Ilmaisia äänikirjoja netissä | Mistä niitä oikein saa?

Ilmaisia äänikirjoja netissä

Päivitetty 20.7.2020.

Äänikirjat ovat paras tapa nauttia kirjallisuudesta silmät kiinni. Ilmaisia äänikirjoja on saatavilla niin suomeksi kuin englanniksikin, joten ainakaan heti tästä harrastuksesta ei tarvitse maksaa mitään. Tähän juttuun on kerätty erilaisia tapoja nauttia äänikirjoista, ovatpa ne sitten kirjastossa, Spotifyssa tai jossakin äänikirjapalveluista.

Kertojan ääni ja Nextory* tarjoavat myös erikoispitkän 30 päivän ilmaisen kokeilujakson, jonka aikana voit kuunnella ja lukea rajattomasti. Jos Nextory ei ole tuttu, lue miksi se sai hyvät pisteet arvostelussamme.

Muitakin hyviä äänikirjapalveluita on, mutta jotain kertonee se, että valitsimme Nextoryn julkaisupaikaksi myös omille novelleillemme.

*-merkityt linkit ovat markkinointilinkkejä äänikirjapalveluihin.

Millaista kuunneltavaa etsit?

Hyppää tästä suoraan kohtaan, jossa kerrotaan tarkemmin, mistä ilmaisia äänikirjoja löytyy:

 1. Tarinoita podcasteissa
 2. Kirjaston ilmaisia äänikirjoja
 3. Celian äänikirjoja lukemisesteisille
 4. Spotifyn äänikirjoja
 5. Äänikirjoja YouTubessa
 6. Yle Areenan lastenkirjat
 7. Äänikirjapalveluiden ilmaiset kokeilujaksot
 8. Eroottisia novelleja
 9. Kirjaklassikoita Yle Areenasta

Kuuntele tarinoita podcastinä

Aina ääneen luetuille tarinoilla ei ole omistaa tunteja tai päiviä. Silloin lyhyet tarinat ovat hyvä tapa piristää esimerkiksi työmatkaa tai siivousurakkaa. Kertojan ääni -podcastissämme luemme lyhyitä, palkittuja tarinoita ja novelleja. Alla on Mökillä-kirjoituskilpailussa palkitut novellit Poika ja Kesäkolli, joilla pääset alkuun.

Jos haluat kuunnella englanniksi, podcastina on saatavilla monia eriskummallisen hyviä jatkotarinoita. Omia suosikkejani ovat mm. Welcome to Night Vale, joka kertoo fiktiivisen pikkukylän yliluonnollisista tapahtumista sekä samoin yliluonnollisväritteinen Alice Isn’t Dead, jossa rekkakuski etsii kuolleeksi luultua vaimoaan.

Ilmaisia äänikirjoja saa kirjastosta

Ilmaisia kirjoja saa kirjastosta pelkkää korttia vilauttamalla, mikä saattaa unohtua helposti. Myös e-kirjoja saa lainattua sähköisesti. Kirjastot.fi-palvelusta voit lainata suomalaisia äänikirjoja taitavien lukijoiden tulkitsemina.

Haittapuolena on sama kuin tavallisissa kirjastoissa, eli suosituimmat kirjat ovat monesti lainassa ja varauslistat voivat olla pitkiä. Hiukan kummallista on myös se, että e-kirjoja voi lainata vain oman kirjaston kortilla, jolloin koko Suomen valikoima jää saavuttamatta.

Äänikirjoja Celiasta lukemisesteisille

Saavutettavan kirjallisuuden ja julkaisemisen asiantuntijakeskus Celian palvelussa voi kuunnella monia äänikirjoja. Palvelu on tarkoitettu lukemisesteisille henkilöille ja siihen rekisteröidytään kirjastossa.

Kertojan äänen novellit äänikirjana

Äänikirjoja spotifyssa

Vaikka Spotifyssa on yleisesti ottaen enemmän musiikkia kuin kirjallisuutta, löytyy sieltä myös paljon kuunneltavaa. Englanninkieliset kirjaklassikot ja vähän tuntemattomammat scifi-kirjat näyttävät olevan hyvin edustettuna Spotifyssa. Keräsimme Spotifysta löytyvät äänikirjat tähän erilliseen juttuun.

YouTube ja kuunneltavat kirjat

Tämän jutun kommenteissa vinkattiin, että myös YouTubesta löytyy äänikirjoja, kun hakee sanoilla ’äänikirja’ tai ’audio book’ . Nykyään YouTubessa ei taida voida kuunnella videoita niin, että puhelimen näyttö on pois päältä, joten jos olet liikkeellä ja haluat kuunnella kirjoja niin suosittelen Spotifyta tai jotain äänikirjapalvelua.

Ilmaisia äänikirjoja lapsille

Monista tässä jutussa mainitusta paikoista löytyy luettavaa ja kuunneltavaa myös lapsille.  Spotifyssa on äänikirjoja, kirjastosta niitä saa tietysti myös. Lähes kaikista äänikirjapalveluista ei lastenkirjat lopu kesken. Nopeasti kuunneltavaa saa Yle Areenan lasten äänikirjat -osiosta. Ainakin tällä hetkellä on niin klassikoita kuten Pekka Töpöhäntä kuin uudempia klassikoita kuten Heinähattu ja Vilttitossu.

äänikirjojen ilmaiset kokeilut: nextory, elisa kirja, bookbeat…

Monet kaupalliset äänikirjajakelijat tarjoavat ilmaista kokeilujaksoa kuukausimaksullisiin palveluihinsa. Yleensä kahden viikon mittaisten jaksojen aikana ehtii kuunnella parikin kirjaa ja vaihtaa sitten seuraavaan palveluun. Tässä muutamia palveluita ja lisätietoja maksuttomista kokeilujaksoista.

★ Nextory ★

 • Ilmainen, erikoispitkä 30 päivän kuuntelujakso*
 • 13,99 € kuukaudessa
 • Paljon suomalaisia kirjoja
 • Ei rajoituksia
 • Maksukortti vaaditaan

★ BookBeat ★

★ Audible ★

★ Storytel ★

Elisa Kirja

 • Kokeilujaksossa saat 2 krediittiä, joilla saa 1–2 kirjaa
 • 8,90 € kuukaudessa
 • Kirjojen hinnat tavallisten äänikirjojen hinnoissa
 • Maksukortti vaaditaan
 • Sopii etenkin jos haluat ostaa kirjoja omaksi

eroottisia novelleja ja Lyhyitä tarinoita äänikirjapalveluissa

Lyhyempää kuunneltavaa etsiville äänikirjapalvelut tarjoavat myös novellikokoelmia. Yksittäisiä novelleja on tarjolla, jos hakukenttään kirjoittaa ”novelli”. Suurin osa hakutuloksista näyttäisi olevan eroottisia novelleja, jotka tokin nekin ovat hyvää ajanvietettä. Eroottisia novelleja voit kuunnella tai lukea esimerkiksi Nextoryn ilmaisella kokeilujaksolla.

Klassikkoja Yle Areenasta

Yle tarjoaa monia klassikkoja Yle Areenan kautta. Valikoima keskittyy suomalaisiin klassikoihin ja voit kuunnella mm. Seitsemän veljeksen, Teuvo Pakkalan lapsinovelleja tai Maria Jotunin Arkielämää.

Jos sinulla on paljon aikaa hukattavaksi, voit kuunnella myös Marcel Proustin, tuon Ranskan Kalle Päätalon, merkkiteoksen Kadonnutta aikaa etsimässä.

Posted In

4 Comments

 1. Myös Youtubesta löytyy äänikirjoja, esim. hakusanoilla äänikirja, audio books, books to listen.

 2. Jos haluaa kuunnella YouTubesta puhelimella taustalla niin voi ladata newpipe tai Youtube vanced sovelluksen/t

  1. Kiitos vinkistä! Käsittääkseni myös YouTuben premium-versiolla voi myös kuunnella taustalla, jos haluaa maksaa siitä ominaisuudesta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *