Jukka Aalhon minuuttinovelli Laihaa mehua on nimensä mukaisesti noin minuutissa kuunneltava novelli, jossa pienen kylän pojat päättävät uhmata kohtaloa.

Kuuntele myös Kertojan äänen muut novellit ja tarinat. Tuolla sivulla on linkit myös jaksossa mainittuun Pelkkää hyvää -novelliin, jossa tapahtuu pelkästään hyviä asioita. Suositellaan kaikille, jotka haluavat rentouttavan hetken kirjallisuuden parissa. Pelkkää hyvää on kuunneltavissa Nextoryssa sekä lainattavissa e-kirjastojen kautta.

Jukka Aalhon Minuuttinovelli Laihaa mehua tekstinä

Korpivaaran kylässä, vuonna 1927, lähellä Venäjän rajaa eli vahus, jota kutsuimme Pietaksi. Hän asui hiukan kylän ulkopuolella, karun louhikon lähellä. Kaivosmiehetkin välttivät naisen hökkeliä, ja varsinkin pimeällä vain houkkamaisimmat uskalsivat kulkea sen läheltä.

Kylän päämiehen, Mannisen, ainoa poika oli juuri tällainen houkka. Hänen luiseva vartalonsa tärisi innostuksesta, kun me kylän pojat saattelimme häntä talojen valojen ulottumattomiin. Hyvästelimme toisemme ja hän katosi korkeaan heinikkoon, joka ympäröi vanhuksen mökkiä.

Hetken päästä ovi kävi. Odottelimme aikamme jännityksestä kostein kämmenin, kunnes kuulimme narisevan oven avautuvan jälkeen.

“Tulkaa mehulle”, vanhus huusi pimeyteen, jossa arvasi meidän piileksivän.

Turha vaiva, ajattelimme kaikki itseksemme: laihoista pojista tulee laihaa mehua.

Keskustele aiheesta kanssamme somessa