Myydyimmät suomalaiset kirjat 2000–2017 |
12 miljoonaa kirjaa, 93 kirjailijaa, 1 suunta

Sisältää *-merkittyjä markkinointilinkkejä.

Montako kirjaa pitää myydä, että pääsee Suomen myyntitilastojen kärkeen? Entä parhaan kahdenkymmenen joukkoon? Kuka on uuden vuosituhannen eniten myynyt suomalainen kirjailija? Mikä kustantamo hallitsee bestseller-listoja? Kertojan ääni -podcast veti Suomen kustannusyhdistyksen keräämät bestseller-tilastot yhteen ja kysyi numeroilta vastauksia.

Mainos

Pidä nämä mielessäsi kun luet tilastoja:

  • Aika: 2000–2017
  • Aineisto: Myydyimmät 20 suomalaista kaunokirjaa (ei pokkareita vuodesta 2002 alkaen)
  • Yhdeksi kirjailijaksi lasketaan yksi henkilö, yksi työpari tai työryhmä
  • Myydyt kappalemäärät eivät ole yksittäisen kirjan kaikki myydyt kappaleet, vain ne jotka esiintyvät aineistossa.
  • Lähde: kustantajat.fi
vuotta
kirjailijaa
nimikettä
myytyä kirjaa
Otava on julkaissut myydyimmät suomalaiset kaunokirjat vuosina 2000–2017. Kuva: Otava

Top-10: kustantamot

  1. Otava, 4 999 100 kpl
  2. WSOY, 4 089 500 kpl
  3. Gummerus, 964 419 kpl
  4. Tammi, 931 700 kpl
  5. Teos, 375 500 kpl
  6. Like, 245 900 kpl
  7. Siltala, 169 100 kpl
  8. Diktaattori, 85 000 kpl
  9. Amanita, 78 135 kpl
  10. Karisto, 76 800 kpl

Kirjailijat: kestosuosikkien kakku

Ilman kysymyksiä data on vain dataa. Kirjailijoiden, kirjoihin ja kustantamoiden liittyen teimme muutamat pääkysymykset, joihin haimme tilastoista vastauksia. Kirjailijoiden liittyen kysymykset olivat:

  • Kuka on myyvin kirjailija?
  • Millainen on kirjailijoiden mitalitaulukko?
  • Miten myyntimäärät jakautuvat kirjailijoiden kesken?

Kestosuosikki Ilkka Remes hallitsee bestseller-listaa. Kahdeksantoista vuoden aikana hänellä on ollut listoilla yhteensä 18 nimikettä. Muita tasaiseen tahtiin kirjoja julkaisevia ja listoille nousevia kirjailijoita ovat Reijo Mäki (19), Leena Lehtolainen (18) ja Laila Hirvisaari (15).

Vähimmällä määrällä eri nimikkeitä (3) top-10-kirjailijaksi on päässyt Sofi Oksanen. Yleisin tapa nousta myyntilistojen kärkeen on kuitenkin julkaista tasaisesti saman genren kirjoja. Alla olevassa mitalitaulukossa näkyy kirjailijoiden sijoitukset mitali- ja pistesijoille vuosina 2000–2017.

 
myydyimmät kirjailijat

Bestseller-listalle nousevia teoksia ja kirjailijoita voidaan pitää menestyneinä. Myös kahdenkymmenen parhaiten myyneen kirjailijan kesken on nähtävissä ero hyper- ja superstarojen välillä. Kolme eniten myynyttä kirjailijaa (Remes, Hirvisaari, Paasilinna) ovat myyneet yli neljäsosan kaikista myydyistä bestsellereistä. Parhaiten myyneet 8 kirjailijaa ovat myyneet jotakuinkin yhtä monta kirjaa kuin loput 85 listalla esiintyvää kirjailijaa tai työryhmää.

kirjat: hittejä odotellessa

Teokset, kirjat, nimikkeet. Kustantamisen mittayksikkö ainakin vielä on kirja. Jokin kirja on vuodesta toiseen ykkösenä, mutta vuodet eroavat toisistaan. Listan kärkipäässä on yleensä joko Finlandia-voittaja tai jokin kestosuosikkien kirja.

  • Mikä on myydyin suomalainen kaunokirja? Miksi?
  • Montako kappaletta pitää myydä päästäkseen bestselleriksi?
  • Näkyykö myyntimäärissä jokin trendi?
Uuden vuosituhannen myydyin suomalainen kaunokirja on Sofi Oksasen Puhdistus*. Kirja sai sekä Finlandia-palkinnon että Runeberg-palkinnon. Poikkeuksellisesti kirja nousi bestseller-listalle kolmena peräkkäisenä vuonna (2008–2010). Puhdistusta voidaan pitää ilmiönä, mikä pidensi kirjan elinikää.
 
Paras yhden vuoden myyntimäärä on 151 600 (vuonna 2006). Huonoin ykkössijan myyntimäärä on 54 900 (vuonna 2015). Listalle pääsemiseen, eli sijalle 20, vaadittiin huippuvuonna 16 700 myytyä kappaletta. Vuonna 2017 siihen riitti 8 100 myytyä kirjaa. Huomaathan, että tähän aineistoon eivät kuulu e-kirjat tai äänikirjat.
 
Painettujen suomalaisten kaunokirjojen myyntimäärät ovat laskussa. Viimeisimmät yli 100 000 kappaletta yhden vuoden aikana myyneet kirjat olivat Sofi Oksasen Norma* ja Ulla-Lena Lundbergin Is*. Molemmat julkaistiin vuonna 2012.
 
Ykkösijan myyntimäärät muuttuvat vuosien välillä paljon. Alempien sijojen myyntimäärät eivät ole riippuvaisia yksittäisistä hittikirjoista. 
parhaiten myyneet kirjat

Kustantamot: neljä suurta murroksessa

Kustantamoiden osalta tilastoilta voisi kysyä ainakin näitä kysymyksiä:

  • Mikä on myyvin kustantamo?
  • Miten kustantamoiden suhteet muuttuvat?
  • Mihin kustantamoon menestyksennälkäisen kirjoittajan kannattaa käsikirjoitusta tarjota?

Neljä suurinta kustantamoa ovat Otava, WSOY, Gummerus ja Tammi, joista kaksi ensimmäistä hallitsevat suomalaisten kaunokirjojen bestseller-listoja. Muiden kuin näiden neljän osuus top-20:stä on tosin kasvanut viimeisten vuosien aikana. Esimerkiksi Teos on julkaissut useita 2010-luvun Finlandia-palkinnon saaneita kirjoja, mikä näkyy myyntitilastoissa. Neljän suuren kustantamon myyntimäärien trendi on alaspäin.

Seuraavassa kuvassa on suurimpien kustantamoiden myydyt suomalaiset kaunokirjat vuosina 2000–2017.

Mitalisijoille (1–3) sijoittuneita kirjoja ovat julkaisseet Otava, WSOY, Teos, Tammi ja Like. Kustantamot, joilla on vuodesta toiseen listoille nousevia kirjailijoita kuten Ilkka Remes (WSOY) ja Laila Hirvisaari (Otava), pärjäävät kisassa parhaiten.

Parhainta kustantamoa miettivää kirjoittajaa tilastot eivät varsinaisesti auta. Vakiosuosikit Otava ja WSOY jyräävät isoilla nimillä, jolloin pienempi tekijä voi jäädä soittamaan toista viulua. Mustana hevosena on Teos-kustantamo, jolta on menestynyt useita yksittäisiä, ei genre- tai jatko-osakirjoja. 

keskustelu jatkuu

Mitä tunteita tilastot sinussa herättävät? Onko kustannusala kuilun partaalla ja kannattaako kirjailijoita laittaa edes järjestykseen niin kuin pitkän matkan SM-hiihtäjiä? Keskustelu jatkuu Twitterissä ja tämän jutun kommenteissa.

Posted In

8 Comments

  1. Luokitellaanko Juha Vuorista kirjailijaksi yli kahden miljoonan myydyn teoksen määrällä vielä??

    1. Hyvä kysymys! Myyntimäärät on kerätty kustantajien ilmoittamista ja sieltä Vuorinen puuttuu. Kertooko se jotain hänen kirjailijuudestaan? Ehkä ainakin siitä, mitä jotkut ovat siitä mieltä.

  2. Juha Vuorinen on myydyin kirjailija, se on totta. Yli 2 miljoonaa teosta, muut näkevät vain päiväunia niistä määristä.
    Mutta peruskateellinen kirjailijoidenliitto on vaan niin yössä tämän tosiasian kanssa😇

      1. Näistä tilastoista muuten aina puuttuu yksi huomio. Se että Vuorisen myynti on noin 2.5 miljoona kpl on mieletöntä, ellei jo enemmän tänä päivänä. Hänen kirjojahan myydään myös useissa muissakin maissa ja niiden myyntimääräthän ei näissä Suomen tilastoissa näy. Mutta hän on julkaissut viimeisen 10 vuoden aikana vuosittain yhden pokkarin, joidenka tuotot on aina kokonaisuudessaan kohdistettu vuosittain valitun hyväntekeväisyystyön pariin, kuten lasten, päihdeongelmaisten yms hyväksi. Nämä pokkarit ovat pääsääntöisesti olleet aina vuoden myydyin pokkari ja myyntimäärät aina kymmenissä tuhansissa. Onko ketään muuta suomalaista kirjailijaa, joka toimii näin epäitsekkäästi vuodesta toiseen? Itse kirjailija ei tästä mitään haloota nosta, eikä muutkaan vaikka hyvin ovat tietoisia asiasta. Jos joku muu kirjailija tekisi samaa, niin siitähän uutisoitaisiin joka paikassa suurin ylistyssanoin. Mutta Vuorinenhan ei sellaisesta hurmoksesta kyllä mitään tyydytystä saisikaan. Mutta kertoneen enemmän siitä mielettömästä kateudesta jota hän itsenäisenä kustantajana ja kirjailija saa osakseen. Mutta sehän se vasta makiaa onkin ja kertoo kaiken oleellisen ympäristön asenteista😂

        1. Miljoonamyynti on hatunnoston arvoinen suoritus. Sillä tehty hyvä ainakin kahden noston arvoista sekin.

  3. Mauri Kunnas ei varmastikaan ole samanlainen kirjailija siinä mielessä kuin artikkelissa mainitut kaunokirjailijat mutta mielenkiintoisena asiana mainittakoon, että hänen tuotantoaan on myyty yli 10 miljoonaan kappaletta.

    1. Hyvä huomio! Tässä jutussa on käytetty lähteenä Suomen Kustannusyhdistyksen kotimaisten kaunokirjojen bestsellereitä. Mauri Kunnas dominoi samaisen yhdistyksen lasten- ja nuortenkirjojen listoja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *