Teokset, kirjat, nimikkeet. Kustantamisen mittayksikkö ainakin vielä on kirja. Jokin kirja on vuodesta toiseen ykkösenä, mutta vuodet eroavat toisistaan. Listan kärkipäässä on yleensä joko Finlandia-voittaja tai jokin kestosuosikkien kirja.
- Mikä on myydyin suomalainen kaunokirja? Miksi?
- Montako kappaletta pitää myydä päästäkseen bestselleriksi?
- Näkyykö myyntimäärissä jokin trendi?
Uuden vuosituhannen myydyin suomalainen kaunokirja on Sofi Oksasen
Puhdistus*. Kirja sai sekä Finlandia-palkinnon että Runeberg-palkinnon. Poikkeuksellisesti kirja nousi bestseller-listalle kolmena peräkkäisenä vuonna (2008–2010). Puhdistusta voidaan pitää ilmiönä, mikä pidensi kirjan elinikää.
Paras yhden vuoden myyntimäärä on 151 600 (vuonna 2006). Huonoin ykkössijan myyntimäärä on 54 900 (vuonna 2015). Listalle pääsemiseen, eli sijalle 20, vaadittiin huippuvuonna 16 700 myytyä kappaletta. Vuonna 2017 siihen riitti 8 100 myytyä kirjaa. Huomaathan, että tähän aineistoon eivät kuulu e-kirjat tai äänikirjat.
Painettujen suomalaisten kaunokirjojen myyntimäärät ovat laskussa. Viimeisimmät yli 100 000 kappaletta yhden vuoden aikana myyneet kirjat olivat Sofi Oksasen
Norma* ja Ulla-Lena Lundbergin
Is*. Molemmat julkaistiin vuonna 2012.
Ykkösijan myyntimäärät muuttuvat vuosien välillä paljon. Alempien sijojen myyntimäärät eivät ole riippuvaisia yksittäisistä hittikirjoista.
Luokitellaanko Juha Vuorista kirjailijaksi yli kahden miljoonan myydyn teoksen määrällä vielä??
Hyvä kysymys! Myyntimäärät on kerätty kustantajien ilmoittamista ja sieltä Vuorinen puuttuu. Kertooko se jotain hänen kirjailijuudestaan? Ehkä ainakin siitä, mitä jotkut ovat siitä mieltä.
Juha Vuorinen on myydyin kirjailija, se on totta. Yli 2 miljoonaa teosta, muut näkevät vain päiväunia niistä määristä.
Mutta peruskateellinen kirjailijoidenliitto on vaan niin yössä tämän tosiasian kanssa😇
Hei! Näyttäisi tosiaan siltä, että Vuorisen myyntimäärillä pääsee listakärkeen.
Näistä tilastoista muuten aina puuttuu yksi huomio. Se että Vuorisen myynti on noin 2.5 miljoona kpl on mieletöntä, ellei jo enemmän tänä päivänä. Hänen kirjojahan myydään myös useissa muissakin maissa ja niiden myyntimääräthän ei näissä Suomen tilastoissa näy. Mutta hän on julkaissut viimeisen 10 vuoden aikana vuosittain yhden pokkarin, joidenka tuotot on aina kokonaisuudessaan kohdistettu vuosittain valitun hyväntekeväisyystyön pariin, kuten lasten, päihdeongelmaisten yms hyväksi. Nämä pokkarit ovat pääsääntöisesti olleet aina vuoden myydyin pokkari ja myyntimäärät aina kymmenissä tuhansissa. Onko ketään muuta suomalaista kirjailijaa, joka toimii näin epäitsekkäästi vuodesta toiseen? Itse kirjailija ei tästä mitään haloota nosta, eikä muutkaan vaikka hyvin ovat tietoisia asiasta. Jos joku muu kirjailija tekisi samaa, niin siitähän uutisoitaisiin joka paikassa suurin ylistyssanoin. Mutta Vuorinenhan ei sellaisesta hurmoksesta kyllä mitään tyydytystä saisikaan. Mutta kertoneen enemmän siitä mielettömästä kateudesta jota hän itsenäisenä kustantajana ja kirjailija saa osakseen. Mutta sehän se vasta makiaa onkin ja kertoo kaiken oleellisen ympäristön asenteista😂
Miljoonamyynti on hatunnoston arvoinen suoritus. Sillä tehty hyvä ainakin kahden noston arvoista sekin.
Mauri Kunnas ei varmastikaan ole samanlainen kirjailija siinä mielessä kuin artikkelissa mainitut kaunokirjailijat mutta mielenkiintoisena asiana mainittakoon, että hänen tuotantoaan on myyty yli 10 miljoonaan kappaletta.
Hyvä huomio! Tässä jutussa on käytetty lähteenä Suomen Kustannusyhdistyksen kotimaisten kaunokirjojen bestsellereitä. Mauri Kunnas dominoi samaisen yhdistyksen lasten- ja nuortenkirjojen listoja.