Jukka Aalhon raisu novelli Helmi ja Loviisa voitti Martti Joenpolven novellikilpailun vuonna 2016. Kuuntele koko novelli, mutta laita korvasaippua valmiiksi viereen. Varoitus: novelli ei sovi herkille.

Novellianalyysi sisältyy pakkaukseen

Jakson lopussa Jukka kertoo novellin synnystä ja analysoi novellia kirjoittajan näkökulmasta. Jos etsit novelleja novellianalyysiin esimerkiksi äidinkielen tunnille, tsekkaa nämä netissä kokonaisuudessaan julkaistut novellit.

Sanamäärät novellissa

Miksi novelli voitti Martti Joenpolven novellikilpailun?

Tuomaristo luonnehti Helmi ja Loviisa -novellia näin: ”Jukka Aholan Helmi ja Loviisa yltää kerronnallisesti taitavan omaperäiseksi ja asialtaan lähes shokeeraavaksi. – – Aholan tekstissä herättää kokeneenkin lukijan ihastusta yhtäältä raisu päällekäyvyys – jopa irvokkuus – toisaalta kerronnan juonikas itsereflektio, kolmanneksi kielen napakka armottomuus ja neljänneksi vaikkapa tarinoinnin synkeänkaunis sulkeutuminen teokseksi.”

Muita arvioita novellista

  • Kirjan jos toisenkin -blogin arvio: ”Vouttajanovelli [sic] Helmi ja Loviisa on hyvin erikoinen. Kun kilpailuun oli lähetetty toista tuhatta novellia, olen yllättynyt valinnasta. Helmi ja Loviisa ovat kaksi sitä v-alkuista sanaa viljelevää nuorta joiden tarinaa avaa ulkopuolinen kertoja jonka kieli vastapainoksi on hyvin kaunista.
    ... mutta ei, pidättäkää kyyneliänne, jos kosteuden oikeuden tulkitsin, sillä tarina ei ole vielä ohitse, vaikka lopusta on jo ilmassa viitteitä niin kuin elokuun tuulessa pystyy haistamaan kuoleman kirpeyden. Mieleeni tuli Sillanpään Ihmiset suviyössä.”
  • Kirjan pauloissa -blogi: ”Helmissä ja Loviisassa on vakava kertoja, joka saa odottamaan vuosikymmenten taakse ulottuvaa tarinaa, mutta kertojan kertoma tapahtuukin tällä vuosikymmenellä. Aivan kaikkea en ensi lukemalta ymmärtänyt kummassakaan novelissa [sic], pureksittavaa jäi seuraavaan kertaankin.”
  • Tahaton lueskelija -blogin arvio: ”Tässä novellissa on poeettisuutta siinä määrin, että jos sitä poetiikkaa hännästä tarttuisi kiinni, se varmaan purisi ja kynsisi joko päästäkseen irti tai kokonaan muista syistä. Teknisesti toimiva novelli, josta en erityisemmin tykännyt: operoitsee liian lähellä nykyrunoa.”
  • Kiiltomadon arvio: ”Helmi ja Loviisa on teemapastissi elokuvasta Thelma and Louise. Voittajanovellin ongelma on mielestäni juuri se venyttäminen, josta esipuhe moittii kilpakirjoituksia. Siinä on tyylikeinona elokuvamaiset dialogit ja niiden väliin sijoittuvat proosakatkelmat, joissa kuuluu kertojan ääni. Proosakatkelmissa häiritsee ylettömän pitkien virkkeiden käyttö. Se on varmaankin ajateltu lyhyiden dialogien vastapainoksi, mutta tyylin kehittely on jäänyt kesken.”

Mitä ajatuksia jakso herätti? Keskustelu jatkuu netissä:

Jakson musiikki

(c) Perfect (Instrumental version) – Josh Woodward. CC Attribution License.
(c) Roll, Jordan, Roll (bumber bass) – The Joy Drops. CC Attribution License.
(c) Guitar Snippet from Widow’s Plead for Her Son – The Joy Drops. CC Attribution License.