Kirjojen konmaritus – pystytkö luopumaan kirjoista?

 8.3.2023

Konmarittaminen oli suosionsa huipulla aivan vastikään. Sillä laitettiin kuntoon niin kaapit, komerot kuin elämätkin. Onko rienausta kokeilla kirjojen konmarittamista? Me testasimme, miltä kirjojen konmarittaminen tuntuu sielussa ja miltä se näyttää sisustuksen kannalta.

Mitä konmari-tekniikka tarkoittaa?

Tekniikan on kehittänyt japanilainen Marie Kondo, joka rakastaa epäjärjestystä. Konmari-tekniikassa järjestetään elämää, tavaroita ja pohdiskellaan asioiden äärellä, tuottavatko ne oikeasti lisää iloa elämää.

Kuuntele Kertojan ääni -podcastin konmari-jaksosta kokemuksia kirjojen konmaritus -projektistamme:

Miksi kirjoista pitäisi luopua?

Jos tilaa riittää ja kirjoista on iloa, ei niistä ole tarvetta luopua. Jos kirjat eivät meinaa mahtua minnekään, konmari-tekniikka voi auttaa niiden läpikäynnissä.

Konmari auttaa erityisesti, jos on vaikeuksia luopua kirjoista.

Kuinka kirjat konmaritetaan?

  1. Kerää kaikki kirjat yhteen paikkaan.
  2. Käy läpi jokainen kirja yksitellen.
  3. Mieti, tuottaako kyseinen kirja sinulle iloa.

Jos sinulla on vaikeuksia luopua mistään kirjasta, aloita helpoimmasta: nosta jäävien pinoon se, minkä varmasti haluat jättää tai poistuvien pinoon sen, mistä ainakin voit luopua. Ilon tunteen oppii tunnistamaan paremmin sitä mukaan, kun jatkaa konmaritusta.

Sponsoroitu

Sivutieromaani

Sivutieromaani

Jukka Aalho

Basam Books / Vuoden 2024 kesäkirja

”Sivutieromaani on erinomaista kesäluettavaa!” – arvio Instagramissa. Kolme tietä. Kolme tarinaa. Tuhat sivuntienkuumaa kilometriä. Sivutieromaani on Jukka Aalhon moderni suomalainen tieromaani sinun kesääsi.

Sponsoroitu

Miksi kirjat pitäisi säilyttää ilon tunteen perusteella?

Myönnettäköön, että ilon tunne ei aina tunnu parhaalta tavalta tehdä päätöstä kirjan jäämisestä ja lähtemisestä. Entä jos kirja ei tuota iloa, vaan liittyy esimerkiksi johonkin elämänvaiheeseen. Tällöin kirjan saattaa haluta pitää muistojen vuoksi, vaikka ne eivät olisikaan iloisia muistoja. Tällä perusteella keräsimme oman listamme parhaista kirjoista.

Miksi kirjoista ei haluta luopua?

Jo aiemmassa jaksossamme keskustelimme, onko kirjahyllyillä sijaa suomalaisessa kodissa. Konmari-keskustelussa nousi esille, että kirjahylly luo kodikkuutta.

Kuvitetut kirjat nousivat yhtenä syynä sille, ettei niistä haluta luopua. Kuvat eivät samalla tavalla toimi e-kirjoissa eivätkä äänikirjoissa, joten kuvitetuista kirjoista eikä esimerkiksi sarjakuvista ei luovuta.

Myös kaunis ulkonäkö on yksi syy pitää kirja hyllyssä eikä laittaa sitä konmari-mäkeen.

Miten kirjojen määrän voi pitää kurissa?

Kirjojen hankkiminen on helppoa: niitä saattaa tarttua mukaan kirpputoreilta, kaupoista, kirjastojen poistohyllyistä tai kavereiden konmaritusprojektien ylijäämäsaaliina.

Kuinka paljon on liikaa?

Sponsoroitu

Sivutieromaani

Sivutieromaani

Jukka Aalho

Basam Books / Vuoden 2024 kesäkirja

”Sivutieromaani on erinomaista kesäluettavaa!” – arvio Instagramissa. Kolme tietä. Kolme tarinaa. Tuhat sivuntienkuumaa kilometriä. Sivutieromaani on Jukka Aalhon moderni suomalainen tieromaani sinun kesääsi.

Sponsoroitu

Yksi kokeilemisen arvoinen idea on antaa yksi kirja pois jokaista hankittua kirjaa kohden. Tällöin kirjaston läpikäyminen on jatkuva prosessi ja omia jo olemassaolevia kirjoja tulee käytyä tasaiseen tahtiin läpi.

Miten meidän kirjahyllymme konmaritus onnistui?

Voit kuunnella ajatuksia kirjojemme konmarittamisesta 59. jaksossa. Yhteenvetona voisi sanoa, että oli virkistävää käydä kirjahyllyjä läpi, löytää vanhoja lempparikirjojamme ja saada vähän lisää konmarittamalla ne kirjat, jotka eivät enää herättäneet positiivisia tunteita.

Kirjahyllymme on nyt konmaritettu. Tuleeko sinne enää uusia kirjoja – aivan varmasti tulee.


Uusinta uutta inboxiin

Tilaa uutiskirje niin saat tiedon uusista jaksoista ja artikkeleista

Osallistu keskusteluun


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *