Kirjoituskilpailut ja niiden voittaminen | 9 ja 3/4 vinkkiä kirjoittajalle

 8.3.2023

Kertojan ääni -podcastin 13. jaksossa annoin vinkkejä kirjoituskilpailujen voittamiseen – useiden ykkössijojen kumealla kurkkuäänellä. Kuuntele jakso alla ja katso sitten esimerkit ja lisätiedot tästä artikkelista.

1. Älä kierrätä vanhaa tekstiäsi

Miksi joku kirjoittaa kirjoituskilpailuihin? Ehkä voittaakseen, ehkä kirjoittaakseen; saadakseen palkinnon ja mielihyvää joko tuloksesta tai tekemisestä. Kumpaakaan näistä ei auta se, että kierrätät vanhat tekstisi, jotka eivät ole pärjänneet muissa kilpailuissa. Tähän on ainakin kaksi syytä:

1. Kirjoittamalla uuden tekstin kehityt paremmaksi kirjoittajaksi.

2. Kierrättämällä vanhan tekstin opit vain paremmaksi kierrättäjäksi.

Houkutus vanhan ryöstöviljelyyn voi olla ylitsepääsemätön, mutta taistele vastaan. Jokainen kirjoituskilpailu on erilainen ja jos haluat nimenomaan voittaa niin täsmäisku on parempi kuin yleisroiskaisu.

2. Kuvittele itsesi tuomariston asemaan

Pöydällä on vesimelonin korkuinen pino novelleja, joissa kaikissa päähenkilönä on sokea orpo, joka päättää kostaa perheensä kuoleman ja lähtee eeppiselle matkalle löytääkseen voimakkaan Ikikiven, jolla hän aikoo kukistaa pahan ruhtinaan.

Sponsoroitu

Sivutieromaani

Sivutieromaani

Jukka Aalho

Basam Books / Vuoden 2024 kesäkirja

”Sivutieromaani on erinomaista kesäluettavaa!” – arvio Instagramissa. Kolme tietä. Kolme tarinaa. Tuhat sivuntienkuumaa kilometriä. Sivutieromaani on Jukka Aalhon moderni suomalainen tieromaani sinun kesääsi.

Sponsoroitu

Erottuuko tekstisi tuosta pinosta? Kutsuuko se lukemaan vai siirtyykö se aina pinon viimeiseksi, koska valitsit fontiksi saksalaisten munkkien käsialasta tehdyn artesaanifontin? Ymmärtääkö tuomari tekstisi pienet vivahteet kun hän rankan työviikon jälkeen ottaa kaksi lasia kolmanneksi halvinta punaviiniä ja kahlaa pikakelauksella läpi tekstejä läpi kolmeen pinoon: ei todellakaan, ehkä ja miksei.

Kuvittele itsesi tuomarin asemaan ja mieti, millä keinoin voisit tehdä hänen työstään mahdollisimman helppoa.

3. Tutustu kirjoituskilpailussa aiemmin pärjänneisiin teksteihin

Jos mahdollista, lue kirjoituskilpailussa aiemmin pärjänneitä tekstejä. Antologiat, kuten Martti Joenpolven novellikilpailun Novellit XXXX tai SKS:n ruraalielämäkilpailujen kokoelmat löytyvät kirjastosta. Esimerkiksi Portti-scifi-kirjoituskilpailun novelleja julkaistaan Portti-lehdessä ja Nova-kilpailun tekstejä myös sähköisenä.

Alkuun pääset myös lukemalla seuraavat:

J.H. Erkon novellikilpailun voittajanovellikokoelma vuodelta 2012
Metsällä-kirjoituskilpailun 3. sijoittunut novelli Lauri vuodelta 2015
Pohjois-Pohjanmaan kesäyliopiston kirjoituskilpailun voittajanovelli Jäniksen verta vuodelta 2011

4. Riko oikeita sääntöjä

Monet kirjoituskilpailun säännöistä on tehty tekemään tuomariston työ helpoksi. Pituutta kannattaa rajoittaa, ettei kilpailuun tule taas se Ikikivestä kertova 13-osainen päätalopastissi; fonttikoko ja asetteluvinkit toivottavasti tekevät tekstistä luettavaa; aiheen rajaus auttaa siihen, että kilpailun järjestäjä voi käyttää tekstejä omaan tarkoitukseensa, esimerkiksi tutkimukseen tai julkaisuun.

Sääntöjä kannattaa kuitenkin rikkoa sopivasti, silloin kuin se auttaa omaa työtäsi erottumaan sopivasti. Esimerkiksi J. H. Erkon kirjoituskilpailussa haetaan vuorovuosin novelleja ja runoja. Saattaa olla, että kirjoittamalla lyyrisen novellin tai proosakkaan runon erotut joukosta vaikka joutuisitkin vähän venyttämään sääntöjä.

Mieti myös sitä, kuka tekee lopulliset päätökset. Tuomaristo ja sääntöjen laatijat eivät välttämättä ole samoja ihmisiä ja sääntöjä liian tarkkaan noudattavat tekstit saattavat laimentua tuomariston näkökulmasta.

5. Kirjoita tekstiä jota vihaat sopivasti

Kirjoituskilpailussa kannattaa kokeilla omia rajojaan. Sen sijaan, että editointivaiheessa pyöristät terävät kulmat, hio niistä entistä terävämpiä.

Vihaa tekstiäsi, tee jotain sellaista, jota tavallisesti tekevät vain kylmävirutettua kahvia siemailevat daideilijat. Jos satut olemaan kylmävirutettua kahvia siemaileva dekodaideilija, tee jotain sellaista minkä yleensä tekee vain nälkämaan kuristama murteenpurija.

Muista: Viha johtaa vihaan. Viha johtaa kärsimykseen. Kärsimys johtaa voittoon.

6. Taita teksti kauniiksi

Jos teksti näyttää kauniilta, sisällön pitää vain ylläpitää illuusiota sen erinomaisuudesta. Jos tekstisi on tulostettu sivun reunasta reunaan Times New Roman fonttikoolla 12, niin sisällön pitää luoda illuusio sen erinomaisuudesta.

Sponsoroitu

Sivutieromaani

Sivutieromaani

Jukka Aalho

Basam Books / Vuoden 2024 kesäkirja

”Sivutieromaani on erinomaista kesäluettavaa!” – arvio Instagramissa. Kolme tietä. Kolme tarinaa. Tuhat sivuntienkuumaa kilometriä. Sivutieromaani on Jukka Aalhon moderni suomalainen tieromaani sinun kesääsi.

Sponsoroitu

Jos sinulla on käytössäsi oman lompakon tai vaikka korkeakoulun kautta jokin taitto-ohjelma kuten Adobe InDesign niin vie valmis teksti ohjelmaan ja taita se kauniiksi. Jätä kunnolla whitespacea reunoille, valitse jokin muu fontti kuin Times New Roman, äläkä tee rivivälistä liian tiuhaa tai liian harvaa. Tässäkin auttaa visiitti kirjahyllylle tai lähikirjastoon: etsi kaunis kirja ja kopioi asettelu sieltä.

Alla on kaksi versiota novellistani Karhunkallopetäjä (josta teimme myös lyhytelokuvan). Kumpi kutsuu lukemaan ja kumpi näyttää kustantajalle 13-vuotiaana lähetetyltä eeppiseltä fantasiakäsikirjoitukselta?

Ei näin

tekstin asettelu esimerkki

Mieluummin näin

kirjoituskilpailu asettelu

7. Anna jonkun muu lukea teksti ennen viimeistä iltaa

Jos olet käyttänyt tunteja, päiviä tai viikkoja tekstisi kirjoittamiseen, älä pudota palloa juuri ennen maaliviivaa. Anna kaverisi/tyttöystäväsi/lukukoirasi lukea teksti läpi ja kuuntele palaute ja toimi se mukaisesti. Jos lukijasi sanoo, ettei hän ymmärrä, luultavasti myöskään kiireinen tuomari ei ymmärrä.

8. Älä jää vellomaan vanhoihin kisoihin

Kun olet saanut kirjoituskilpailutekstisi maailmalle, seuraa täyttymyksen hetki: palaat postista kotiin, heität repun ja itsesi sohvalle ja päästät syvän helpotuksen huokauksen. Se on siinä. Seuraavaksi voitkin mennä katsomaan Facebookista, joko tulokset ovat tulleet. Ei vielä. Ei vieläkään. Ei vieläkään. Ehkä posti hukkasi paketin. Ei vieläkään. Joko nyt? Ei vieläkään. Ihan tyhmä tuomaristo. Ei vieläkään.

Syöt banaanin. Se maistuu jäkälältä.

Shakespearen kuolemattomin sanoin: ”Hit it and quit it.” [Edit: Helsingin Sanomien faktatsekkausryhmä ei löytänyt kyseistä sitaattia Shakespearelta]. [Edit 2: Jukka Aalhon faktatsekkausryhmä ei löytänyt viitteitä, että Helsingin Sanomat olisi faktatsekannut tätä blogia.]

Päästä tekstisi maailmalle ja yritä unohtaa se. Kilpailusta kyllä soitetaan jos olet pärjännyt. Menneessä vellomisen sijaan kannattaa laittaa uutta viehettä vesille, koska pettymyksen kohdatessa sinulla on jo seuraava kohde vetämässä.

9. Aloita ajoissa: merkitse kisat kalenteriin

Kirjoituskilpailujen vuosikalenteri on lohdullisen tasainen. J. H. Erkon kirjoituskilpailu loppuu tammikuussa, Portti syyskuun alussa, Nova jossain siinä välissä. Mariia Kukkakorven blogissa on ajantasainen luettelo menossa olevista kirjoituskilpailuista.

Kopioi tärkeät päivät kalenteriin tai bullet journaliisi niin voit valmistautua hyvissä ajoin.

3/4. Älä luovuta vaikka

Minulla kesti kymmenen vuotta ennen kuin pärjäsin yhdessäkään kirjoituskilpailussa. Yritin, kokeilin, kirjoitin ja viimein löysin kirjoituskilpailussa voittamisen kultaisen avaimen. Älä luovuta, seuraava novellisi voi olla se joka voittaa.


Uusinta uutta inboxiin

Tilaa uutiskirje niin saat tiedon uusista jaksoista ja artikkeleista

Osallistu keskusteluun


4 vastausta artikkeliin “Kirjoituskilpailut ja niiden voittaminen | 9 ja 3/4 vinkkiä kirjoittajalle”

  1. Maria C. avatar
    Maria C.

    Esiraatilaisena olleena kehottaisin suhtautumaan neloskohtaan varauksella: Jos teksti venyttää liiaksi sääntöjen rajoja, se saatetaan hylätä suoraan. Runo ei ole novelli, vaikka selkeän tarinan kertoisikin, joten se ei ehkä koskaan pääse tuomaristolle saakka, vaikka hyvä teksti olisikin.
    Sisälukutaito on hyvästä. _Mitä_ kisassa haetaan / vaaditaan? Jos tekee jotain aivan muuta, saattaa toki erottua, mutta lähinnä niin, ettei ole ymmärtänyt ohjeita.

    1. Jukka Ahola avatar

      Hyvä pointti, Maria. Ehkä sääntöjen rikkomisen sijaan parempi ilmaisu olisikin ollut kaavan rikkominen. Tekniset säännöt (esim. muoto, pituus, aihe) ovat paikallaan ohjaamassa kisaa ja jos niitä rikkoo niin riskinä on suora hylkääminen. Sitten on on ehkä se laajempi ja vaikeampi osio, genren säännöt ja kirjoittamisen säännöt, joita rikkomalla voi erottua joukosta ja aikaansaada jotain tuoretta.

  2. Pia avatar
    Pia

    Kiitos tästä postauksesta, vaikka tuon Jäniksen verta -novellin linkkaamisen vaikutus on ehkä päinvastainen kuin halusit… Lannistaa, kun tajuaa, ettei ikinä tule kirjoittamaan mitään niin hienoa.

    1. Jukka Ahola avatar

      Hei! Kiitoksia kehusta ja ikävä, että novellilla voisi olla sellainen vaikutus. Silmäilin novellin läpi tämän kommentin jälkeen ja kylmät väreet menivät selkäpiitä pitkin. Epävarmuus ja itsensä epäileminen kuuluvat kirjoittajan elämään. Sinä mietit, ettet koska pysty kirjoittamaan mitään niin hienoa. Minua taas epäilyttää, että tulenko koskaan enää kirjoittamaan mitään, mikä saisi jonkun ajattelemaan noin. Novellin kirjoittamisesta on jo kohta vuosikymmen (!) enkä ole viime vuosina keskittynyt novelleihin niin paljon. Tauko epäilyttää ja mietityttää.

      Tarkoitukseni on siis sanoa, että epäilykset eivät koskaan katoa, jos on itsensä epäilemiseen taipuvainen ihminen. Siihen auttaa se, että kirjoittaa, kokeilee eikä jää yhteen novelliin kiinni. Onnistuneita kirjoitushetkiä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *