Olet vuodattanut sydänvertasi tietokoneen tekstinkäsittelyohjelmaan. Olet synnyttänyt novellin, runon tai esseen. Miten saat lisää lukijoita tekstillesi? Kuuntele Kertojan äänen jakso numero 61 alta ja kokeile näitä kolmeatoista keinoa.
Nämä lukijoidennarraamiskeinot on jaoteltu neljään pääkategoriaan:
- Valitse lukijoita kiinnostava aihe
- Julkaise ja jakele tekstejäsi
- Ole läsnä kirjoittajana
- Etsi uusia yleisöjä
Valitse lukijoita kiinnostava aihe
Jos tavoitteenasi on saada lisää lukijoita, työn voi aloittaa jo ennen kuin aloittaa itse kirjoittamisen. Tekstin aihe määrittää pitkälti sen, millainen sen lukijapotentiaali on. Suosittu ja tuttu aihe, esimerkiksi murhamysteeri, kiinnostaa useampaa lukijaa kuin tsekkoslovakialaisesta suutarista kertova kokeellinen murrenovelli.
1. Kirjoita sellaisista aiheista, jotka kiinnostavat mahdollisimman monia
Jos tarkoituksena on vain saada mahdollisimman paljon lukijoita, valitse aiheesi sen mukaan. Tuttuihin genreihin on luultavasti helpompi houkutella lukijoita kuin kokeellisiin teksteihin.
2. Lainaa yleisöä muilta
Edellisen vinkin alavinkki on se, että lainaa yleisöä suoraan muilta. Helpoin esimerkki taitaa olla fan fictionin kirjoittaminen. Hyvinkirjoitetulla Harry Potter -tarinalla, joka julkaistaan fanfic-sivustolla on paljon paremmat mahdollisuudet saada lukijoita kuin novellilla, joka kertoo jostain toisesta portaiden alla asuvasta noitapojasta, jolla on salamanmuotoinen naamatatuointi.
Julkaise ja jakele tekstejäsi
Jotta joku voi lukea tekstisi, sen täytyy olla olemassa. Pöytälaatikkoon kirjoitetut riimirunot ovat olemassa lähinnä käytännössä, mutta jos julkaiset ne sähköisesti, joku saattaa ne joskus löytääkin.
Sponsoroitu
Sivutieromaani
Jukka Aalho
Basam Books / Vuoden 2024 kesäkirja
Sponsoroitu
3. Julkaise tekstit netissä
Monet elävät nenät kiinni puhelimessa tai kirjassa. Kirjaa helpompi julkaisukanava on julkaista tekstit netissä. Voit esimerkiksi perustaa oman blogin, oman nettisivun tai julkaista tekstit aihepiiriin sopivalla sivustolla tai foorumilla.
4. Hakukoneoptimoi netissä julkaistut tekstit
Kun julkaiset tekstisi netissä, muista miettiä, miten hakukone ja hakukoneen kautta sitä etsivä ihminen tietäisivät, millainen teksti on kyseessä. Voit esimerkiksi lisätä sivun otsikkoon sanan ”novelli” tai ”onnitteluruno”, jolloin onnittelurunoa etsivä ihminen löytää sen todennäköisemmin kuin sivun, jonka nimi on ”Tänä päivänä kävelet kevyesti, rakas naapurini”.
Voit myös hakukoneoptimoida sivun, joka kerää tietyn aihepiirin tekstejä ja lisätä mukaan omasi. Olen esimerkiksi julkaissut jukkaahola.fi:ssä sivun, joka kerää yhteen suomalaisia novelleja, ja lisännyt mukaan myös omia tekstejäni.
5. Julkaise sama teksti eri muodoissa
Tekstin kirjoittamiseen täytyy nähdä vaivaa. Jos olet saanut tekstin valmiiksi, voit saada sille lisää lukijoita muuttamalla sen mahdollisimman moneen eri muotoon. Voit julkaista sen tekstinä, ääninovellina, videona, ASMR-maiskutteluvideona tai kokeellisena tanssiteoksena, jolloin jokainen eri muoto viehättää erilaisia ihmisiä.
6. Ohjaa tekstistä toiseen
Kuvitellaan, että naamatatuoidusta vampyyripojasta kertova novellisi on saanut lukijan. Hän lukee novellin viimeiset sanat, saavuttaa kaunokirjallisen täyttymyksen ja poistuu sivuilta. Not so fast. Muista tarjota lukijoillesi muita samankaltaisia tekstejä, jotka voisivat kiinnostaa heitä.
Ole oma itsesi
Kirjoittaja, tuo maailman vanhin ammatti. Teksteillä on kirjoittaja, teksti itse ja lukija. Voit käyttää tuota kolmatta osapuolta, eli itseäsi, lisälukijoiden haalimisen.
7. Ole läsnä
On aivan OK puhua siitä, että kirjoitat. Voit joskus jopa mainita jollekulle, että olet saanut valmiiksi novellin ja julkaissut sen jossakin. On myös OK puhua siitä, että pesit jääkaapin viikonloppuna ja löysit perunan, joka näyttää juuri 60 vuotta täyttäneeltä naapuriltasi.
8. Ole aktiivinen somessa
On myös OK jakaa kuvaa perunasta sosiaalisessa mediassa ja kysyä, keneltä se näyttää. Olemalla läsnä ja esillä niin elämässä kuin somessakin on todennäköistä, että joku saattaa päätyä lukemaan tekstejäsi.
Etsi uusia yleisöjä
Lisää lukijoita voi myös etsiä hakeutumalla uusien yleisöjen eteen.
9. Osallistu kirjoituskilpailuihin
Kirjoituskilpailuissa pärjäämällä pääset sen kirjoituskilpailun yleisön eteen, etenkin jos kilpailusta kerätään jokin teos. Kirjoituskilpailuihin osallistumisesta voi kuulla lisää aivan ensimmäisestä jaksostamme.
10. Tarjoa tekstiä kirjallisuuslehdelle
Millaiset ihmiset haluavat lukea? Kirjallisuusihmiset? Mitä voi lukea? Kirjaa, lehteä, nettisivua… Kirjallisuusihmiset lukevat kirjallisuuslehtiä, joten voit kokeilla tarjota tekstiäsi jollekin lehdelle, johon tekstisi aihepiiri sopii.
11. Osallistu aihepiirin tapahtumiin
Teksteistä voi nauttia myös livekeikoilla. Tyyräydy paikkakuntasi runoiltaan, tartu mikkiin ja heitä räppikädet ilmaan. Kirjallisuusiltamat tai -tapahtumat ovat oiva keino päästä uusien lukijoiden tajuntaan.
Sponsoroitu
Sivutieromaani
Jukka Aalho
Basam Books / Vuoden 2024 kesäkirja
Sponsoroitu
12. Mainosta tekstejäsi rahalla
Näkyvyydellä maksaminen on niin 2018. Tänä vuonna taiteilijat maksavat itse, että saavat näkyvyyttä. Olet nähnyt vaivaa tekstin tai teoksen tekemiseen, joten voit myös maksaa mainostyökaluille kuten Googlelle tai Facebookille siitä, että saat teoksesi muiden silmien eteen. Juuri eilen sieluni yski verta, kun maksoin neljä kymppiä siitä, että mainostin maailman huonointa sarjakuvaa, Johannesta, sarjakuvannälkäisille amerikkalaisille.
13. Julkaise tekstit perinteisissä kanavissa
Viimeinen vinkki on se perinteisin. Hanki lisää lukijoita julkaisemalla perinteinen teos, kuten novellikokoelma tai romaani. Hyvällä tuurilla ja taidolla ja juhlamokalla saatat saada tekstisi kirjakaupan joulukatalogiin ja sitä kautta pukinkonttiin.
Toivottavasti näistä vinkeistä on sinulle apua. Onnea lukijannarraukseen! Olkoon Ahti myötämielinen.
Vastaa