsittelee sarjakuvan syntyä, toimintatapaa ja rakennetta. Se on sarjakuvamuotoon tehty tuhti tietopaketti, jonka jälkeen sarjakuvia katsoo aivan uudella tavalla.

McCloudin teosta on paremmin saatavilla englanniksi nimellä Understanding Comics: The Invisible Art*. Suomeksi kirjaa kannattaa hamuilla kirjaston kautta. Samalta tekijältä on myös sarjakuvien tekemiseen keskittyvä teos Making Comics*. Yhdessä nämä muodostavat hyvän paketin kaikille sarjakuvista kiinnostuneille.

Paras sisäänheittäjäsarjakuva

Keskiviikkoisin monen suomalaisen postiluukusta napsahtaa kaikkien sisäänheittäjien äiti: Aku Ankka -lehti. Suomessa Aku Ankalla on erityissija myös suomen kielen monipuolisuuden ja oikeinkirjoituksen vaalijana.

Aku Ankan taskukirjoja on ilmestynyt vuodesta 1970, ja monen suomalaisen kirjahyllystä on ainakin aikoinaan löytynyt muutama hyllysenttimetri näitä kerran kuukaudessa julkaistuja sarjakuvapokkareita. Parhaat tarinoista ovat vertaansa vailla, mutta mukaan mahtuu paljon Ankkalinnan toisteisia tarinankaaria – ihmisalgoritmillä suollettuja sarjakuvia.

Sponsoroitu

Sukella kirjallisuuden nurjalle puolelle

Sukella kirjallisuuden nurjalle puolelle

Kuule miten kirja-ala toimii alan sisäpiiriläisten suusta

Yli 140 jaksoa / Jo vuodesta 2016

Kustannussopimukset, kirjamarkkinointi, omakustantaminen… Kertojan äänen arkistoista löytyy luultavasti jakso siitä, mikä sinua kirjallisuudessa kiinnostaa.

Sponsoroitu

Aku Ankka saakin erityismaininnan parhaana sisäänheittäjäsarjakuvana.

Parhaat supersankarisarjakuvat

Elokuvan puolella Marvel on rökittänyt DC:n tosielämän jos nää tappelis lippuluukuilla -leikin. Sarjakuvan puolella DC Comicsin tummanpuhuvat klassikot osuvat paremmin ainakin omaan makuuni.

Alan Mooren Batman – Tappava vitsi on alansa klassikko, jossa yhdistyvät kaikki erinomaisen sarjakuvan elementit: korkeatasoinen kuvallinen kerronta, piinaava juoni ja uusi näkökulma tuttuihin hahmoihin. Kuten monet listauksen kirjoista, se on paremmin saatavilla englanniksi nimellä Batman – Killing Joke*.

Frank Millerin 1986 ilmestynyt Yön ritari on toinen kehuttu ja kiitelty supersankarisarjakuva – nimitys jossa ei ole ollenkaan “supersankarielokuvan” vähättelevää kaikua. Millerin rouhea piirrosjälki on sarjakuvaa parhaimmillaan. Englanniksi sarjakuva on saatavilla nimellä Batman – The Dark Knight Returns*.

Sarjakuvien klassikoihin kuuluvat myös Hämähäkkimiehet, X-menit ja Teräsmiehet.

Parhaat sarjakuvalahjat

Kaikki listauksen sarjakuvat sopivat lahjaksi jollekulle ja voit poimia täältä lahjasi kohteelle sopivan sarjakuvan.

Jos etsit nimenomaan lahjaksi suunniteltua sarjakuvaa, voin suositella omaa Johannes I -sarjakuvaani. Se on erityisesti huumorintajuisille (ja tajuttomille) suunnattu viiden paneelin strippi, joka aiheuttaa sopivissa määrin raivontunnetta ja melkeinpä vastentahtoista huvitusta.

Johannes sopii etenkin syntymäpäivä-, valmistujais- tai polttarilahjaksi. Kirjan voit ostaa joko Amazonista (kansi on englanniksi mutta itse stripeissä ei ole tekstiä) tai Aalhon kaupasta. Voit myös tutustua sarjakuvaan sen kotisivuilla worstcomicstrip.com.

Pitkät sarjat lukijan ilona ja suruna

Parhaimmillaan sarjakuva taipuu pitkiin, monipolvisiin tarinoihin, joissa ei tarvitse välittää erikoistehostebudjeteista. Rajana ovat vain tekijöiden luovuus ja taito. Pääosin yhtenäisen tarinan muodostavia sarjakuvasarjahuippuja ovat mm:

Nettisarjakuvien pikseliaatelia

Nettisarjakuvien parhaimmistosta löytyy sarjakuvastrippi jokaiseen tilanteeseen. Ja lopulta valtavasta valikoimasta löytyy myös strippi jokaiseen makuun. Tässä kaksi omaa suosikkiani:

Parhaat suomalaiset sarjakuvat

Suomalaisen sarjakuvan parhaat sarjakuvista voisi kirjoittaa kokonaisen oman juttunsa, mutta populaarikulttuurin mammutit jyräävät usein pienen maan kultakimpaleet alleen. Tässä muutamia nostoja suomalaisen sarjakuvan saralta:

Sponsoroitu

Sukella kirjallisuuden nurjalle puolelle

Sukella kirjallisuuden nurjalle puolelle

Kuule miten kirja-ala toimii alan sisäpiiriläisten suusta

Yli 140 jaksoa / Jo vuodesta 2016

Kustannussopimukset, kirjamarkkinointi, omakustantaminen… Kertojan äänen arkistoista löytyy luultavasti jakso siitä, mikä sinua kirjallisuudessa kiinnostaa.

Sponsoroitu

Kvaak.fin artikkeliin on kerätty kattava lista suomalaisia sarjakuvia itsenäisyyden ajalta. Suomalaisen sarjakuvan läpileikkaukseen voi tutustua Heikki Jokisen ja Kalervo Pulkkisen Suomalaisen sarjakuvan ensyklopediassa*.

Mitä muita hyviä sarjakuvia on olemassa?

Tähän artikkeliin on kerätty valikoima erilaisia sarjakuvia erilaisiin tilanteisiin. Mukana on etenkin populaarikulttuurin suosikkeja, joten paljon pienemmän piirin helmiä on jäänyt pois listalta.

Mikä on sinun mielestäsi maailman paras sarjakuva kautta aikojen? Kerro mielipiteesi kommenteissa!


Uusinta uutta inboxiin

Tilaa uutiskirje niin saat tiedon uusista jaksoista ja artikkeleista

Osallistu keskusteluun


2 vastausta artikkeliin “Parhaat sarjakuvat kautta aikojen”

  1. Lehtitarjoukset avatar
    Lehtitarjoukset

    Sarjakuvalehdet ovat kyllä vielä tänäkin päivänä sellaisia, että niitä täytyy lukea paperisesta lehdestä. 🙂

    1. Jukka Aalho avatar

      Kyllä se kirja monesti parhaalta paperilta maistuu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *