Ajatusviiva – milloin sitä käytetään?

 8.3.2023

Työkaveri tuli kysymään, olinko kirjoittanut erästä nettisivun tekstiä. Muistin selailleeni sivua useasti, tehneeni sinne joitakin muutoksia, mutta luettuani osoitetun pätkän vastasin:

– En oo kirjoittanut tätä, sanoin ja jatkoin, – Tässä on laitettu ajatusviiva virheellisesti yhdysmerkin paikalle.

Oikeanmittaiset viivat oikeilla paikoillaan on copywritereiden salainen kädenpuristus. Salaisuus viivojen pituus ei kuitenkaan ole, vaan niistä on selkeät suositukset. Olen koonnut tähän blogikirjoitukseen tapaukset, joissa viivat yleensä menevät sekaisin ja ohjeet siitä, minkä mittainen viiva kuuluu mihinkin.

Ajatusviiva ja yhdysmerkki – kumpi on kumpi

Yhdysmerkki on lyhyt viiva, jonka saa helposti tietokoneen näppäimistöstä. Ajatusviiva puolestaan on yhdysmerkkiä selkeästi pidempi viiva.

ajatusviiva = pitkä viiva (–)
yhdysmerkki = lyhyt viiva (-)

Viikonpäivät, kellonajat ja päivämäärä

Kaupat ilmaisevat aukioloaikansa yleensä miten sattuu. Toisilla on isot alkukirjaimet viikonpäivissä, pitkää ja lyhyttä viivaa välien kanssa ja ilman sekä nollia numeroiden edessä ja perässä.

Suositeltu ja paras tapa kirjoittaa aukioloajat on pitkällä viivalla ilman välejä. Toinen vaihtoehto on kirjoittaa aukioloajat lyhyellä viivalla välien kanssa. Viikonpäivät puolestaan ovat aina pienellä alkukirjaimella.

Sponsoroitu

Sukella kirjallisuuden nurjalle puolelle

Sukella kirjallisuuden nurjalle puolelle

Kuule miten kirja-ala toimii alan sisäpiiriläisten suusta

Yli 140 jaksoa / Jo vuodesta 2016

Kustannussopimukset, kirjamarkkinointi, omakustantaminen… Kertojan äänen arkistoista löytyy luultavasti jakso siitä, mikä sinua kirjallisuudessa kiinnostaa.

Sponsoroitu

ma–pe klo 8–15.30
ma – pe klo 8 – 15.30

Kellonajat kannattaa kirjoittaa ilman turhia tasatuntien nollanollia. Etunollaa voi sen sijaan käyttää selvyyden vuoksi yötunneista (esim. klo 14.30–02). Tunnit ja minuutit erotetaan mieluummin pisteellä kuin kaksoispisteellä.

Päivämääristä näkee monenlaista variaatiota. Suositeltu tapa esittää päivämäärät on ilman turhia etunollia päivissä ja kuukausissa sekä ilman turhaa toistoa vuodessa, mikäli esitetty ajankohta on saman vuoden aikana. Kuukausien perään tulee aina pisteet. Ajankohtien välit kirjoitetaan joko pitkällä viivalla ilman välejä tai lyhyellä viivalla välien kanssa.

1.1.–12.12.2012
1.1. – 12.12.2012

Jos tapahtuma järjestetään kuluvana vuonna, kannattaa miettiä, onko vuotta tarpeen tuoda esille lainkaan.

Tarkennus ajatusviivan avulla

Ajatusviivaa käytetään sekä asiateksteissä että kaunokirjallisissa teksteissä tarkennuksissa – tosin usein sen paikalle on erehtynyt yhdysmerkki. Ajatusviiva voi olla myös molemmin puolin tarkennusta – tällä tavoin – jos asia jatkuu vielä tarkennuksen jälkeen. Varo kuitenkin käyttämästä ajatusviiva liian usein, sillä liikaa käytettynä se tekee tekstistä vaikeasti luettavan.

Ajatusviiva otsikossa – iso vai pieni alkukirjain sen jälkeen?

Vastaus on otsikossa.

Ajatusviivan käyttäminen repliikeissä

Ajatusviivaa käytetään myös usein repliikkiviivana eli vuorosanaviivana lainausmerkkien sijaan. Näin sitä käytetään:

– Moi, sanoin myyjälle.
– Hei, voinko olla avuksi? myyjä kysyi.
– Onko teillä mustia sukkia, kysyin ja jatkoin, – mielellään pitkävartisia.

Ajatusviiva Macilla

Macilla ajatusviivan luominen on helppoa, sillä sen saa suoraan näppäimistöstä painamalla alt-näppäintä ja viivanäppäintä eli yhdysmerkkiä.

alt + viiva

Ah. Ajatustakin helpompaa!

Sponsoroitu

Sukella kirjallisuuden nurjalle puolelle

Sukella kirjallisuuden nurjalle puolelle

Kuule miten kirja-ala toimii alan sisäpiiriläisten suusta

Yli 140 jaksoa / Jo vuodesta 2016

Kustannussopimukset, kirjamarkkinointi, omakustantaminen… Kertojan äänen arkistoista löytyy luultavasti jakso siitä, mikä sinua kirjallisuudessa kiinnostaa.

Sponsoroitu

Ajatusviiva iPhonella

Viesteissä ja somessakin voi laittaa oikeanmittaiset viivat oikeille paikoilleen. iPhonella ajatusviivan saa helposti näppäimistöstä painamalla pitkään yhdysmerkkiä.

Ajatusviivan saa iPhonella painamalla pitkään yhdysmerkkiä.

Ajatusviiva Windowsilla

Ajatusviivaa ei saa helposti suoraan Windows-koneen näppäimistöstä, mutta esimerkiksi Word-tekstinkäsittelyohjelmassa siihen on pikakoodi. Ajatusviivan saa, kun kirjoittaa asiakirjaan 2012 ja painaa perään alt-näppäintä sekä x-kirjainta.

2012 + alt + x

Jos käytössä on myös näppäimistön oikeanpuoleiset numeronäppäimet eli numpad, ajatusviivan saa näppärästi käyttöön Windows-koneellakin, kun painaa ctrl-näppäintä ja numpad-näppäimissä olevaa miinusnäppäintä.

ctrl + miinus

Yksi helppo tapa on tehdä ajatusviiva valmiiksi tyhjään Word-tiedostoon ja käydä kopioimassa se sieltä aina tarvittaessa. Ajatusviivat saa kohdilleen myös sähköposteihin, kun tallentaa sen yhdeksi sähköpostin allekirjoitukseksi. Sieltä sen saa helposti käyttöön.

Automaattinen korjaus Wordissa

Wordissa on oletusasetuksena pitkien viivojen korjaaminen. Siksi Word korjaa virheellisesti yhdysmerkin ajatusviivaksi. Tämä automaattinen korjaus kannattaa käydä ottamassa hetimmiten pois päältä.

Työkalut > Automaattinen korjaus > Autom. muotoilu kirjoitettaessa > Symbolimerkit (–) symboleilla (–).


Kirjoittaja on oululainen copywriter, joka ottaa usein rennosti ja sanoo yhdysmerkkiä lyhyeksi viivaksi.


Uusinta uutta inboxiin

Tilaa uutiskirje niin saat tiedon uusista jaksoista ja artikkeleista

Osallistu keskusteluun


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *