Parhaat paikat lukea ja kirjoittaa

 8.3.2023

Nojatuoli, metro ja kirjasto. Usein meille muodostuu omia lempipaikkoja lukea ja kirjoittaa. Nämä paikat voivat olla hiljaisia, meluisia, lämpimiä, valoisia tai hämyisiä. Luku- ja kirjoitushetket saattavat kestää pienen hetken tai jatkua tuntikausia.

Tällä kertaa kerron teille suosikkipaikkojani lukemiseen ja kirjoittamiseen.

Lempipaikat lukea top 5

Minulle mieluisat paikat lukea ovat aina lämpimiä ja usein hämyisiä. Lämmönlähteeksi riittää viltti ja vieressä kerällä tuhiseva koira. Vilukissa kiittää!

Lempipaikkojani lukea on monia ja tässä listaan niistä viisi parasta.

5. Ulkona

Sija viisi oli vaikein päättää ja se jäikin pois Kertojan ääni -podcastin jaksosta, jossa puhumme Jukan kanssa lempipaikoistamme lukea ja kirjoittaa. Jakson voit kuunnella sivun alalaidasta.

Katsellessani omia ja Kertojan äänen Instagram-kuvia huomasin, että monessa kuvassa luen ulkona.

Ulkona voi lukea reissun päällä lämpimässä maassa tai Suomessa muutamana hyvänä päivänä kesällä. Piknik-liina, mansikat ja kirja ovat loistava yhdistelmä.

Sponsoroitu

Sukella kirjallisuuden nurjalle puolelle

Sukella kirjallisuuden nurjalle puolelle

Kuule miten kirja-ala toimii alan sisäpiiriläisten suusta

Yli 140 jaksoa / Jo vuodesta 2016

Kustannussopimukset, kirjamarkkinointi, omakustantaminen… Kertojan äänen arkistoista löytyy luultavasti jakso siitä, mikä sinua kirjallisuudessa kiinnostaa.

Sponsoroitu

Henkilön Essi Pulkkinen (@essi_josefina) jakama julkaisu

4. Lentokone

Lentokone ei ole varsinaisesti rentouttava paikka lukea, mutta siellä lukeminen vie sopivasti ajatukset korvien kipuilusta kirjan maailmaan.

Parhaimmillaan lukemiseen lennolla uppoutuu niin paljon, että lento tuntuu saapuvan määränpäähän ennen aikojaan.

Lentokone on myös tehokas paikka lukea tentteihin! Siellä on vähän ärsykkeitä, jolloin tenttiin lukuun voi keskittyä.

Kirjoittaminen lentokoneessa ei puolestaan ole niin sujuvaa kuin lukeminen, sillä läppäri täytyy laittaa nousun ja laskun ajaksi yläosan tavaralokeroon. Kirja sen sijaan on helppo napata kainaloon jo lähtöportilla.

3. Koti: keittiönpöytä, sohva ja sänky

Kotona lukeminen on helpointa – ei tarvitse kuin napata kirja hyllystä ja alkaa lukea.

Minulla kodin parhaat lukupaikat vaihtelevat päivän mittaan. Aamulla luen mieluiten keittiönpöydän ääressä, päivällä sohvalla ja illalla sängyssä nukkumaan mennessä.

Henkilön Essi Pulkkinen (@essi_josefina) jakama julkaisu

Henkilön Kertojan ääni (@kertojanaani) jakama julkaisu

Sponsoroitu

Sukella kirjallisuuden nurjalle puolelle

Sukella kirjallisuuden nurjalle puolelle

Kuule miten kirja-ala toimii alan sisäpiiriläisten suusta

Yli 140 jaksoa / Jo vuodesta 2016

Kustannussopimukset, kirjamarkkinointi, omakustantaminen… Kertojan äänen arkistoista löytyy luultavasti jakso siitä, mikä sinua kirjallisuudessa kiinnostaa.

Sponsoroitu

Keittiön pöydän ääressä on paitsi helppo lukea myös helppo syödä lukiessa. Vietän mieluusti viikonloppuaamiaisen hyvän kirjan parissa.

Missäpä muualla aamiainen maistuisi yhtä hyvältä kuin Tylypahkassa?

Henkilön Kertojan ääni (@kertojanaani) jakama julkaisu

Sohva on ehdoton suosikkini päivällä, kun haluan uppoutua sohvan patjoihin ja hyvään kirjaan.

Sohvalla on myös helppo vaihtaa lukuasentoa istumisesta makuulle ja jatkaa kirjan luvusta suoraan päiväunille.

Henkilön Kertojan ääni (@kertojanaani) jakama julkaisu

Sängyssä paras hetki lukea on juuri ennen nukkumaan menoa. Se on rentouttava tapa siirtyä päivän askareista unten maille.

2. Juna

Junassa istutaan, netti toimii yleensä huonosti ja maisemat ovat havupuiden värivanaa. Siksi junamatkat ovat loistavaa aikaa lukea.

Paras yhdistelmä on lukemisen ja kirjoittamisen vuorottelu: kun kirjoittaminen ei suju, voi imeä luovuutta kirjasta ja kun kirjan juoni tökkii, voi kirjoittaa itse parempaa tarinaa.

1. Kahvila

Kahvilassa lukemisessa yhdistyvät kaksi parasta asiaa – kirjat ja kahvi. Lukeminen lämpimän juoman ääressä ansaitsisi melkein oman kohtansa listalla.

Yhdistän sen kuitenkin tällä kertaa kahvilaan ja sen tunnelmaan.

Lempipaikat kirjoittaa top 5

Nyt vuorossa ovat lempipaikkani kirjoittaa. Minulle parhaita kirjoituspaikkoja ovat hiljaiset, lämpimät ja virikkeettömät tilat. Hiljaisuuden lisäksi musiikki on hyvä keino sulkea häiriöt ulkopuolelle.

5. Kuulokkeet korvilla

Musiikkia kuunnellessani voin kirjoittaa oikeastaan missä vain. Vastamelukuulokkeet ovat kirjoittajan parhaat kaverit, sillä niillä voi vaimentaa ilmastoinnin hurinan, lähipöytien keskustelut tai kuunnella musiikkia.

4. Työpaikka

Niin tylsältä kuin se kuulostaakin, parhaiden kirjoituspaikkojen listalleni nousee myös työpaikka. Kirjoitan työkseni, joten rauhallinen paikka kirjoittaa on minulle tärkeä.

Tärkeää on myös kirjoituspaikan muunneltavuus: voin välillä istua työpisteelläni ja välillä nostaa pöytää ja seistä kirjoittaessani. Tällä tavoin vältän kirjoittajille tutut niska- ja hartiajumit.

Töissä tekstilaji tosin vaihtuu kaunokirjallisesta muun muassa nettisivu- ja käyttöliittymäteksteihin.

3. Koti: keittiönpöytä ja sohva

Tämä blogikirjoitus on kirjoitettu yhdessä suosikkikirjoituspaikoistani: keittiön pöydän ääressä. Kirjoittaessani juon usein kahvia tai teetä, mikä on helpointa pöydän ääressä.

Herään arkena aamulla aikaisin kirjoittamaan, joten useimmiten kirjoittamiseen keittiönpöydän ääressä kuuluu myös aamiainen.

Meillä keittiönpöytä on niin korkea, että sitä voi käyttää myös seisomatyöpisteenä. Kirjoittaessa onkin hyvä nousta välillä seisomaan.

Henkilön Essi Pulkkinen (@essi_josefina) jakama julkaisu

Sohvalla kirjoittaessa parasta on divaani, jolle jalat saa mukavasti eteenpäin. Hyvä puoli sohvalla kirjoittamisessa on myös se, että voi vaihdella kirjoitusasentoa.

Myös sohvan pikkusisarus nojatuoli voisi olla mukava paikka kirjoittaa. Nojatuoli on jo ostoslistalla, joten enköhän pääse kokeilemaan sitä pian.

2. Juna

Junassa olen kirjoittanut monenlaisia tekstejä gradusta novelleihin. Paras junakirjoitusmuistoni on Mökillä-kirjoituskilpailussa vuonna 2017 sijoittunut Kesäkolli-novellini.

Aloitin novellin kirjoittamalla tekstinhallintaohjelmaan Mä otin joka kesä mökil uuden kesäkollin. Loput tarinasta voitte kuunnella Kertojan ääni -podcastista.

Kuuntele Kesäkolli-novelli

1. Kahvila

Toisinaan on hyvä vaihtaa paikkaa, jotta saa uusia näkökulmia kirjoittamiseen. Tällaista näkökulmien vaihdosta haen, kun päätän mennä kirjoittamaan kahvilaan.

Oulussa hyviä paikkoja kirjoittaa ovat esimerkiksi Puistokahvila Makia ja Espresso House. Makiassa voi seurata ohi kulkevia ihmisiä sen suurista ikkunoista ja Espresso Housessa on tilaa ja sopivia nurkkia piiloutua läppärin kannen taakse.

Ja molemmissa on kahvia!

Henkilön Essi Pulkkinen (@essi_josefina) jakama julkaisu

Makiasta minulla on myös voitokkaita muistoja – siellä kirjoitin Martti Joenpolven novellikilpailussa vuonna 2016 pärjänneen Muutto-novellini.

Hyviä muistoja on jäänyt myös kirjoittamisesta kahviloissa lentokentällä ja ulkomailla.

Paras paikka lukea ja kirjoittaa on lämmin ja rauhallinen

Yhteenvetona parhaista luku- ja kirjoituspaikoista voisi nostaa lämmön ja rauhan. Rauhallisuus ei aina tarkoita hiljaisuutta, vaan rauhaa keskittyä kirjoittamiseen.

Lämpö puolestaan tuo kirjoitusmukavuutta – kuinka sormet edes osuisivat oikeille näppäimille, jos kädet tärisisivät kylmästä?

Millaisia ovat sinun lempipaikkojasi lukea ja kirjoittaa? Twiittaa @essijosefina!

Kuuntele jakso aiheesta podcastissa


Kirjoittaja lukee ja kirjoittaa mielellään myös mahallaan matolla.


Uusinta uutta inboxiin

Tilaa uutiskirje niin saat tiedon uusista jaksoista ja artikkeleista

Osallistu keskusteluun


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *