Parhaat kirjat kautta aikojen | Lue nämä 75 klassikkoa

Sisältää *-merkittyjä markkinointilinkkejä
Parhaat kirjat ikinä

Hyvistä kirjoista ei ole puutetta, mutta mitkä ovat parhaat kirjat kautta aikojen? Uutta lukemista etsiville keräsimme tälle listalle 75 klassikkokirjaa, jotka ovat sykähdyttäneet, naurattaneet, viihdyttäneet ja sivistäneet meitä elämämme eri vaiheissa. 

Huomaathan, että tähdellä merkityistä linkeistä voit halutessasi ostaa kirjan. Ne ovat markkinointilinkkejä Adlibris-nettikirjakauppaan*, Nextoryyn* tai Elisa Kirjaan.

Jos haluat päästä lukemaan nopeasti ja käymättä missään, kokeile Nextoryn erikoispitkää 30 päivän ilmaista kokeilujaksoa*. Voimme suositella palvelua, koska siellä on myös meidän omia novellejamme

Mainos

Parhaat kirjat ikinä – ainakin meidän mielestämme

Tässä listassa on valikoima keskenään hyvin erilaisia kirjoja, klassikoista uutuuskirjoihin. Kaikkia niitä yhdistää se, että ne ovat jääneet meillä mieleen ja voimme suositella niitä hyvillä mielin eteenpäin. Runokirjoja on tässä jutussa. Jokaisen kirjan kohdalla on suosittelijan lyhyet perustelut. Kirjoja ei ole järjestetty mihinkään erityiseen järjestykseen, mutta olemme merkinneet omat ykkössuosikkimme keltaisella tähdellä.

Tämän listan ovat keränneet Kertojan ääni -kirjoittamispodcastin juontajat Essi ja Jukka Aalho. Molemmilla filosofian maistereilla on kielen ja kirjallisuuden opintoja, mutta nämä valinnat on järjen lisäksi tehty sydämellä. Mukana on sekä suomenkielisiä että englanninkielisiä kirjoja.

Parhaat uutuuskirjat

Myös uutuuskirjoista voi tulla aikansa klassikkoja. Vuonna 2021 julkaistiin oululaisen Jukka Aalhon ja yhdysvaltalaisen GPT-3-kielimallin suomenkielinen tekoälyrunokirja: Aum Golly (Basam Books).

”Aum Golly ravistelee runouteen ja sen tekijyyteen liittyviä vakiintuneita käsityksiä havainnollistamalla, että vakuuttavaan ja tunteisiin menevään sanataiteiluun ei tarvita enää kaikkensa antavaa lahjakasta runoilijaa…” – Tohtorikoulutettava Reeta Holopainen Runografin arvostelussa

Lue lisää Aum Gollysta ja tilaa runokirja omaksesi Adlibriksestä (13,40 €)*

Aum Golly -tekoälyrunokirja 

Tästä se lähtee, varsinainen listaus: 75 maailman parasta kirjaa. Mukavia lukuhetkiä! Ja muista kommentoida jutun loppuun oma suosikkisi niin tehdään tästä maailman paras sykähdyttävien klassikkokirjojen lista.


Teurastamo 5: Kurt Vonnegut

Julkaisuvuosi: 1969
Avainsanat: Klassikko

Jukan perustelut: ”Lyhyt ja kummallinen Teurastamo 5 kuuluu lempigenreeni, joka ei taida olla oikea genre: äärimmäisen hauskat ja kirjan rakenteella leikittelevät klassikot.”

Lue lisää


Kirjoittamisopas

Into the Woods: John Yorke

Julkaisuvuosi: 2013
Avainsanat: Kirjoittamisopas

Jukan perustelut: ”Loistava kirja kaikille kirjoittajille, etenkin niille, jotka eivät vain kanavoi jumalaista luovuutta paperille vaan miettivät, miten tarina rakentuu. Käytännöllinen, inspiroiva ja aina ajankohtainen.”

Lue lisää


Sieppari ruispellossa: J.D. Salinger

Julkaisuvuosi: 1951
Avainsanat: Klassikko

Jukan perustelut: ”Aikuiseksi kasvamisen ongelmia aidolla katupoika-asenteella. Niitä klassikkoja, jotka ovat sekä klassikoita että viihdyttäviä.”

Lue lisää


Jos talviyönä matkamies: Italo Calvino

Julkaisuvuosi: 1979
Avainsanat: Klassikko

Jukan perustelut: ”Kirjan rajoja rikkoja romaani, jonka luin nuorena ymmärtämättä kaikkea. Ilkikurinen tunne on jäänyt mieleen aikuisikään asti. Kirjaklassikko, jota on kiva lukea.”

Lue lisää


Catch-22: Joseph Heller

Julkaisuvuosi: 1961
Avainsanat: Sota ja huumori

Jukan perustelut: ”Hulvaton kirja sodan mielettömyydestä. Luin tätä junassa ja nauroin ääneen. Silloin hävetti, enää ei. Tämä kirja on myös hyvä esimerkki toisteisuudesta ja tarinan rakentamisesta. Tämä on yksi kaikkien aikojen lempikirjoistani. Tai sanotaan suoraan. Lempikirjani.”

Lue lisää


Ennen päivänlaskua ei voi: Johanna Sinisalo

Julkaisuvuosi: 2000
Avainsanat: Spekulatiivinen fiktio

Essin perustelut: ”Kirja, johon palaan yhä uudelleen. Kiehtova yhdistelmä suomalaista mytologiaa, queer-kirjallisuutta ja mainostoimistoelämää.”

Lue lisää


What If?: Serious Scientific Answers to Absurd Hypothetical Questions: Randall Munroe

Julkaisuvuosi: 2014
Avainsanat: Hauskat hypoteesit

Jukan perustelut: ”Suositun xkcd-sarjakuvan tekijän hauska tietokirja, jossa etsitään vastauksia kysymyksiin, joihin hakukoneet eivät osaa vastata. Hauskaa ja sivistävää ajanvietettä.”

Lue lisää


Rannalla: Ian McEwan

Julkaisuvuosi: 2007
Avainsanat: Yhdenpäivänromaani

Essin perustelut: ”Tarina ihmisten kohtaamattomuudesta. Jos erilaiset rakkaustarinat kiehtovat, tämä kirja voisi olla sinulle.”

Lue lisää | Kuuntele Elisa Kirjassa | Kuuntele ilmaiseksi Nextoryssa


Hobitti: J. R. R. Tolkien

Julkaisuvuosi: 1937
Avainsanat: Klassikko

Essin perustelut: ”Keskimaa on paikka, jossa mielelläni seikkailen. Olen tarkastellut Hobittia myös akateemisilla silmälaseilla graduani varten. Jos olet katsonut elokuvat ja haluat tarttua myös kirjoihin, Hobitista on hyvä ja helppo aloittaa. ”

Jukan perustelut: ”Hobitissa on seikkailun taikaa, mullan ja vastaleikatun ruohon tuoksua. Jos seikkailu kirjoitettaisiin isolla S-kirjaimella, syynä olisi tämä kirja.”

Lue lisää | Kuuntele Elisa Kirjassa


The Advertising Concept Book : Pete Barry

Julkaisuvuosi: 2008
Avainsanat: Mainostaminen ja markkinointi

Jukan perustelut: ”Kaikille mainostoimistoelämästä haaveileville. Elämä on sarja konsepteja, joita voi yhdistellä eri tavoin. Tämä on yksi niistä kirjoista, jotka tekevät maailmasta yksinkertaisemman ja ymmärrettävämmän. Kirjassa esitellään hyvien mainosten rakennuspalikoita esimerkkien kautta. Sopii myös niille, jotka elävät mainostoimistoarkea ja haluaisivat elää sitä vähän parempaa mainostoimistoarkea ™.”

Lue lisää


Supernaiivi: Erlend Loe

Julkaisuvuosi: 1996
Avainsanat: Modernit klassikot

Jukan perustelut: ”Pieni, helppolukuinen ja sopivan terävä. Supernaiivi sopii minulle, koska en osaa tarttua ja uppoutua suuriin kirjoihin. ”

Lue lisää | Kuuntele Elisa Kirjassa


W.A.R. : W. Axl Rose: Mick Wall

Julkaisuvuosi: 2007
Avainsanat: Bändit

Essin perustelut: ”Lempibändini laulajan elämäkerta taustoitti lempibiisien tarinoita.”

Lue lisää


Antiikin tarinoita 1–2: Alf Henrikson

Julkaisuvuosi: 1975
Avainsanat: Antiikki

Jukan perustelut: ”Kaikki tarinat on jo kerrottu. Antiikin tarinoita keräävä tietokirjaklassikko on hyvä paikka kerrata tarut ja etsiä vaikkapa inspiraatiota omaan kirjoittamiseen.”

Lue lisää


Understanding Comics: Scott McCloud

Julkaisuvuosi: 1994
Avainsanat: Sarjakuvat

Jukan perustelut: ”Miten sarjakuva syntyy ja miten sitä luetaan? Riemastuttava opaskirja, joka elää mitä opettaa. Kaikki kerrotaan sarjakuvan kautta. Yksi erikoislaatuisimmista kirjoista, jotka meillä on hyllyssä. Sopii myös lahjaksi piirtelijälle tai kirjoittajalle.”

Lue lisää


Jäniksen vuosi: Arto Paasilinna

Julkaisuvuosi: 1975
Avainsanat: Kesäinen huumori

Jukan perustelut: ”Kesäillan tuoksuinen kirjaklassikko. Kun olin Italiassa vaihdossa, kävin muutaman kurssin finnougrilaista kirjallisuutta ja yllätyin, kun luennoilla Paasilinnasta puhuttiin suomalaisen kirjallisuuden perikuvana. Waltaria, Väinö Linnaa tai muita ei paljon mainittu, mutta Paasilinna oli mukana joka lauseenkäänteessä.”

Lue lisää | Kuuntele ilmaiseksi Nextoryssa


Narnian tarinat: Taikurin sisarenpoika: C.S. Lewis

Julkaisuvuosi: 1955
Avainsanat: Fantasia

Essin perustelut: ”Narnian tarinoiden ensimmäisen osa, jos tarkastellaan sarjaa kronologisessa järjestyksessä. Jos olet tykännyt Narnian tarinoista leffoina, tästä saat taustaa Narnian synnystä, miten yhteys meidän maailman ja Narnian välillä toimii ja tietää, miten Valkea velho pääsi Narniaan.”

Lue lisää | Kuuntele ilmaiseksi Nextoryssa


Suuri unikirja: Tamara Maunonen

Julkaisuvuosi: 1993
Avainsanat: Unikirja

Jukan perustelut: ”Äidin kirjahyllyn klassikko, josta luettiin tulkinnat hevosiin, hampaiden putoamisiin, sateenkaariin ja muihin enemmän tai vähemmän kummallisiin uniin. Lapsenuskoa, magiantuntua ja harmitonta hömppää.”

Lue lisää


Ronja, ryövärintytär: Astrid Lindgren

Julkaisuvuosi: 1981
Avainsanat: Nostalginen fantasia

Jukan perustelut: ”90-luvulla kouluja käyneelle Ronja ryövärintytär on nostalgiatrippi yksinkertaisempaan aikaan. Näen mielessäni myös kirjasta tehdyn elokuvan ja kökösti lentäviä ajattaria.”

Lue lisää


Sinuhe egyptiläinen: Mika Waltari

Julkaisuvuosi: 1945
Avainsanat: Klassikko

Jukan perustelut: ”Tämän kirjan takia vältin pitkään sanaa ’koska’, sillä ’sillä’ oli olemassa. Tarina virtaa kuin sameanvihreä Niili, ajankuva on vahva ja tarinaankin pääsee mukaan kun vain päästää irti ja antaa mennä.”

Lue lisää | Kuuntele ilmaiseksi Nextoryssa


Kärpästen herra: William Golding

Julkaisuvuosi: 1954
Avainsanat: Klassikko

Jukan perustelut: ”Autiosaaritarinat jaksavat innostaa. Nakataan soppaan vähän sivistyksen ulkokultaa, väkivaltaa ja koulupoikien keskinäistä kilpailua niin saadaan yksi klassikoista, joita on jännittävä lukea.”

Lue lisää


Da Vinci -koodi: Dan Brown

Julkaisuvuosi: 2003
Avainsanat: Trilleri

Jukan perustelut: ”Aikansa supersuosikki ja vetävä trilleri, joka on kuin huvipuiston hattara: maistuu sitä paremmalta mitä vähemmän sitä analysoi.”

Lue lisää | Kuuntele ilmaiseksi Nextoryssa


Lucky Jim: Kingsley Amis

Julkaisuvuosi: 1954
Avainsanat: Kuiva huumori

Jukan perustelut: ”Hervottoman hauska yliopistoromaani, jossa piikitellään pompöösejä brittiläisiä kuppikuntakuvioita. Älä lue tätä kirjaa junassa tai bussissa – ainakaan selkä menosuuntaan.”

Lue lisää


Sivullinen: Albert Camus

Julkaisuvuosi: 1942
Avainsanat: Klassikko

Essin perustelut: ”Teos teki vaikutuksen kirjallisuuden opintojen aikana, kun tutkimme moraalia. Suosittelen kaikille, jotka haluavat lukea kirjallisuuden klassikoita, mutta eivät upota heti tuhatsivuiseen kokemukseen.”

Lue lisää


Novellit 2016: Novellikokoelma

Julkaisuvuosi: 2016
Avainsanat: Novellikokoelma

Jukan perustelut: ”Martti Joenpolven kilpailun novelleista koottu antologia. Hyvä läpileikkaus nykypäivän novellistiikasta. Essin kanssa meillä molemmilla oli kunnia olla osa tätä kokoelmaa.”

Lue lisää


The Strange Case Of Dr. Jekyll And Mr. Hyde: Robert Louis Stevenson

Julkaisuvuosi: 1886
Avainsanat: Klassikko

Jukan perustelut: ”Luin tämän yliopiston pääsykokeisiin ja siitä on jäänyt mieleen viktoriaanisen ajan koukerot ja tehtaansavunkatkuinen tulevaisuudenpelko. Sopii erityisen hyvin nautittavaksi Wordsworth Classic -painoksena.”

Lue lisää


Lempi: Minna Rytisalo

Julkaisuvuosi: 2016
Avainsanat: Lapin sota

Jukan perustelut: ”Periaatteellisesti hiukan inhottaa suomalaiset kirjat, jotka sijoittuvat Lapin sodan aikaan tai joissa kiedotaan yhteen neljän sukupolven tarinat pienessä koillismaalaisessa kylässä. Lempi on kuitenkin taitavasti kirjoitettu, joten inhoitus ei sovi tämän kirjan kohdalla.”

Lue lisää | Kuuntele Elisa Kirjassa | Kuuntele ilmaiseksi Nextoryssa


Everybody Lies: Big Data, New Data, and What the Internet Can Tell Us about Who We Really Are: Seth Stephens-Davidowitz

Julkaisuvuosi: 2017
Avainsanat: Tietokirja

Jukan perustelut: ”Lentokenttäkirjallisuuden parempia puolia. Datan, ihmisyyden ja uusien näkökulmien yhdistäjä. Sopii kaikille, jotka haluavat sivistää itseään Ison Datan mahdollisuuksista ja aivan mahdottomuuksista.”

Lue lisää


Belgarath – Velhon tarina: David Eddings

Julkaisuvuosi: 1995
Avainsanat: Fantasia

Jukan perustelut: ”David Eddingsin fantasiasarjat ovat olennainen osa minun lapsuuttani. Muistan, kuinka toivon, ettei kirjoissa tapahtuisi mitään, vaan henkilöt vain elelisivät sulassa sovussa ja tekisivät taikojaan. Tässä kirjassa on jotain sellaista: se on velhon muistelmateos, jonka tunnelma lumosi minut lapsena ja nuorena. En uskalla enää lukea uudestaan, mutta elämäni parhaisiin kirjoihin tämä silti kuuluu.”

Lue lisää


Olemisen sietämätön keveys: Milan Kundera

Julkaisuvuosi: 1984
Avainsanat: Klassikko

Essin perustelut: ”Palauttaa mieleen muistoja Lontoon metrosta ja Hyde Parkista, jossa luin tätä kirjaa. Tykkään kirjoista, joissa ihmisten välisiä suhteita kuvataan uskottavasti kaikkine vivahteineen.”

Lue lisää


Uusi kieliopas: Terho Itkonen & Sari Maamies

Julkaisuvuosi: 2012
Avainsanat: Suomen kieli

Jukan perustelut: ”Kaikkien kirjoittajien korvaamaton aputeos. Jotta sääntöjä voi rikkoa, ne täytyy tietää. Ja jos luulet tietäväsi, tarkista kuitenkin ensin Uudesta kielioppaasta.”

Lue lisää


The Great Gatsby: F. Scott Fitzgerald

Julkaisuvuosi: 1925
Avainsanat: Klassikko

Jukan perustelut: ”Jazzia, pöllyävää tomua ja kristallinohutta ulkokuorta. Kultahattu, eli The Great Gatsby on kimaltava ajankuva mutta aina ajankohtainen. Kuuluu kirjallisuuden klassikoihin, joista on helppo nauttia.”

Essin perustelut: ”Kultahattu on yksi minuun suurimman vaikutuksen tehneistä kirjoista. Kirja, jossa juonenkäänteet pääsevät yllättämään.”

Lue lisää


Vuosi nolla: Jeff Long

Julkaisuvuosi: 2000
Avainsanat: Trilleri

Jukan perustelut: ”Kunnon trilleri piristää päivää aina välillä. Tässä kirjassa on parhaimmillaan ylimaallista vetoa.”

Lue lisää


Ajattelu, nopeasti ja hitaasti: Daniel Kahneman

Julkaisuvuosi: 2011
Avainsanat: Tietokirja

Jukan perustelut: ”Aukaisee silmät ihmismielen taipumuksille käsitellä tietoa – joskus hyvin, joskus huonosti. Auttaa ymmärtämään itseään ja muita. Tiiveydestään huolimatta palkitseva lukukokemus.”

Lue lisää


Narnian tarinat: Velho ja leijona: C.S. Lewis

Julkaisuvuosi: 1960
Avainsanat: Fantasia

Essin perustelut: ”Minun ensimmäinen sukellukseni fantasiakirjojen pariin. Oma lyhtypylväs metsässä on yhä unelmissani.”

Lue lisää | Kuuntele ilmaiseksi Nextoryssa


Aiotko kirjailijaksi?: Mika Waltari

Julkaisuvuosi: 1935
Avainsanat: Kirjoittamisopas

Jukan perustelut: ”Klassikoista klassikoin unelmanmurskauskirja kaikille kirjoittajille. Haluatko oikeasti kirjailijaksi vai luuletko vain haluavasi? Maailma on muuttunut kirjan kirjoittamisen ajoista, mutta yleislinjat ovat vielä päteviä.”

Lue lisää


Kissavieras: Takashi Hiraide

Julkaisuvuosi: 2001
Avainsanat: Minimalismi

Essin perustelut: ”Jos haluat hidastaa tahtia ja viettää hetken verkkaisessa maailmassa niin tämä kirja sopii sinulle. Pieni löytö, jonka nappasin mukaan reissuun lähtiessäni.”

Lue lisää | Kuuntele ilmaiseksi Nextoryssa


Sapiens: Yuval Noah Harari

Julkaisuvuosi: 2015
Avainsanat: Ihmiskunnan historia

Jukan perustelut: ”Ajatuksia herättävä katsaus ihmiskunnan historiaan. Tämä ensimmäinen osa sisältää järisyttävimmät mielenniksauttajat, toinen osa Homo Deus on pitkälti tämän kirjan toistoa.”

Lue lisää | Kuuntele Elisa Kirjassa | Kuuntele ilmaiseksi Nextoryssa


Piina: Stephen King

Julkaisuvuosi: 1987
Avainsanat: Trilleri

Jukan perustelut: ”Kingin kirjoista Piina on jäänyt mieleen. Ihminen on ihmisille peto ja pelottavin genre voi yliluonnollisen kauhun sijaan ollakin luonnollinen kauhu.”

Lue lisää | Kuuntele ilmaiseksi Nextoryssa


Norwegian Wood: Haruki Murakami

Julkaisuvuosi: 1987
Avainsanat: Modernit klassikot

Jukan perustelut: ”Murakamin toinen kirja tällä listalla. Norwegian wood on viipyilevä nuoruuskuvaus kaikille, jotka haluaisivat uppoutua animeen, mutta eivät siihen kykene.”

Lue lisää | Lue Elisa Kirjassa


Kadotettu paratiisi: John Milton

Julkaisuvuosi: 1667
Avainsanat: Eeppinen runoelma

Jukan perustelut: ”Luin Kadotetun paratiisin nuorena enkä ymmärtänyt siitä paljon mitään. Tunnejälki kuitenkin jäi ja usko siihen, että ihminen kykenee luomaan jotain itseään suurempaa. Yrjö Jylhän eeppinen suomennos sopii kaikille, jotka kaipaavat aikaan, jota ei koskaan ollut olemassakaan.”

Lue lisää


Narnian tarinat: Kaspianin matka maailman ääriin: C.S. Lewis

Julkaisuvuosi: 1951
Avainsanat: Fantasia

Essin perustelut: ”Narnian tarinoista seikkailullisin. Elokuvaversioon verrattuna kirjan tarina on monisyisempi ja vähemmän Hollywood-mainen.”

Lue lisää


Kirjoittamisesta: Stephen King

Julkaisuvuosi: 2000
Avainsanat: Kirjoittamisopas

Jukan perustelut: ”Stephen Kingin omaelämäkerrallinen kirjoittamisopas on viihdyttävä yhdistelmä faktaa ja fakkiintuneita kirjoittamisohjeita. Suosittelen kaikille, jotka ovat kiinnostuneet kirjoittamisesta.”

Lue lisää | Kuuntele ilmaiseksi Nextoryssa


The Collected Stories of Lydia Davis: Lydia Davis

Julkaisuvuosi: 2011
Avainsanat: Lyhyet tarinat

Jukan perustelut: ”Taitavasti rakennettuja tuokiokuvia äärimmäisen lyhyessä muodossa. Tämä kirja inspiroi minua kirjoittajana tiivistämään, viilaamaan ja jättämään pois.”

Lue lisää


Poika: Nick Hornby

Julkaisuvuosi: 1998
Avainsanat: Arkinen romaani

Essin perustelut: ”Todella hauska, mutta samalla aika raadollinen. Viihdyttävä lukukokemus, mutta myös ajatuksia herättävä. Teini-ihastukset olivat muutenkin ajankohtaisia kun luin kirjan.”

Lue lisää


Piin elämä: Yann Martel

Julkaisuvuosi: 2001
Avainsanat: Autiosaari

Jukan perustelut: ”Moderni Robinson Crusoe. Taianomainen merimatka, jossa ihmisen ja eläimen julmuus laitetaan samaan laivaan. Suosittelen kaikille, jotka ovat lukeneet selviytymistarinoita Valituista Paloista.”

Lue lisää | Kuuntele ilmaiseksi Nextoryssa


Kultainen kompassi : Philip Pullman

Julkaisuvuosi: 1995
Avainsanat: Kasvava fantasia

Jukan perustelut: ”Olisipa meillä kaikilla oma daimon, kuten tässä ajatuksia herättävässä trilogian ensimmäisessä osassa. Kaikille fantasian ystäville, jotka haluavat jotain syvempää. Näistä kirjoista on muuten myös HBOn:n ja BBC Onen yhteistelevisiosarja His Dark Materials.”

Lue lisää


Nauhoitettava ennen käyttöä: Mikko Koiranen

Julkaisuvuosi: 2019
Avainsanat: Nuortenkirja

Jukan perustelut: ”Mikko kävi vieraanamme podcastissa ja luin kirjan haastattelua varten. Kirja oli todella viihdyttävä, napakka paketti, josta olisin varmasti nauttinut myös nuorempana – aikamatkailua loogisessa paketissa.”

Lue lisää


Taru sormusten herrasta 1–3: J. R. R. Tolkien

Julkaisuvuosi: 1954
Avainsanat: Klassikko

Essin perustelut: ”Olen lukenut Taru sormusten herrasta -kirjat verrattain myöhään vasta elokuvien julkaisun jälkeen. Kirjan myötä sain viettää vielä vähän enemmän aikaa Keskimaassa ja oppia paljon lisää hahmoista, tapahtumista ja historiasta.”

Jukan perustelut: ”Eeppinen fantasiaseikkailu, jonka olen lukenut varmaan kymmenen kertaa eri ikäisenä. Jokaisella lukukerralla koen seikkailun uudestaan ja nautin siitä yhtä paljon – joskin eri tavalla.”

Lue lisää


Hiiriä ja ihmisiä: John Steinbeck

Julkaisuvuosi: 1937
Avainsanat: Klassikko

Jukan perustelut: ”Vääjäämättömässä brutaaliudessaan kaunis pieni romaani. Suosittelen kaikille, jotka haluavat tutustua kirjallisuuden klassikoihin, mutta joilla ei ole välttämättä valtavasti aikaa.”

Lue lisää


Robinson Crusoe: Daniel Defoe

Julkaisuvuosi: 1719
Avainsanat: Klassikko

Jukan perustelut: ”Autiosaaritarinat ovat aina olleet erityisen lähellä lukusielua. Muistan lukukokemuksista kuuman hiekan tuoksun ja pääsyn jonnekin todella kauas nykymaailmasta.”

Lue lisää | Kuuntele ilmaiseksi Nextoryssa


Kadonnut maailma: Michael Crichton

Julkaisuvuosi: 1995
Avainsanat: Jännitys

Jukan perustelut: ”Jurassic Parkin jatko-osa. Näille amerikkalaisille jännityskirjailijoille pitää nostaa hattua: mahtava idea, jännitystä piisaa ja syke nousee.”

Lue lisää


Muumipeikko ja pyrstötähti: Tove Jansson

Julkaisuvuosi: 1946
Avainsanat: Muumit

Jukan perustelut: ”Jos lapsuudessa on muumeja, se on parempi lapsuus kuin sellainen, jossa niitä ei ole.”

Lue lisää | Kuuntele ilmaiseksi Nextoryssa


Pähkinänkuori: Ian McEwan

Julkaisuvuosi: 2016
Avainsanat: Yhdenpäivänromaani

Essin perustelut: ”Tämä sopii ihmisille, jotka eivät tykkää trillereistä tai murhamysteereistä. Vaikka kirjassa on rikosromaanimainen tarina, se ei ole kirjoitustyyliltään sellainen. Pähkinänkuori on silti kutkuttavan jännittävä.”

Lue lisää


1Q84: Haruki Murakami

Julkaisuvuosi: 2009
Avainsanat: Modernit klassikot

Jukan perustelut: ”Murakami on yksi lempikirjailijoistani, enkä mahda sille mitään. Kirjoissa on toiseuden ja tuttuuden tunnetta. Kuuntelin 1Q84:n kesän aikaan äänikirjana ja muistan hillasuot, lämpimät päivät, pyöräreissut ja lukijan rauhallisen äänen. Kirja on järkälemäinen, mutta hitaasti tarinan kaaret kasvavat yhteen.”

Lue lisää


Harry Potter ja viisasten kivi : J. K. Rowling

Julkaisuvuosi: 1997
Avainsanat: Fantasia

Jukan perustelut: ”Onko suurempaa kirjailmiötä kuin Harry Potter? Sarjan ensimmäinen osa tempaa mukaansa taikamaailmaan, joka on outo, tuttu ja valtavan mielikuvituksellinen. Kirja sai minut kaipaamaan nuoruutta maagisessa sisäoppilaitoksessa.”

Lue lisää | Kuuntele ilmaiseksi Nextoryssa


Vainola: Päivi Alasalmi

Julkaisuvuosi: 1996
Avainsanat: Kartanojännitys

Essin perustelut: ”Kirja, jonka kansi houkutteli lainaamaan kirjastosta. Sai kiinnostumaan siitä, miten lukijaa harhaanjohdetaan.”

Lue lisää


Adventures in Human Being: Gavin Francis

Julkaisuvuosi: 2015
Avainsanat: Ihmiskeho

Jukan perustelut: ”Inhimillinen tietokirja ihmiskehosta ja ihmiselämästä – höttökirjan täysi vastakohta. Lääkäri kertoo tarinoita uransa varrelta ja opettaa samalla kehon toiminnasta. Kirja, joka sekä viihdyttää että opettaa. ”

Lue lisää


Harry Potter ja Azkabanin vanki: J. K. Rowling

Julkaisuvuosi: 2004
Avainsanat: Fantasia

Essin perustelut: ”Suosikkini Potter-kirjoista! Tämä kolmannessa Potter-kirjassa sukelletaan syvemmälle Harry Potterin menneisyyteen. Lukija saa kokea suuria ahaa-elämyksiä ja tempeutua seikkailun pyörteisiin.”

Lue lisää | Kuuntele ilmaiseksi Nextoryssa


Löytöretki suomeen: Kersti Juva

Julkaisuvuosi: 2019
Avainsanat: Suomen kieli

Jukan perustelut: ”Kääntäjä Kersti Juvan magnum opus näyttää esimerkkien kautta, kuinka rikasta kieli voi olla ja kuinka sen nyansseja voi makustella. Suosittelen kaikille kielestä ja kirjoittamisesta kiinnostuneille. Muistuttaa siitä, kuinka taitavia ammattilaisia kielen parissa työskentelee.”

Lue lisää


Neon Genesis Evangelion: Yoshiyuki Sadamoto

Julkaisuvuosi: 1995
Avainsanat: Manga

Essin perustelut: ”Ensimmäisiä sukelluksia mangan maailmaan. Apokalyptinen maailma kiehtoo yhä uudelleen, myös vanhemmalla iällä.”

Lue lisää


Harry Potter ja puoliverinen prinssi: J. K. Rowling

Julkaisuvuosi: 2005
Avainsanat: Fantasia

Essin perustelut: ”Tykkään siitä, että tässä osassa selvitellään asioiden taustoja ja matkataan menneisyyteen.”

Jukan perustelut: ”Puoliverinen prinssi oli jo sitä aikaa, kun luin uusimman osan aina sinä päivänä kun se ilmestyi. Oi sitä jännitystä!”

Lue lisää


Ikigai: Hector Garcia & Francesc Miralles

Julkaisuvuosi: 2016
Avainsanat: Elämänviisaudet

Essin perustelut: ”Ihmisille, jotka haluavat löytää avaimen onnelliseen elämään.”

Lue lisää


Pikku prinssi: Antoine Saint-Exupery

Julkaisuvuosi: 1943
Avainsanat: Klassikko

Jukan perustelut: ”Tykkään Pikku prinssistä erityisesti siksi, että piirrokset ovat kirjoittajan omaa tuotantoa. Ne tukevat hienosti kirjan keveyttä, henkevyyttä ja hentoa rohkeutta.”

Lue lisää


Juurihoito: Miika Nousiainen

Julkaisuvuosi: 2016
Avainsanat: Hammaslääkäriromaani

Essin perustelut: ”Ostin Juurihoidon matkalukemiseksi ja kuuden tunnin junamatka tuntui kahdelta tunnilta, koska kirja oli niin hyvä ja hauska.”

Lue lisää | Kuuntele ilmaiseksi Nextoryssa


Pahuus: Jan Guillou

Julkaisuvuosi: 1981
Avainsanat: Jännitys

Jukan perustelut: ”Pahuudessa on jotain samaa kuin Kärpästen herrassa: väkivalta on vahvasti läsnä, välejä selvitellään ja jännitys kohoaa. Luin Ondskanin lukiossa ruotsiksi ja kokemus jäi vahvasti mieleen.”

Lue lisää


Eye of the World: Robert Jordan

Julkaisuvuosi: 1990
Avainsanat: Järkälefantasia

Jukan perustelut: ”Ajan pyörä on massiivinen fantasiasarja, jonka takia olen mm. päätynyt lukemaan englantilaista filologiaa yliopistoon. Tämä on minun Harry Potterini. Syvä, hieno, välillä tylsä ja tuskastuttava… Nyt on oikea aika alkaa lukemaan Jordanin kirjoja, koska Ajan pyörä televisiosarjaa kuvataan jo. Tuleeko tästä seuraava Game of Thrones?”

Lue lisää


Lauantai: Ian McEwan

Julkaisuvuosi: 2005
Avainsanat: Yhdenpäivänromaani

Essin perustelut: ”Kun aloin lukea tätä kirjaa, tylsistyin melkein kuoliaaksi. Vasta myöhemmin olen tajunnut yhdenpäivänromaanin hienouden. McEwanin kerrontatyyli on niin omintakeista, että jos siihen ihastuu niin sitten rakastuu kunnolla.”

Lue lisää


Different Seasons: Stephen King

Julkaisuvuosi: 1982
Avainsanat: Elokuvien aihiot

Jukan perustelut: ”Mistä yksi maailman kiitellyimmistä elokuvista The Shawshank Redemption on saanut alkunsa? Kirjan neljä pienoisromaania on kaikki tehty elokuviksi, mutta minulle läheisin on klassisen vankilatarinan lisäksi junanratavierustakävely The Body, josta tehtiin elokuva Stand By Me.”

Lue lisää


Manillaköysi: Veijo Meri

Julkaisuvuosi: 1957
Avainsanat: Sota ja huumori

Jukan perustelut: ”Huvittava kirjanen sodasta. Helposti lähestyttävä suomalainen kirjaklassikko.”

Lue lisää


Eläinten vallankumous: George Orwell

Julkaisuvuosi: 1945
Avainsanat: Klassikko

Jukan perustelut: ”Jotkut kirjat ovat hyviä, mutta toiset ovat hyvempiä kuin toiset, vai miten se menikään. Faabelin muotoon kirjoitettu satiiri, josta löytyy jokaisella lukukerralla uusia yhtymäkohtia niin nykyaikaan, työelämään kuin politiikkaankin.”

Lue lisää


Pieni suklaapuoti: Joanne Harris

Julkaisuvuosi: 1999
Avainsanat: Viihderomaani

Essin perustelut: ”Hauska, viihdyttävä ja mukaansatempaava romaani, joka sijoittuu pääsiäisen aikaan – jolloin sen usein luenkin. Tarina tunnetaan myös elokuvaversiosta, jossa näyttelee Johnny Depp. Kirjassa hänen hahmonsa Roux saa syvempiä sävyjä.”

Lue lisää | Kuuntele ilmaiseksi Nextoryssa


Creativity, Inc: Ed Catmull & Amy Wallace

Julkaisuvuosi: 2014
Avainsanat: Luovuus

Jukan perustelut: ”Luova ja lämminsydäminen bisneskirja luovuudesta. Pixarilla työskennelleen Catmullin tarina antaa vinkkejä yrityselämään, luovuuden vaalimiseen ja itsensä kehittämiseen. Monesta muusta bisneskirjasta poiketen tämä kirja on aivan muuta kuin höttöä ja latteuksien toistelua.”

Lue lisää


Iso suomen kielioppi: Auli Hakulinen et al.

Julkaisuvuosi: 2004
Avainsanat: Suomen kieli

Essin perustelut: ”Kielen asiantuntijana suomen kielen kielen rakenteet ja kielen syvä pääty kiehtovat minua. Opintojen puolesta olen selannut ISKiä ja VISKiä (verkkoversio), mutta aihe kiinnostaa vapaallakin.”

Lue lisää


Puheen illuusio suomenkielisessä kaunokirjallisuudessa: Liisa Tiittula & Pirkko Nuolijärvi

Julkaisuvuosi: 2013
Avainsanat: Kirjallisuudentutkimus

Essin perustelut: ”Tutkin gradussani kirjoitetun puheen variaation merkityksiä. Tässä kirjassa käsitellään sitä, miten kirjoitetun kielen autenttisuus syntyy. Tämä oli tärkeä lähde tutkimukseni kannalta, mutta myös äärimmäisen mielenkiintoinen kirja siitä näkökulmasta, miten omaan tekstiin voi tuoda autenttisempaa keskustelua ja puhetta.”

Lue lisää


Lyhyempiä tarinoita helppoon kuunteluun: Essi ja Jukka Aalho

Julkaisuvuosi: 2020
Avainsana: novellit,  lyhyet tarinat

Jukan perustelut: ”Omalta kohdaltani tiedän, että kirjaan tarttuminen tuntuu joskus vaivalloiselta. Novellikokoelmakin voi tuntua haastavalta. Olemme julkaisseet Nextoryssa novelleja yksittäispakattuina. Niitä voi kokeilla vaikka arkiaskareiden lomassa, pieninä luovina suupaloina.”

Lue lisää Kertojan äänen novelleista


Puuttuuko jokin mielestäsi maailman paras kirja listalta? Kommentoi se alle ja vinkkaa muillekin!

Hyvistä kirjoista ei ole puutetta, mutta mitkä ovat parhaat kirjat kautta aikojen? Uutta lukemista etsiville keräsimme tälle listalle 75 klassikkokirjaa, jotka ovat sykähdyttäneet, naurattaneet, viihdyttäneet ja sivistäneet meitä elämämme eri vaiheissa.

★ Huomaathan, että tähdellä merkityistä linkeistä voit halutessasi ostaa kirjan. Ne ovat markkinointilinkkejä Adlibris-nettikirjakauppaan, Nextoryyn tai Elisa Kirjaan. ★

Parhaat kirjat ikinä – ainakin meidän mielestämme

Tässä listassa on valikoima keskenään hyvin erilaisia kirjoja, klassikoista uutuuskirjoihin. Kaikkia niitä yhdistää se, että ne ovat jääneet meillä mieleen ja voimme suositella niitä hyvillä mielin eteenpäin. Jokaisen kirjan kohdalla on suosittelijan lyhyet perustelut. Kirjoja ei ole järjestetty mihinkään erityiseen järjestykseen, mutta olemme merkinneet omat ykkössuosikkimme keltaisella tähdellä.

Tämän listan ovat keränneet Kertojan ääni -kirjoittamispodcastin juontajat Essi Pulkkinen ja Jukka Ahola. Molemmilla filosofian maistereilla on kielen ja kirjallisuuden opintoja, mutta nämä valinnat on järjen lisäksi tehty sydämellä. Mukana on sekä suomenkielisiä että englanninkielisiä kirjoja.

Tästä se lähtee: 75 maailman parasta kirjaa. Mukavia lukuhetkiä! Ja muista kommentoida jutun loppuun oma suosikkisi niin tehdään tästä maailman paras sykähdyttävien klassikkokirjojen lista.


Teurastamo 5: Kurt Vonnegut

Julkaisuvuosi: 1969
Avainsanat: Klassikko

Jukan perustelut: ”Lyhyt ja kummallinen Teurastamo 5 kuuluu lempigenreeni, joka ei taida olla oikea genre: äärimmäisen hauskat ja kirjan rakenteella leikittelevät klassikot.”

Lue lisää


Kirjoittamisopas

Into the Woods: John Yorke

Julkaisuvuosi: 2013
Avainsanat: Kirjoittamisopas

Jukan perustelut: ”Loistava kirja kaikille kirjoittajille, etenkin niille, jotka eivät vain kanavoi jumalaista luovuutta paperille vaan miettivät, miten tarina rakentuu. Käytännöllinen, inspiroiva ja aina ajankohtainen.”

Lue lisää


Sieppari ruispellossa: J.D. Salinger

Julkaisuvuosi: 1951
Avainsanat: Klassikko

Jukan perustelut: ”Aikuiseksi kasvamisen ongelmia aidolla katupoika-asenteella. Niitä klassikkoja, jotka ovat sekä klassikoita että viihdyttäviä.”

Lue lisää


Jos talviyönä matkamies: Italo Calvino

Julkaisuvuosi: 1979
Avainsanat: Klassikko

Jukan perustelut: ”Kirjan rajoja rikkoja romaani, jonka luin nuorena ymmärtämättä kaikkea. Ilkikurinen tunne on jäänyt mieleen aikuisikään asti. Kirjaklassikko, jota on kiva lukea.”

Lue lisää


Catch-22: Joseph Heller

Julkaisuvuosi: 1961
Avainsanat: Sota ja huumori

Jukan perustelut: ”Hulvaton kirja sodan mielettömyydestä. Luin tätä junassa ja nauroin ääneen. Silloin hävetti, enää ei. Tämä kirja on myös hyvä esimerkki toisteisuudesta ja tarinan rakentamisesta. Tämä on yksi kaikkien aikojen lempikirjoistani. Tai sanotaan suoraan. Lempikirjani.”

Lue lisää


Ennen päivänlaskua ei voi: Johanna Sinisalo

Julkaisuvuosi: 2000
Avainsanat: Spekulatiivinen fiktio

Essin perustelut: ”Kirja, johon palaan yhä uudelleen. Kiehtova yhdistelmä suomalaista mytologiaa, queer-kirjallisuutta ja mainostoimistoelämää.”

Lue lisää


What If?: Serious Scientific Answers to Absurd Hypothetical Questions: Randall Munroe

Julkaisuvuosi: 2014
Avainsanat: Hauskat hypoteesit

Jukan perustelut: ”Suositun xkcd-sarjakuvan tekijän hauska tietokirja, jossa etsitään vastauksia kysymyksiin, joihin hakukoneet eivät osaa vastata. Hauskaa ja sivistävää ajanvietettä.”

Lue lisää


Rannalla: Ian McEwan

Julkaisuvuosi: 2007
Avainsanat: Yhdenpäivänromaani

Essin perustelut: ”Tarina ihmisten kohtaamattomuudesta. Jos erilaiset rakkaustarinat kiehtovat, tämä kirja voisi olla sinulle.”

Lue lisää | Kuuntele Elisa Kirjassa | Kuuntele ilmaiseksi Nextoryssa


Hobitti: J. R. R. Tolkien

Julkaisuvuosi: 1937
Avainsanat: Klassikko

Essin perustelut: ”Keskimaa on paikka, jossa mielelläni seikkailen. Olen tarkastellut Hobittia myös akateemisilla silmälaseilla graduani varten. Jos olet katsonut elokuvat ja haluat tarttua myös kirjoihin, Hobitista on hyvä ja helppo aloittaa. ”

Jukan perustelut: ”Hobitissa on seikkailun taikaa, mullan ja vastaleikatun ruohon tuoksua. Jos seikkailu kirjoitettaisiin isolla S-kirjaimella, syynä olisi tämä kirja.”

Lue lisää | Kuuntele Elisa Kirjassa


The Advertising Concept Book : Pete Barry

Julkaisuvuosi: 2008
Avainsanat: Mainostaminen ja markkinointi

Jukan perustelut: ”Kaikille mainostoimistoelämästä haaveileville. Elämä on sarja konsepteja, joita voi yhdistellä eri tavoin. Tämä on yksi niistä kirjoista, jotka tekevät maailmasta yksinkertaisemman ja ymmärrettävämmän. Kirjassa esitellään hyvien mainosten rakennuspalikoita esimerkkien kautta. Sopii myös niille, jotka elävät mainostoimistoarkea ja haluaisivat elää sitä vähän parempaa mainostoimistoarkea ™.”

Lue lisää


Supernaiivi: Erlend Loe

Julkaisuvuosi: 1996
Avainsanat: Modernit klassikot

Jukan perustelut: ”Pieni, helppolukuinen ja sopivan terävä. Supernaiivi sopii minulle, koska en osaa tarttua ja uppoutua suuriin kirjoihin. ”

Lue lisää | Kuuntele Elisa Kirjassa


W.A.R. : W. Axl Rose: Mick Wall

Julkaisuvuosi: 2007
Avainsanat: Bändit

Essin perustelut: ”Lempibändini laulajan elämäkerta taustoitti lempibiisien tarinoita.”

Lue lisää


Antiikin tarinoita 1–2: Alf Henrikson

Julkaisuvuosi: 1975
Avainsanat: Antiikki

Jukan perustelut: ”Kaikki tarinat on jo kerrottu. Antiikin tarinoita keräävä tietokirjaklassikko on hyvä paikka kerrata tarut ja etsiä vaikkapa inspiraatiota omaan kirjoittamiseen.”

Lue lisää


Understanding Comics: Scott McCloud

Julkaisuvuosi: 1994
Avainsanat: Sarjakuvat

Jukan perustelut: ”Miten sarjakuva syntyy ja miten sitä luetaan? Riemastuttava opaskirja, joka elää mitä opettaa. Kaikki kerrotaan sarjakuvan kautta. Yksi erikoislaatuisimmista kirjoista, jotka meillä on hyllyssä. Sopii myös lahjaksi piirtelijälle tai kirjoittajalle.”

Lue lisää


Jäniksen vuosi: Arto Paasilinna

Julkaisuvuosi: 1975
Avainsanat: Kesäinen huumori

Jukan perustelut: ”Kesäillan tuoksuinen kirjaklassikko. Kun olin Italiassa vaihdossa, kävin muutaman kurssin finnougrilaista kirjallisuutta ja yllätyin, kun luennoilla Paasilinnasta puhuttiin suomalaisen kirjallisuuden perikuvana. Waltaria, Väinö Linnaa tai muita ei paljon mainittu, mutta Paasilinna oli mukana joka lauseenkäänteessä.”

Lue lisää | Kuuntele ilmaiseksi Nextoryssa


Narnian tarinat: Taikurin sisarenpoika: C.S. Lewis

Julkaisuvuosi: 1955
Avainsanat: Fantasia

Essin perustelut: ”Narnian tarinoiden ensimmäisen osa, jos tarkastellaan sarjaa kronologisessa järjestyksessä. Jos olet tykännyt Narnian tarinoista leffoina, tästä saat taustaa Narnian synnystä, miten yhteys meidän maailman ja Narnian välillä toimii ja tietää, miten Valkea velho pääsi Narniaan.”

Lue lisää | Kuuntele ilmaiseksi Nextoryssa


Suuri unikirja: Tamara Maunonen

Julkaisuvuosi: 1993
Avainsanat: Unikirja

Jukan perustelut: ”Äidin kirjahyllyn klassikko, josta luettiin tulkinnat hevosiin, hampaiden putoamisiin, sateenkaariin ja muihin enemmän tai vähemmän kummallisiin uniin. Lapsenuskoa, magiantuntua ja harmitonta hömppää.”

Lue lisää


Ronja, ryövärintytär: Astrid Lindgren

Julkaisuvuosi: 1981
Avainsanat: Nostalginen fantasia

Jukan perustelut: ”90-luvulla kouluja käyneelle Ronja ryövärintytär on nostalgiatrippi yksinkertaisempaan aikaan. Näen mielessäni myös kirjasta tehdyn elokuvan ja kökösti lentäviä ajattaria.”

Lue lisää


Sinuhe egyptiläinen: Mika Waltari

Julkaisuvuosi: 1945
Avainsanat: Klassikko

Jukan perustelut: ”Tämän kirjan takia vältin pitkään sanaa ’koska’, sillä ’sillä’ oli olemassa. Tarina virtaa kuin sameanvihreä Niili, ajankuva on vahva ja tarinaankin pääsee mukaan kun vain päästää irti ja antaa mennä.”

Lue lisää | Kuuntele ilmaiseksi Nextoryssa


Kärpästen herra: William Golding

Julkaisuvuosi: 1954
Avainsanat: Klassikko

Jukan perustelut: ”Autiosaaritarinat jaksavat innostaa. Nakataan soppaan vähän sivistyksen ulkokultaa, väkivaltaa ja koulupoikien keskinäistä kilpailua niin saadaan yksi klassikoista, joita on jännittävä lukea.”

Lue lisää


Da Vinci -koodi: Dan Brown

Julkaisuvuosi: 2003
Avainsanat: Trilleri

Jukan perustelut: ”Aikansa supersuosikki ja vetävä trilleri, joka on kuin huvipuiston hattara: maistuu sitä paremmalta mitä vähemmän sitä analysoi.”

Lue lisää | Kuuntele ilmaiseksi Nextoryssa


Lucky Jim: Kingsley Amis

Julkaisuvuosi: 1954
Avainsanat: Kuiva huumori

Jukan perustelut: ”Hervottoman hauska yliopistoromaani, jossa piikitellään pompöösejä brittiläisiä kuppikuntakuvioita. Älä lue tätä kirjaa junassa tai bussissa – ainakaan selkä menosuuntaan.”

Lue lisää


Sivullinen: Albert Camus

Julkaisuvuosi: 1942
Avainsanat: Klassikko

Essin perustelut: ”Teos teki vaikutuksen kirjallisuuden opintojen aikana, kun tutkimme moraalia. Suosittelen kaikille, jotka haluavat lukea kirjallisuuden klassikoita, mutta eivät upota heti tuhatsivuiseen kokemukseen.”

Lue lisää


Novellit 2016: Novellikokoelma

Julkaisuvuosi: 2016
Avainsanat: Novellikokoelma

Jukan perustelut: ”Martti Joenpolven kilpailun novelleista koottu antologia. Hyvä läpileikkaus nykypäivän novellistiikasta. Essin kanssa meillä molemmilla oli kunnia olla osa tätä kokoelmaa.”

Lue lisää


The Strange Case Of Dr. Jekyll And Mr. Hyde: Robert Louis Stevenson

Julkaisuvuosi: 1886
Avainsanat: Klassikko

Jukan perustelut: ”Luin tämän yliopiston pääsykokeisiin ja siitä on jäänyt mieleen viktoriaanisen ajan koukerot ja tehtaansavunkatkuinen tulevaisuudenpelko. Sopii erityisen hyvin nautittavaksi Wordsworth Classic -painoksena.”

Lue lisää


Lempi: Minna Rytisalo

Julkaisuvuosi: 2016
Avainsanat: Lapin sota

Jukan perustelut: ”Periaatteellisesti hiukan inhottaa suomalaiset kirjat, jotka sijoittuvat Lapin sodan aikaan tai joissa kiedotaan yhteen neljän sukupolven tarinat pienessä koillismaalaisessa kylässä. Lempi on kuitenkin taitavasti kirjoitettu, joten inhoitus ei sovi tämän kirjan kohdalla.”

Lue lisää | Kuuntele Elisa Kirjassa | Kuuntele ilmaiseksi Nextoryssa


Everybody Lies: Big Data, New Data, and What the Internet Can Tell Us about Who We Really Are: Seth Stephens-Davidowitz

Julkaisuvuosi: 2017
Avainsanat: Tietokirja

Jukan perustelut: ”Lentokenttäkirjallisuuden parempia puolia. Datan, ihmisyyden ja uusien näkökulmien yhdistäjä. Sopii kaikille, jotka haluavat sivistää itseään Ison Datan mahdollisuuksista ja aivan mahdottomuuksista.”

Lue lisää


Belgarath – Velhon tarina: David Eddings

Julkaisuvuosi: 1995
Avainsanat: Fantasia

Jukan perustelut: ”David Eddingsin fantasiasarjat ovat olennainen osa minun lapsuuttani. Muistan, kuinka toivon, ettei kirjoissa tapahtuisi mitään, vaan henkilöt vain elelisivät sulassa sovussa ja tekisivät taikojaan. Tässä kirjassa on jotain sellaista: se on velhon muistelmateos, jonka tunnelma lumosi minut lapsena ja nuorena. En uskalla enää lukea uudestaan, mutta elämäni parhaisiin kirjoihin tämä silti kuuluu.”

Lue lisää


Olemisen sietämätön keveys: Milan Kundera

Julkaisuvuosi: 1984
Avainsanat: Klassikko

Essin perustelut: ”Palauttaa mieleen muistoja Lontoon metrosta ja Hyde Parkista, jossa luin tätä kirjaa. Tykkään kirjoista, joissa ihmisten välisiä suhteita kuvataan uskottavasti kaikkine vivahteineen.”

Lue lisää


Uusi kieliopas: Terho Itkonen & Sari Maamies

Julkaisuvuosi: 2012
Avainsanat: Suomen kieli

Jukan perustelut: ”Kaikkien kirjoittajien korvaamaton aputeos. Jotta sääntöjä voi rikkoa, ne täytyy tietää. Ja jos luulet tietäväsi, tarkista kuitenkin ensin Uudesta kielioppaasta.”

Lue lisää


The Great Gatsby: F. Scott Fitzgerald

Julkaisuvuosi: 1925
Avainsanat: Klassikko

Jukan perustelut: ”Jazzia, pöllyävää tomua ja kristallinohutta ulkokuorta. Kultahattu, eli The Great Gatsby on kimaltava ajankuva mutta aina ajankohtainen. Kuuluu kirjallisuuden klassikoihin, joista on helppo nauttia.”

Essin perustelut: ”Kultahattu on yksi minuun suurimman vaikutuksen tehneistä kirjoista. Kirja, jossa juonenkäänteet pääsevät yllättämään.”

Lue lisää


Vuosi nolla: Jeff Long

Julkaisuvuosi: 2000
Avainsanat: Trilleri

Jukan perustelut: ”Kunnon trilleri piristää päivää aina välillä. Tässä kirjassa on parhaimmillaan ylimaallista vetoa.”

Lue lisää


Ajattelu, nopeasti ja hitaasti: Daniel Kahneman

Julkaisuvuosi: 2011
Avainsanat: Tietokirja

Jukan perustelut: ”Aukaisee silmät ihmismielen taipumuksille käsitellä tietoa – joskus hyvin, joskus huonosti. Auttaa ymmärtämään itseään ja muita. Tiiveydestään huolimatta palkitseva lukukokemus.”

Lue lisää


Narnian tarinat: Velho ja leijona: C.S. Lewis

Julkaisuvuosi: 1960
Avainsanat: Fantasia

Essin perustelut: ”Minun ensimmäinen sukellukseni fantasiakirjojen pariin. Oma lyhtypylväs metsässä on yhä unelmissani.”

Lue lisää | Kuuntele ilmaiseksi Nextoryssa


Aiotko kirjailijaksi?: Mika Waltari

Julkaisuvuosi: 1935
Avainsanat: Kirjoittamisopas

Jukan perustelut: ”Klassikoista klassikoin unelmanmurskauskirja kaikille kirjoittajille. Haluatko oikeasti kirjailijaksi vai luuletko vain haluavasi? Maailma on muuttunut kirjan kirjoittamisen ajoista, mutta yleislinjat ovat vielä päteviä.”

Lue lisää


Kissavieras: Takashi Hiraide

Julkaisuvuosi: 2001
Avainsanat: Minimalismi

Essin perustelut: ”Jos haluat hidastaa tahtia ja viettää hetken verkkaisessa maailmassa niin tämä kirja sopii sinulle. Pieni löytö, jonka nappasin mukaan reissuun lähtiessäni.”

Lue lisää | Kuuntele ilmaiseksi Nextoryssa


Sapiens: Yuval Noah Harari

Julkaisuvuosi: 2015
Avainsanat: Ihmiskunnan historia

Jukan perustelut: ”Ajatuksia herättävä katsaus ihmiskunnan historiaan. Tämä ensimmäinen osa sisältää järisyttävimmät mielenniksauttajat, toinen osa Homo Deus on pitkälti tämän kirjan toistoa.”

Lue lisää | Kuuntele Elisa Kirjassa | Kuuntele ilmaiseksi Nextoryssa


Piina: Stephen King

Julkaisuvuosi: 1987
Avainsanat: Trilleri

Jukan perustelut: ”Kingin kirjoista Piina on jäänyt mieleen. Ihminen on ihmisille peto ja pelottavin genre voi yliluonnollisen kauhun sijaan ollakin luonnollinen kauhu.”

Lue lisää | Kuuntele ilmaiseksi Nextoryssa


Norwegian Wood: Haruki Murakami

Julkaisuvuosi: 1987
Avainsanat: Modernit klassikot

Jukan perustelut: ”Murakamin toinen kirja tällä listalla. Norwegian wood on viipyilevä nuoruuskuvaus kaikille, jotka haluaisivat uppoutua animeen, mutta eivät siihen kykene.”

Lue lisää | Lue Elisa Kirjassa


Kadotettu paratiisi: John Milton

Julkaisuvuosi: 1667
Avainsanat: Eeppinen runoelma

Jukan perustelut: ”Luin Kadotetun paratiisin nuorena enkä ymmärtänyt siitä paljon mitään. Tunnejälki kuitenkin jäi ja usko siihen, että ihminen kykenee luomaan jotain itseään suurempaa. Yrjö Jylhän eeppinen suomennos sopii kaikille, jotka kaipaavat aikaan, jota ei koskaan ollut olemassakaan.”

Lue lisää


Narnian tarinat: Kaspianin matka maailman ääriin: C.S. Lewis

Julkaisuvuosi: 1951
Avainsanat: Fantasia

Essin perustelut: ”Narnian tarinoista seikkailullisin. Elokuvaversioon verrattuna kirjan tarina on monisyisempi ja vähemmän Hollywood-mainen.”

Lue lisää


Kirjoittamisesta: Stephen King

Julkaisuvuosi: 2000
Avainsanat: Kirjoittamisopas

Jukan perustelut: ”Stephen Kingin omaelämäkerrallinen kirjoittamisopas on viihdyttävä yhdistelmä faktaa ja fakkiintuneita kirjoittamisohjeita. Suosittelen kaikille, jotka ovat kiinnostuneet kirjoittamisesta.”

Lue lisää | Kuuntele ilmaiseksi Nextoryssa


The Collected Stories of Lydia Davis: Lydia Davis

Julkaisuvuosi: 2011
Avainsanat: Lyhyet tarinat

Jukan perustelut: ”Taitavasti rakennettuja tuokiokuvia äärimmäisen lyhyessä muodossa. Tämä kirja inspiroi minua kirjoittajana tiivistämään, viilaamaan ja jättämään pois.”

Lue lisää


Poika: Nick Hornby

Julkaisuvuosi: 1998
Avainsanat: Arkinen romaani

Essin perustelut: ”Todella hauska, mutta samalla aika raadollinen. Viihdyttävä lukukokemus, mutta myös ajatuksia herättävä. Teini-ihastukset olivat muutenkin ajankohtaisia kun luin kirjan.”

Lue lisää


Piin elämä: Yann Martel

Julkaisuvuosi: 2001
Avainsanat: Autiosaari

Jukan perustelut: ”Moderni Robinson Crusoe. Taianomainen merimatka, jossa ihmisen ja eläimen julmuus laitetaan samaan laivaan. Suosittelen kaikille, jotka ovat lukeneet selviytymistarinoita Valituista Paloista.”

Lue lisää | Kuuntele ilmaiseksi Nextoryssa


Kultainen kompassi : Philip Pullman

Julkaisuvuosi: 1995
Avainsanat: Kasvava fantasia

Jukan perustelut: ”Olisipa meillä kaikilla oma daimon, kuten tässä ajatuksia herättävässä trilogian ensimmäisessä osassa. Kaikille fantasian ystäville, jotka haluavat jotain syvempää. Näistä kirjoista on muuten myös HBOn:n ja BBC Onen yhteistelevisiosarja His Dark Materials.”

Lue lisää


Nauhoitettava ennen käyttöä: Mikko Koiranen

Julkaisuvuosi: 2019
Avainsanat: Nuortenkirja

Jukan perustelut: ”Mikko kävi vieraanamme podcastissa ja luin kirjan haastattelua varten. Kirja oli todella viihdyttävä, napakka paketti, josta olisin varmasti nauttinut myös nuorempana – aikamatkailua loogisessa paketissa.”

Lue lisää


Taru sormusten herrasta 1–3: J. R. R. Tolkien

Julkaisuvuosi: 1954
Avainsanat: Klassikko

Essin perustelut: ”Olen lukenut Taru sormusten herrasta -kirjat verrattain myöhään vasta elokuvien julkaisun jälkeen. Kirjan myötä sain viettää vielä vähän enemmän aikaa Keskimaassa ja oppia paljon lisää hahmoista, tapahtumista ja historiasta.”

Jukan perustelut: ”Eeppinen fantasiaseikkailu, jonka olen lukenut varmaan kymmenen kertaa eri ikäisenä. Jokaisella lukukerralla koen seikkailun uudestaan ja nautin siitä yhtä paljon – joskin eri tavalla.”

Lue lisää


Hiiriä ja ihmisiä: John Steinbeck

Julkaisuvuosi: 1937
Avainsanat: Klassikko

Jukan perustelut: ”Vääjäämättömässä brutaaliudessaan kaunis pieni romaani. Suosittelen kaikille, jotka haluavat tutustua kirjallisuuden klassikoihin, mutta joilla ei ole välttämättä valtavasti aikaa.”

Lue lisää


Robinson Crusoe: Daniel Defoe

Julkaisuvuosi: 1719
Avainsanat: Klassikko

Jukan perustelut: ”Autiosaaritarinat ovat aina olleet erityisen lähellä lukusielua. Muistan lukukokemuksista kuuman hiekan tuoksun ja pääsyn jonnekin todella kauas nykymaailmasta.”

Lue lisää | Kuuntele ilmaiseksi Nextoryssa


Kadonnut maailma: Michael Crichton

Julkaisuvuosi: 1995
Avainsanat: Jännitys

Jukan perustelut: ”Jurassic Parkin jatko-osa. Näille amerikkalaisille jännityskirjailijoille pitää nostaa hattua: mahtava idea, jännitystä piisaa ja syke nousee.”

Lue lisää


Muumipeikko ja pyrstötähti: Tove Jansson

Julkaisuvuosi: 1946
Avainsanat: Muumit

Jukan perustelut: ”Jos lapsuudessa on muumeja, se on parempi lapsuus kuin sellainen, jossa niitä ei ole.”

Lue lisää | Kuuntele ilmaiseksi Nextoryssa


Pähkinänkuori: Ian McEwan

Julkaisuvuosi: 2016
Avainsanat: Yhdenpäivänromaani

Essin perustelut: ”Tämä sopii ihmisille, jotka eivät tykkää trillereistä tai murhamysteereistä. Vaikka kirjassa on rikosromaanimainen tarina, se ei ole kirjoitustyyliltään sellainen. Pähkinänkuori on silti kutkuttavan jännittävä.”

Lue lisää


1Q84: Haruki Murakami

Julkaisuvuosi: 2009
Avainsanat: Modernit klassikot

Jukan perustelut: ”Murakami on yksi lempikirjailijoistani, enkä mahda sille mitään. Kirjoissa on toiseuden ja tuttuuden tunnetta. Kuuntelin 1Q84:n kesän aikaan äänikirjana ja muistan hillasuot, lämpimät päivät, pyöräreissut ja lukijan rauhallisen äänen. Kirja on järkälemäinen, mutta hitaasti tarinan kaaret kasvavat yhteen.”

Lue lisää


Harry Potter ja viisasten kivi : J. K. Rowling

Julkaisuvuosi: 1997
Avainsanat: Fantasia

Jukan perustelut: ”Onko suurempaa kirjailmiötä kuin Harry Potter? Sarjan ensimmäinen osa tempaa mukaansa taikamaailmaan, joka on outo, tuttu ja valtavan mielikuvituksellinen. Kirja sai minut kaipaamaan nuoruutta maagisessa sisäoppilaitoksessa.”

Lue lisää | Kuuntele ilmaiseksi Nextoryssa


Vainola: Päivi Alasalmi

Julkaisuvuosi: 1996
Avainsanat: Kartanojännitys

Essin perustelut: ”Kirja, jonka kansi houkutteli lainaamaan kirjastosta. Sai kiinnostumaan siitä, miten lukijaa harhaanjohdetaan.”

Lue lisää


Adventures in Human Being: Gavin Francis

Julkaisuvuosi: 2015
Avainsanat: Ihmiskeho

Jukan perustelut: ”Inhimillinen tietokirja ihmiskehosta ja ihmiselämästä – höttökirjan täysi vastakohta. Lääkäri kertoo tarinoita uransa varrelta ja opettaa samalla kehon toiminnasta. Kirja, joka sekä viihdyttää että opettaa. ”

Lue lisää


Harry Potter ja Azkabanin vanki: J. K. Rowling

Julkaisuvuosi: 2004
Avainsanat: Fantasia

Essin perustelut: ”Suosikkini Potter-kirjoista! Tämä kolmannessa Potter-kirjassa sukelletaan syvemmälle Harry Potterin menneisyyteen. Lukija saa kokea suuria ahaa-elämyksiä ja tempeutua seikkailun pyörteisiin.”

Lue lisää | Kuuntele ilmaiseksi Nextoryssa


Löytöretki suomeen: Kersti Juva

Julkaisuvuosi: 2019
Avainsanat: Suomen kieli

Jukan perustelut: ”Kääntäjä Kersti Juvan magnum opus näyttää esimerkkien kautta, kuinka rikasta kieli voi olla ja kuinka sen nyansseja voi makustella. Suosittelen kaikille kielestä ja kirjoittamisesta kiinnostuneille. Muistuttaa siitä, kuinka taitavia ammattilaisia kielen parissa työskentelee.”

Lue lisää


Neon Genesis Evangelion: Yoshiyuki Sadamoto

Julkaisuvuosi: 1995
Avainsanat: Manga

Essin perustelut: ”Ensimmäisiä sukelluksia mangan maailmaan. Apokalyptinen maailma kiehtoo yhä uudelleen, myös vanhemmalla iällä.”

Lue lisää


Harry Potter ja puoliverinen prinssi: J. K. Rowling

Julkaisuvuosi: 2005
Avainsanat: Fantasia

Essin perustelut: ”Tykkään siitä, että tässä osassa selvitellään asioiden taustoja ja matkataan menneisyyteen.”

Jukan perustelut: ”Puoliverinen prinssi oli jo sitä aikaa, kun luin uusimman osan aina sinä päivänä kun se ilmestyi. Oi sitä jännitystä!”

Lue lisää


Ikigai: Hector Garcia & Francesc Miralles

Julkaisuvuosi: 2016
Avainsanat: Elämänviisaudet

Essin perustelut: ”Ihmisille, jotka haluavat löytää avaimen onnelliseen elämään.”

Lue lisää


Pikku prinssi: Antoine Saint-Exupery

Julkaisuvuosi: 1943
Avainsanat: Klassikko

Jukan perustelut: ”Tykkään Pikku prinssistä erityisesti siksi, että piirrokset ovat kirjoittajan omaa tuotantoa. Ne tukevat hienosti kirjan keveyttä, henkevyyttä ja hentoa rohkeutta.”

Lue lisää


Juurihoito: Miika Nousiainen

Julkaisuvuosi: 2016
Avainsanat: Hammaslääkäriromaani

Essin perustelut: ”Ostin Juurihoidon matkalukemiseksi ja kuuden tunnin junamatka tuntui kahdelta tunnilta, koska kirja oli niin hyvä ja hauska.”

Lue lisää | Kuuntele ilmaiseksi Nextoryssa


Pahuus: Jan Guillou

Julkaisuvuosi: 1981
Avainsanat: Jännitys

Jukan perustelut: ”Pahuudessa on jotain samaa kuin Kärpästen herrassa: väkivalta on vahvasti läsnä, välejä selvitellään ja jännitys kohoaa. Luin Ondskanin lukiossa ruotsiksi ja kokemus jäi vahvasti mieleen.”

Lue lisää


Eye of the World: Robert Jordan

Julkaisuvuosi: 1990
Avainsanat: Järkälefantasia

Jukan perustelut: ”Ajan pyörä on massiivinen fantasiasarja, jonka takia olen mm. päätynyt lukemaan englantilaista filologiaa yliopistoon. Tämä on minun Harry Potterini. Syvä, hieno, välillä tylsä ja tuskastuttava… Nyt on oikea aika alkaa lukemaan Jordanin kirjoja, koska Ajan pyörä televisiosarjaa kuvataan jo. Tuleeko tästä seuraava Game of Thrones?”

Lue lisää


Lauantai: Ian McEwan

Julkaisuvuosi: 2005
Avainsanat: Yhdenpäivänromaani

Essin perustelut: ”Kun aloin lukea tätä kirjaa, tylsistyin melkein kuoliaaksi. Vasta myöhemmin olen tajunnut yhdenpäivänromaanin hienouden. McEwanin kerrontatyyli on niin omintakeista, että jos siihen ihastuu niin sitten rakastuu kunnolla.”

Lue lisää


Different Seasons: Stephen King

Julkaisuvuosi: 1982
Avainsanat: Elokuvien aihiot

Jukan perustelut: ”Mistä yksi maailman kiitellyimmistä elokuvista The Shawshank Redemption on saanut alkunsa? Kirjan neljä pienoisromaania on kaikki tehty elokuviksi, mutta minulle läheisin on klassisen vankilatarinan lisäksi junanratavierustakävely The Body, josta tehtiin elokuva Stand By Me.”

Lue lisää


Manillaköysi: Veijo Meri

Julkaisuvuosi: 1957
Avainsanat: Sota ja huumori

Jukan perustelut: ”Huvittava kirjanen sodasta. Helposti lähestyttävä suomalainen kirjaklassikko.”

Lue lisää


Eläinten vallankumous: George Orwell

Julkaisuvuosi: 1945
Avainsanat: Klassikko

Jukan perustelut: ”Jotkut kirjat ovat hyviä, mutta toiset ovat hyvempiä kuin toiset, vai miten se menikään. Faabelin muotoon kirjoitettu satiiri, josta löytyy jokaisella lukukerralla uusia yhtymäkohtia niin nykyaikaan, työelämään kuin politiikkaankin.”

Lue lisää


Pieni suklaapuoti: Joanne Harris

Julkaisuvuosi: 1999
Avainsanat: Viihderomaani

Essin perustelut: ”Hauska, viihdyttävä ja mukaansatempaava romaani, joka sijoittuu pääsiäisen aikaan – jolloin sen usein luenkin. Tarina tunnetaan myös elokuvaversiosta, jossa näyttelee Johnny Depp. Kirjassa hänen hahmonsa Roux saa syvempiä sävyjä.”

Lue lisää | Kuuntele ilmaiseksi Nextoryssa


Creativity, Inc: Ed Catmull & Amy Wallace

Julkaisuvuosi: 2014
Avainsanat: Luovuus

Jukan perustelut: ”Luova ja lämminsydäminen bisneskirja luovuudesta. Pixarilla työskennelleen Catmullin tarina antaa vinkkejä yrityselämään, luovuuden vaalimiseen ja itsensä kehittämiseen. Monesta muusta bisneskirjasta poiketen tämä kirja on aivan muuta kuin höttöä ja latteuksien toistelua.”

Lue lisää


Iso suomen kielioppi: Auli Hakulinen et al.

Julkaisuvuosi: 2004
Avainsanat: Suomen kieli

Essin perustelut: ”Kielen asiantuntijana suomen kielen kielen rakenteet ja kielen syvä pääty kiehtovat minua. Opintojen puolesta olen selannut ISKiä ja VISKiä (verkkoversio), mutta aihe kiinnostaa vapaallakin.”

Lue lisää


Puheen illuusio suomenkielisessä kaunokirjallisuudessa: Liisa Tiittula & Pirkko Nuolijärvi

Julkaisuvuosi: 2013
Avainsanat: Kirjallisuudentutkimus

Essin perustelut: ”Tutkin gradussani kirjoitetun puheen variaation merkityksiä. Tässä kirjassa käsitellään sitä, miten kirjoitetun kielen autenttisuus syntyy. Tämä oli tärkeä lähde tutkimukseni kannalta, mutta myös äärimmäisen mielenkiintoinen kirja siitä näkökulmasta, miten omaan tekstiin voi tuoda autenttisempaa keskustelua ja puhetta.”

Lue lisää


Puuttuuko jokin mielestäsi maailman paras kirja listalta? Kommentoi se alle ja vinkkaa muillekin!

12 Comments

    1. Shakespearea pyöriteltiin, mutta kummallakaan meistä ne eivät mahtuneet 75 parhaan joukkoon. Kunhan laajennetaan listaa sataseen niin eiköhän joku tule mukaan, ehkä Kesäyön unelma.

  1. Ian Banksin Muista Flebasta lukiessa silmien edessä loistaa avaruuden ihmeet kaikissa väreissään. Kertomus vie mennessään.

  2. Kun listalla on puhdasta huumoriakin, niin miksei dekkarikin. Tony Hillerman’in navajo-dekkarit. Pohdiskelevia, intiaanikulttuuriakin sisältäviä kirjoja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *