Sarjakuvien parhaimmisto ilahduttaa, sivistää, järkyttää ja järisyttää. Keräsimme tähän artikkeliin valikoiman hyviä sarjakuvia eri aihealueilta ja eri tyylisuunnilta. Mukana on sarjakuvasarjoja, yksittäisiä teoksia, nettisarjakuvia, klassikoita ja uusia tulokkaita.
Paras sarjakuva ymmärrettäköön muodossa ‘paras sarjakuva joka sopii hetkeen’. Toivottavasti listasta löytyy sinun hetkeesi sopiva sarjakuva.
Mainos
Sarjakuva sarjakuvataiteen ymmärtämiseen
Scott McCloudin Sarjakuva – näkymätön taide on alan klassikkoteos, joka käsittelee sarjakuvan syntyä, toimintatapaa ja rakennetta. Se on sarjakuvamuotoon tehty tuhti tietopaketti, jonka jälkeen sarjakuvia katsoo aivan uudella tavalla.
McCloudin teosta on paremmin saatavilla englanniksi nimellä Understanding Comics: The Invisible Art*. Suomeksi kirjaa kannattaa hamuilla kirjaston kautta. Samalta tekijältä on myös sarjakuvien tekemiseen keskittyvä teos Making Comics*. Yhdessä nämä muodostavat hyvän paketin kaikille sarjakuvista kiinnostuneille.
Paras sisäänheittäjäsarjakuva
Keskiviikkoisin monen suomalaisen postiluukusta napsahtaa kaikkien sisäänheittäjien äiti: Aku Ankka -lehti. Suomessa Aku Ankalla on erityissija myös suomen kielen monipuolisuuden ja oikeinkirjoituksen vaalijana.
Aku Ankan taskukirjoja on ilmestynyt vuodesta 1970, ja monen suomalaisen kirjahyllystä on ainakin aikoinaan löytynyt muutama hyllysenttimetri näitä kerran kuukaudessa julkaistuja sarjakuvapokkareita. Parhaat tarinoista ovat vertaansa vailla, mutta mukaan mahtuu paljon Ankkalinnan toisteisia tarinankaaria – ihmisalgoritmillä suollettuja sarjakuvia.
Sponsoroitu
Sivutieromaani
Jukka Aalho
Basam Books / Vuoden 2024 kesäkirja
Sponsoroitu
Aku Ankka saakin erityismaininnan parhaana sisäänheittäjäsarjakuvana.
Parhaat supersankarisarjakuvat
Elokuvan puolella Marvel on rökittänyt DC:n tosielämän jos nää tappelis lippuluukuilla -leikin. Sarjakuvan puolella DC Comicsin tummanpuhuvat klassikot osuvat paremmin ainakin omaan makuuni.
Alan Mooren Batman – Tappava vitsi on alansa klassikko, jossa yhdistyvät kaikki erinomaisen sarjakuvan elementit: korkeatasoinen kuvallinen kerronta, piinaava juoni ja uusi näkökulma tuttuihin hahmoihin. Kuten monet listauksen kirjoista, se on paremmin saatavilla englanniksi nimellä Batman – Killing Joke*.
Frank Millerin 1986 ilmestynyt Yön ritari on toinen kehuttu ja kiitelty supersankarisarjakuva – nimitys jossa ei ole ollenkaan “supersankarielokuvan” vähättelevää kaikua. Millerin rouhea piirrosjälki on sarjakuvaa parhaimmillaan. Englanniksi sarjakuva on saatavilla nimellä Batman – The Dark Knight Returns*.
Sarjakuvien klassikoihin kuuluvat myös Hämähäkkimiehet, X-menit ja Teräsmiehet.
Parhaat sarjakuvalahjat
Kaikki listauksen sarjakuvat sopivat lahjaksi jollekulle ja voit poimia täältä lahjasi kohteelle sopivan sarjakuvan.
Jos etsit nimenomaan lahjaksi suunniteltua sarjakuvaa, voin suositella omaa Johannes I -sarjakuvaani. Se on erityisesti huumorintajuisille (ja tajuttomille) suunnattu viiden paneelin strippi, joka aiheuttaa sopivissa määrin raivontunnetta ja melkeinpä vastentahtoista huvitusta.
Johannes sopii etenkin syntymäpäivä-, valmistujais- tai polttarilahjaksi. Kirjan voit ostaa joko Amazonista (kansi on englanniksi mutta itse stripeissä ei ole tekstiä) tai Aalhon kaupasta. Voit myös tutustua sarjakuvaan sen kotisivuilla worstcomicstrip.com.
Pitkät sarjat lukijan ilona ja suruna
Parhaimmillaan sarjakuva taipuu pitkiin, monipolvisiin tarinoihin, joissa ei tarvitse välittää erikoistehostebudjeteista. Rajana ovat vain tekijöiden luovuus ja taito. Pääosin yhtenäisen tarinan muodostavia sarjakuvasarjahuippuja ovat mm:
- Neil Gaimanin Sandman: alun perin 75-osainen sarja julkaistiin vuosina 1989–1996. Kokoelma on koottu kymmenen kirjan sarjaksi*.
- Brian K. Vauhgnin Y the Last Man*: maailman viimeisen miehen ja hänen apinansa seikkailuja post-apokalyptisessä maailmassa. Parempi kuin vastikään julkaistu TV-sarja.
- Alan Mooren V for Vendetta*: dystooppinen kuva UK:sta ydinsodan jälkeen.
- Alan Mooren Watchmen*: kunnianhimoinen sarjakuvaeepos sarjakuvasankareista vaihtoehtotodellisuudessa.
- Art Spiegelmanin Maus*: vahva tosipohjainen kuvaus holokaustista
Nettisarjakuvien pikseliaatelia
Nettisarjakuvien parhaimmistosta löytyy sarjakuvastrippi jokaiseen tilanteeseen. Ja lopulta valtavasta valikoimasta löytyy myös strippi jokaiseen makuun. Tässä kaksi omaa suosikkiani:
- Randall Munroen XKCD: tikku-ukkojen nörttihuumoria
- Perry Bible Fellowship: tyyliteltyjä huumoristrippejä, jotka saavat innostumaan ihmisen luovuudesta
Parhaat suomalaiset sarjakuvat
Suomalaisen sarjakuvan parhaat sarjakuvista voisi kirjoittaa kokonaisen oman juttunsa, mutta populaarikulttuurin mammutit jyräävät usein pienen maan kultakimpaleet alleen. Tässä muutamia nostoja suomalaisen sarjakuvan saralta:
Sponsoroitu
Sivutieromaani
Jukka Aalho
Basam Books / Vuoden 2024 kesäkirja
Sponsoroitu
- Muumit*: Tove Janssonin aloittama ja hänen veljensä Lars Janssonin jatkama muumisarjakuva
- Fingerpori*: Pertti Jarlan sananväännösstrippi
- Finnish Nightmares*: Karoliina Korhosen Suomi-kuvaa ulkomaille
- Kati Kovács: Eläimelliset aakkoset aikuisille*
- Pekka Puupää: Ola ”Fogeli” Fogelbergin klassikko
Kvaak.fin artikkeliin on kerätty kattava lista suomalaisia sarjakuvia itsenäisyyden ajalta. Suomalaisen sarjakuvan läpileikkaukseen voi tutustua Heikki Jokisen ja Kalervo Pulkkisen Suomalaisen sarjakuvan ensyklopediassa*.
Mitä muita hyviä sarjakuvia on olemassa?
Tähän artikkeliin on kerätty valikoima erilaisia sarjakuvia erilaisiin tilanteisiin. Mukana on etenkin populaarikulttuurin suosikkeja, joten paljon pienemmän piirin helmiä on jäänyt pois listalta.
Mikä on sinun mielestäsi maailman paras sarjakuva kautta aikojen? Kerro mielipiteesi kommenteissa!
Vastaa