AI-rut: 5 asiaa, jotka tekoälyrunokirja kertoo kirjojen tulevaisuudesta

 7.3.2023

Tekoäly ja kirjojen tulevaisuus

Huhtikuussa ilmestyy Jukka Aalhon, eli minun, ja GPT-3:n runokirja Aum Golly – tekoälyn runoja ihmisyydestä (Basam Books). Runoteos on kirjoitettu englanniksi ja käännetty suomeksi 24 tunnissa.

Koneella tuotettuja runoja on tehty ennenkin, mutta tekoäly on nyt kehittynyt niin pitkälle, että näemme tulevaisuuteen tarkemmin. Olen katsonut kaukoputkeen ja kerännyt tähän artikkeliin 5 asiaa kirjojen tulevaisuudesta.

Jos haluat tutustua teemoihin itse, ennakkotilaa Aum Golly Suomalaisesta. Katso myös allaolevasta giffistä, miten hyvin ja nopeasti GPT-3:n tekstintuotto toimii.

Näin GPT-3 toimii

1. Luovuus pitää määritellä uudestaan

Pidätkö itseäsi luovana? Onko luovuus tärkeä osa identiteettiäsi?

Hyvä.

Joudut määrittelemään luovuuttasi uudestaan. Alastasi ja vahvuuksistasi riippuen muutokset voivat olla pieniä tai suuria, mutta perusajatus on tämä: osa siitä mitä pidit luovuutena on vain toiston kautta opittu mekaaninen tapa yhdistellä asioita niin, ettet saa sapiskaa.

Sponsoroitu

Sivutieromaani

Sivutieromaani

Jukka Aalho

Basam Books / Vuoden 2024 kesäkirja

”Sivutieromaani on erinomaista kesäluettavaa!” – arvio Instagramissa. Kolme tietä. Kolme tarinaa. Tuhat sivuntienkuumaa kilometriä. Sivutieromaani on Jukka Aalhon moderni suomalainen tieromaani sinun kesääsi.

Sponsoroitu

Mutta vain osa.

Olen tehnyt urani mainos- ja markkinointimaailmassa. Kirjoittamistehtäviini on kuulunut vaikka otsikkovaihtoehtojen kirjoittamista. Tämänkin jutun otsikkoja voisivat olla vaikka:

  • Aum Golly -tekoälyrunokirja on ikkuna kirjojen tulevaisuuteen
  • Näin tekoäly muuttaa kirjoittajan elämää
  • 5 tapaa, jolla tekoälyrunokirja muuttaa taiteilijan elinkeinoa

GPT-3 kirjoittaa jo nyt taitavasti erilaisia otsikkovaihtoehtoja. Tekoäly pystyy siihen, mitä pidin tekstisuunnittelijan luovana tehtävänä. Aum Gollyn tapauksessa GPT-3 keksi myös kirjan nimen: Aum Golly. Se ei tietääkseni tarkoita oikeastaan mitään, mutta kuvaa hyvin kirjan sisältöä.

Voiko sama toiminto ihmisen tekemänä olla luova ja koneen tekemänä mekaaninen jos lopputulos on sama? Ehkä hetken, mutta sitten luovuuden määritelmä muuttuu.

2. Tekoäly tulee kilpailemaan keikkatalouteen

Tekoäly tulee ja vie meidän työt. Minä en koskaan lue mitään tekoälyn kirjoittamaa kirjaa. Näkemättä paskaa.

Miten suhtaudut maahanmuuttoon ja maahanmuuttajiin? Entä työperäiseen maahanmuuttoon?

Entä miten suhtaudut tekoälyyn? Entä työperäiseen tekoälyyn?

Tekoälyn mahdollisuuksiin ja mahdottomuuksiin liittyy paljon pelkoa, vääriä uskomuksia, asenteita ja tunteita. Taiteilijoiden elinkeino ei kuitenkaan ole turvassa tekoälyltä sen enempää kuin journalistin tai markkinoijan elinkeino.

Aum Gollyn kannen taustakuva on tehty Artbreeder-palvelussa, jonka kuukausimaksu on 8,90 dollaria. GPT-3:n käyttö Aum Gollya varten maksoi 2,64 dollaria, joskin käyttö oli betaohjelmassa ilmaista. Tekoäly on parhaimmillaan hyvä, nopea ja halpa. Ja se muuttuu vain nopeammaksi ja paremmaksi.

Tekoäly ei kilpaile samoista ennakoista ja kirjailijanpalkkioista, mutta se kilpailee samoista kirjoittajan töistä, joista kirjailijan elanto muodostuu. Jos ajattelet, että tekoäly ei voi korvata sinun työpanostasi, mieti pikemminkin millä tavoin se voisi korvata. Sitä miettii moni muukin.

Sponsoroitu

Sivutieromaani

Sivutieromaani

Jukka Aalho

Basam Books / Vuoden 2024 kesäkirja

”Sivutieromaani on erinomaista kesäluettavaa!” – arvio Instagramissa. Kolme tietä. Kolme tarinaa. Tuhat sivuntienkuumaa kilometriä. Sivutieromaani on Jukka Aalhon moderni suomalainen tieromaani sinun kesääsi.

Sponsoroitu

Tässä muutamia mahdollisuuksia:

  • Paikallislehden kolumnin tekee toimittaja (et sinä) sanomalehtiliittoutuman yhteisen tekoälyn antamasta raakileesta.
  • Paikallisen onnittelukorttiyrityksen ystävänpäiväkampanjan runot tekee tekoäly
  • Kirjablogisi YouTube-kanavan katsojamäärät ovat laskussa, koska toinen kanava tekee thumbnail-kuvat ja otsikot OwnTube-optimisaattorissa (joka perustuu tekoälyyn)

Tekoäly ei kirjoita sataa runokirjaa, jotka valtaavat kirjakauppojen TOP-10-listat. Se ei kirjoita seuraavaa kolmen sukupolven tarinaa yhteenkietovaa Finlandia-voittajaa. Mutta se kirjoittaa niin paljon kuin se voi.

3. Tekoäly mahdollistaa uutta luovuutta

Microsoft on lisensoinut GPT-3-kielimallin. Oletettavasti sen vahvuuksia tullaan käyttämään tuotteissa, jotka sinullakin saattaa olla koneellasi tai pilvessäsi. Kun tekoäly tulee useamman käyttöön, sitä aletaan käyttää uusilla, luovilla tavoilla.

Tekoäly siis luo uusia luovia mahdollisuuksia. Tulevaisuuden luovat työt eivät siis ole tuttujen formaattien kalpeita ja verettömiä kopioita vaan uusia, jännittäviä aluevaltauksia.

4. Tekoäly ei kiellä sinua kirjoittamasta

Kirjoittaminen on itsensä löytämistä. Kirjoittaminen on terapiaa. Kirjoittaminen on tapa elää.

Eikä kukaan kiellä sinua kirjoittamasta.

Minä olen kirjoittanut novelleja, romaanikäsikirjoituksia, runoja, puheita, tuokiokuvia… Olen kirjoittanut tämän artikkelin. Olen myös kirjoittanut tekoälyrunokirjan. Nämä eivät ole toisensa poissulkevia taiteellisia töitä.

Voit valita kuinka paljon käytät työssäsi tekoälyä ja uusinta tekonologiaa. Voit työskennellä täysin ilman apua: voit jopa laittaa oikeinkirjoitustarkistuksen pois päältä Wordissäsi. Voit mennä kirjastoon lukemaan lähdeteoksia sen sijaan, että googlaisit minä vuonna Helmikki-nimi mainittiin ensimmäisen kerran. Voit myös pyytää virkailijaa muistelemaan hakemasi kirjan hyllypaikan ilman päätettään.

Tekoäly ei ole joko tai. Tekoäly on no ehkä ihan vähän.

5. Taide herättää tunteita – tulevaisuudessakin

Tunsin nuorempana syvää teinivihaa abstrakteja taideteoksia kohtaan. Kaksi punaista ympyrää valkoisella pohjalla. Taulu, jonka nimi on Seesteisyys 12. Ehkä vielä englanniksi: Tranquillity 12.

Suupielessäni oli nuppineulanpään kokoinen raivotippa. Miten joku kehtaa? Ei TÄMÄ ole taidetta! Te taiteilijat olette kaikki vain lauma teeskenteleviä baskeripäitä koskettelemassa toisianne sopimattomasti.

Teinivihani on kypsynyt. Seesteisyys 12 herättää vieläkin tunteita, mutta maistelen niitä kuin Lidlin juustovalikoimaa. Toivon, että Aum Golly on minun Seesteisyys 12. Toivon, että se herättää tunteita: ihmetystä, epämukavuutta, epätietoisuutta… Mutta myös innostusta, löytämisen iloa ja seikkailun jännitystä.

Jos haluat maistella luovuuden juustoja ja lipaista raivotipan suupielestäsi, ennakkotilaa Aum Golly – tekoälyn runoja ihmisyydestä.


Uusinta uutta inboxiin

Tilaa uutiskirje niin saat tiedon uusista jaksoista ja artikkeleista

Osallistu keskusteluun


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *