Millainen on hyvä kirjan nimi? Voiko huonolla kirjalla olla hyvää nimeä, tai voiko hyvällä kirjalla olla huonoa nimeä? Vieraana kirjailija Erkka Mykkänen, joka puhuu esikoisromaaninsa Something not good nimeämisprosessista.

Millainen on hyvä kirjan nimi?

Hyvä kirjan nimi kertoo jotain kirjan sisällöstä, lisää uusia tasoja lukukokemukseen ja vetää lukijoita puoleensa. Erkka Mykkäsen Something not good on rohkeasti nimetty ja erottuu joukosta. Essillä ja Jukalla oli kuitenkin Erkalle muutamia kysymyksiä:

  • Mikä kirjan nimi olisi jos se käännettäisiin englanniksi?
  • Mikä muu nimi kirjalla olisi voinut olla?
  • Olisiko Something not good voinut olla myös Etwas Nicht Gut?
  • Voisiko englanninkielisistä nimistä tulla nimeämistrendi?

Something not good - Erkka Mykkänen

Miten Something not good -nimi keksittiin, Erkka Mykkänen?

Jaksossa Erkka kertoo Thaimaan kalliokiipeilyyn, kielivitsiin ja kuolemanpelkoon liittyvän anekdootin.

”Kustannustoimittaja tarttui tähän. Se oli vitsi meidän palaverissa. Hei, mitä jos se olisi kirjan nimi: Something not good”, Erkka sanoo.

”Lisäksi tässä kirjassa on pari tällaista englanninkielistä osiota, joissa kerronta vaihtuu englanniksi joten sekin tuntui jotenkin fiksulta. Vielä viimeinen juttu on, että kun sitä voisi toivoa, että kirjan nimi liittyisi jollain ei liian ilmeisellä tavalla siihen missä kirjassa on kyse. Kun mietin sitä, niin pähkäilin, että ei siinä mistään sen kummemmasta kuin että kerrotaan ihmisestä jonka asiat on ihan okei, mutta jokin ei silti ole hyvin oikeastaan. Siltäkin puolelta se sopi tähän. Lisäksi minusta on kiva, että kirjan nimi on sellainen, joka kertoo sen ominaisluonteesta jotakin.  Musta tuo on kuitenkin pikkaisen erikoinen kirja ja tuo nimi myös erottaa sen… ja se jää mieleen. Kuukausien myötä alkoi tuntua, että tämä on oikeasti ihan hyvä nimi.”

Mitä ajatuksia jakso herätti? Keskustelu jatkuu netissä:

Jakson musiikki

(c) Perfect (Instrumental version) – Josh Woodward. CC Attribution License.
(c) Roll, Jordan, Roll (bumber bass) – The Joy Drops. CC Attribution License.
(c) Guitar Snippet from Widow’s Plead for Her Son – The Joy Drops. CC Attribution License.