Joko kuuntelet näitä podcasteja? Listasimme asiantuntijoiden parhaat podcast-vinkit vuodelle 2020

 8.3.2023

Podcast-sovelluksen soittolista näyttää tyhjää, vaikka podcasteja on vuonna 2020 enemmän kuin koskaan aiemmin. Hyviä podcasteja tulee lisää, mutta niiden löytäminen tulee entistä vaikeammaksi. Siksi kysyimme suomalaisilta alan vaikuttajilta ja asiantuntijoilta heidän omat suosikkinsa perusteluineen. Kiitoksia kaikille suosikkinsa jakaneille!

Tästä parhaat podcastit -listauksesta löydät jokaisesta suositellusta podcastista seuraavat tiedot, jotka toivottavasti auttavat sinua löytämään lisää kuunneltavaa:

 • Podcast-genre
 • Suositeltu podcast
 • Perustelu ja suosittelija
 • Kuuntelulinkit

Tässä siis 21 vuoden 2020 parasta podcastia valmiiksi jaoteltuna. Olen lisännyt muutamiin podcasteihin myös jakson, josta voi aloittaa kuuntelemisen. Tässä myös Spotifyn soittolista, johon olen lisännyt podcastien uudempia jaksoja:

Jos listalta puuttuu jokin oma suosikkisi, lisää se kommentteihin sivun lopussa. Aivan lopussa on myös jakso.fi:n Suomen paras podcast -yleisöäänestyksen kymmenen parasta. Mukavia kuunteluhetkiä!

Aina ajankohtaiset podcastit

Ajankohtaisia aiheita, yhteiskunnan polttavia kysymyksiä… Podcast on mediana hieno paikka käydä pitkiä ja syvällisiä keskusteluita tärkeistä aiheista.

Naisasiatoimisto Kaartamo & Tapanainen

Ajankohtaisia podcasteja
Kuva: Jukka Lintinen / YLE

Perustelu: “Yle Puheeltakin kuuluva mutta Areenasta kuuntelemani ohjelma käsittelee naisten asemaa hienolla otteella, joka ensin naurattaa ja seuraavassa sekunnissa pistää vakavaksi. Kiinnostavat aiheet ja vieraat avaavat ajatuksia ja pitävät ajan tasalla. Toimittajina ovat Outi Kaartamo ja Sivumennen-podcastissakin ihailemani Jonna Tapanainen.”

Sponsoroitu

Sivutieromaani

Sivutieromaani

Jukka Aalho

Basam Books / Vuoden 2024 kesäkirja

”Sivutieromaani on erinomaista kesäluettavaa!” – arvio Instagramissa. Kolme tietä. Kolme tarinaa. Tuhat sivuntienkuumaa kilometriä. Sivutieromaani on Jukka Aalhon moderni suomalainen tieromaani sinun kesääsi.

Sponsoroitu

Suosittelija: Anniina Nirhamo, Oma huone -podcastin toimittaja

Kuuntele: Yle Areena | RSS

Uutisraportti podcast

Perustelu: “Torstai-iltapäivisin ilmestyvä Helsingin Sanomien Uutisraportti podcast on mainio wrap viikon tärkeimmistä (uutis)puheenaiheista. Äänessä ovat Tuomas Peltomäki, Marko Junkkari ja (yleensä) Maria Manner, jotka käyvät kiivasta keskustelua maailman käänteistä. Uutisraportissa yhdistyvät journalismi ja mielipiteet, joita kuuntelija voi varastaa omaan käyttöön.”

Suosittelija: Annika Takaniemi, podcast-tuottaja, Supla

Kuuntele: Supla | Spotify | RSS

Terävimmät komediapodcastit

Kuuntele jos uskallat purskahtaa nauramaan aamuruuhkabussissa.

Rule of Three

Kuva: Rule of Three

Perustelu: “Brittikoomikot keskustelevat vieraiden kanssa näiden suosikkikomedioista: sitcom-jaksoista, elokuvista, kirjoista, LP-levyistä. Parhaimmillaan valaisevaa making of -tavaraa, vaikka yleensä kuuntelenkin vain jaksot, joissa puhutaan minulle tutuista teoksista.”

Suosittelija: Olli Sulopuisto, podcast-keisari

Kuuntele: Spotify | RSS

Aloita jaksosta: 040: Laurence Rickard on Monty Python’s Life of Brian

Conan O’Brian Needs a Friend

Perustelu: “Hillittömän hauska podcast. Nauran usein ääneen, kun pyöräilen ja kuuntelen Conanin ja hänen juontajakamujensa sanailua. Vastikään ilmestynyt Jim Gaffiganin haastattelu on ehkä paras yksittäinen podcast-jakso, jonka olen kuunnellut. Kannattaa aloittaa vaikka siitä.”

Suosittelija: Jukka Ahola, Kertojan ääni -podcastin toinen juontaja

Sponsoroitu

Sivutieromaani

Sivutieromaani

Jukka Aalho

Basam Books / Vuoden 2024 kesäkirja

”Sivutieromaani on erinomaista kesäluettavaa!” – arvio Instagramissa. Kolme tietä. Kolme tarinaa. Tuhat sivuntienkuumaa kilometriä. Sivutieromaani on Jukka Aalhon moderni suomalainen tieromaani sinun kesääsi.

Sponsoroitu

Kuuntele: Spotify | RSS

Aloita jaksosta: #60: Jim Gaffigan

Kiinnostavimmat haastateltavat

Podcasteissa pääsee monesti lähemmäs oikeaa ihmistä kuin muissa juttutyypeissä.

The Tim Ferriss Show

Perustelu: “Tim osaa kysyä todella hyviä ja tarkkoja kysymyksiä sekä antaa vieraille paljon tilaa kertoa omia näkemyksiään. Kysyy myös aina jatkokysymyksiä, koska haluaa pureutua helppojen vastausten taakse.”

Suosittelija: Marko Suomi, Takakansi-podcastin tekijä

Kuuntele: Spotify | Apple  | RSS

Kaikkea maan ja taivaan väliltä -podcastit

Yleissivistuksen uusi muoto: podcastit maan ja taivaan väliltä.

The Art of Manliness

Perustelu: “Tämä on podcast, josta löytyy inspiraatiota ja tietoa elämän kaikille osa-alueille. Jaksoja on jo liki 600 ja teemat vaihtelevat valheentunnistuksesta parisuhdeonnellisuuteen ja gansterikoodista keskustelunaloituksiin. Haastateltavana on aiheen asiantuntija ja keskustelu on amerikkalaiseen tapaan sujuvaa, jos pääsee yli siitä, että toimittaja aloittaa haastattelun aina: ‘So, you have…’”

Suosittelija: Annika Takaniemi, podcast-tuottaja, Supla

Kuuntele: Apple | Spotify | Android

Radiolab

Perustelu: ”Suurin osa minun podcasteistani on tosi niche-aiheisia. Tämä on helpoin suositeltava, koska se on varsin laajalla pohjalla toimiva tiedepodcast.”

Suosittelija: Pii Anttonen, toipuva podcastaaja

Kuuntele: Apple | RSS

Stuff You Should Know

Perustelu: “Hyvää yleissivistävää jatinaa aiheesta kuin aiheesta. Juontajina kaksi hemmoa, Josh ja Chuck, jotka käyvät läpi erilaisia aiheita taustatutkimukseensa nojaten. Podcastin tyyli on jutusteleva, mutta varsin puhtoinen.”

Suosittelija: Jukka Ahola, Kertojan ääni -podcastin toinen juontaja
Kuuntele: Spotify | RSS
Aloita tästä jaksosta: How Safecracking Works

Kirjallisuuspodcastien parhaimmistoa

Lukeminen on puutarhanhoidon lisäksi yksi maailman suosituimpia harrastuksia. Kirjallisuudesta puhuminen on myös myös piristävän suosittua.

The New York Timesin Book Review -podcast

Perustelu: “Kirjallisuuden klassikkopodcast, jossa käsitellään ajankohtaisia kirjauutuuksia asiantuntevasti.”

Suosittelija: Jenni Lindvall, Lukuvika-podcastin toimittaja

Kuuntele: Spotify | Apple | Google Play Music | RSS

The Guardian Books

Perustelu: “Toinen ajan hermoilla oleva ja asiantunteva kansainvälinen kirjapodcast!”

Suosittelija: Jenni Lindvall, Lukuvika-podcastin toimittaja

Kuuntele: Spotify | Apple | RSS

Kertojan ääni

Kertojan äänen toinen juontaja, Essi Pulkkinen.

Perustelu: “Kertojan äänen mukaan voi lähteä jos jokin näistä kiinnostaa: kirjoittaminen, kirjallisuus, kirjailijahaastattelut tai massi & feimi. Erikoisuutena on novellijaksot, joissa luemme omia, usein jossain kilpailussa palkittuja novellejamme. Jaksoja on päälle 70, joten kuunneltavaa riittää.”

Suosittelija: Jukka Aalho, Kertojan ääni podcastin toinen juontaja

Kuuntele: Spotify | Soundcloud | Apple | Google Podcasts | RSS

Aloita jaksosta: #71: Voiko luovuutta hakkeroida?

Tunnustan lukeneeni

Perustelu: ”Tammen kustannustoimittajien Oonan ja Helmin luotsaama podcast pureutuu kiinnostaviin kirjoihin ja kulttuuri-ilmiöihin. Jaksoissa muun muassa pohditaan, onko pakko lukea sellaista kirjallisuutta, josta tulee paha mieli ja kohdataan hurmaavia suomentajakonkareita. Juontajaparin raikkaasti rönsyilevien keskustelujen dynamiikka on loistava. Podcast on syvällisiä kirjallisuuskeskusteluja rakastavan unelma!”

Suosittelija: Ulla Lehtinen, Oma huone -podcastin toimittaja

Kuuntele: Spotify | Apple | RSS

Sivumennen

Perustelu: “Suomen kirjapodcastien ehdoton kuningatar, joka yhdistää lyömättömällä tavalla kaverillisen jutustelun ja viiltävän kovan kirjallisuusanalyysin. Tämän podcastin kuuntelemisen jälkeen olo on aina hitusen viisaampi.”

Suosittelija: Jenni Lindvall, Lukuvika-podcastin toimittaja

Kuuntele: Spotify | SoundCloud | RSS

Uusinta asiaa markkinoinnista

Parhaimmillaan podcastien kuunteleminen on kuin inspiroiva seminaari, johon ei tarvitse lentää ja josta ei tarvitse maksaa muuta kuin omalla ajallaan.

Social Media Marketing Podcast

Perustelu: “Käytännönläheinen podcast some- ja digimarkkinoinnin maailmasta. Juontaja Michael Stelzner kysyy tarkentavia kysymyksiä ja pitää fokuksen jakson aiheessa. ”

Suosittelija: Essi Pulkkinen, Kertojan ääni podcastin toinen juontaja

Kuuntele: Spotify | Apple | Google Podcast | RSS

Parhaat urheilupodcastit

Suuria tunteita, kovia panoksia. Urheilussa riittää puitavaa.

Bundes-Luke

Perustelu: “Tässä podissa käsitellään viihdyttävällä tavalla Bundesliigan matseja maalivahti Lukáš Hradeckýn kanssa. Luke on mahtava tyyppi.”

Suosittelija: Satu Risteli, Suplan tuotantopäällikkö

Kuuntele: Supla

Puhuttavimmat lifestyle-podcastit

Kokoa oma virtuaalinen kaveripiirisi ja kuuntele suoraa puhetta l*festylestä.

20-30-40-podcast

Kuva: 20-30-40 / Supla

Perustelu: “Kolmen ystävyksen viihdyttävä ja nopeatempoinen ohjelma, josta ei mielipiteitä ja argumentaatiota puutu. Miltä maailma näyttää kolmesta eri ikänäkökulmasta: parikymppisen, kolmikymppisen ja nelikymppisen elämäntilanteista. Ida-Liina Huurtela, Alina Kangasluoma ja Tuomas Rajala ovat älykästä ja hauskaa seuraa.”

Suosittelija: Annika Takaniemi, podcast-tuottaja, Supla

Kuuntele: Supla

Ei saa peittää

Perustelu: “Ajankohtaista ja leppoisaa puhetta Tukholmaan muuttaneilta suomalaisilta naisilta.”

Suosittelija: Satu Risteli, Suplan tuotantopäällikkö

Kuuntele: Spotify | Supla | RSS

Hyytävimmät rikospodcastit

Rikoksella on pitkät perinteet. Myös podcast-maailmassa.

Tositarinoita Kakolasta

Perustelu: “True crime -tyylinen Tositarinoita Kakolasta tempaisee kuulijan mukaansa Turun vanhan Kakolan vankilan uumeniin. Kyseessä on tiettävästi Suomen ensimmäinen podcast, jota varten on sävelletty oma soundtrack. Sarjan äänimaailma onkin häkellyttävän hieno, ja sen ansiosta on helppo sukeltaa sisään vankilan maailmaan. Tositarinoihin perustuvien kertomusten lisäksi podissa kuullaan Kakolan vanhaa vanginvartijaa Ari Uusitaloa sekä Kakolan opasta Anu Salmista, joiden kokemukset Kakolasta osoittavat, että maailmalta tuttujen vankilasarjojen kohtaukset voisivat yhtä hyvin olla Suomen Turusta.”

Suosittelija: Marena Ahonen, Suomen Podcastmedian käsikirjoittaja

Kuuntele: Storytel

Negra y Criminal

Perustelu: “Hyvä tapa pitää kielitaitoa yllä on kuunnella espanjankielisiä podcasteja. Negra y Criminal on draamallinen kuunnelmasarja, jossa on upeasti äänituotettuja tosi- ja fiktiivisen elämän mysteereitä ja rikoksia.”

Suosittelija: Annika Takaniemi, podcast-tuottaja, Supla

Kuuntele: Spotify | Apple | Google Podcast | RSS

Rahakkaimmat podcastit

Raaha, raha, raha. Rahasta puhumisen tabu murtuu yksi podcast kerrallaan.

Taloudellinen mielenrauha

Perustelu: “Danske Bankille toteuttamamme Taloudellinen mielenrauha avaa suomalaisten käsityksiä rahasta, sijoittamisesta ja säästämisestä mielenkiintoisella ja selkeällä tavalla. Sarjan hostien – valovoimaisen Jasmin Hamidin ja Dansken sijoittamisen huippuasiantuntija Kaisa Kivipellon – vieraina ovat sarjan kakkoskaudella esimerkiksi tubettaja-artisti Tuure Boelius, vuoden 2019 sijoittaja Julia Thurén sekä bloggari Natalia Salmela. Taloudellinen mielenrauha saa kuulijan aidosti kiinnostumaan ja innostumaan omasta taloudellisesta mielenrauhastaan. Itse kuuntelin podijaksot uudestaan vielä tuotannon jälkeenkin, sillä tykästyin Jasminin ja Kaisan tapaan puhua asioista ymmärrettävästi, mutta ei kuitenkaan kuulijaa aliarvioiden.”

Suosittelija: Marena Ahonen, Suomen Podcastmedian käsikirjoittaja

Kuuntele: Supla | Spotify | Apple | RSS

#Rahapodi

Martin Paasi on #rahapodin toinen juontaja. Kuva: Nordnet

Perustelu: “Rahapodi on ollut yksi rakkaimmista ja vaikuttavimmista podcasteista, jota olen kuunnellut melkein alusta asti. Rahastosäästäminen, sijoittaminen, korkoa korolle -ilmiö ja moni muu rahaan liittyvä asia on tullut itselle ymmärrettävämmäksi. Jaksoja on valtavasti, joten voit dippailla aiheet, jotka kiinnostavat kaikista eniten.”

Suosittelija: Jukka Aalho, Kertojan ääni podcastin toinen juontaja

Kuuntele: Spotify | Apple | SoundCloud | RSS

Suomen paras podcast -äänestyksen kymmenen parasta

Joka vuosi jakso.fi järjestää suuren yleisöäänestyksen, jolla valitaan Suomen parhaat podcastit. Jos nämä tuoreimmat podcast-voittajat eivät vielä ole tuttuja, kannattaa laittaa kuunteluun:

 1. Urheilucast: urheilu
 2. POKS: lifestyle
 3. Jäljillä: rikokset
 4. Pakkotoisto Podcast: liikunta ja lifestyle
 5. Kimanttia: urheilu
 6. Auta Antti!: huumori
 7. #rahapodi: raha
 8. eeddcast: tubettaminen ja lifestyle
 9. Pelaajacast: pelaaminen
 10. Himocast: seksi ja lifestyle

Puuttuuko oma suosikkisi listalta? Tuntuuko siltä, että haluaisit aloittaa oman podcastin? Kommentoi se alle. Vai löytyikö listalta uusia kiinnostavia podeja? Vinkkaa se tai koko juttu kaverille!


Uusinta uutta inboxiin

Tilaa uutiskirje niin saat tiedon uusista jaksoista ja artikkeleista

Osallistu keskusteluun


2 vastausta artikkeliin “Joko kuuntelet näitä podcasteja? Listasimme asiantuntijoiden parhaat podcast-vinkit vuodelle 2020”

 1. Podcastfani avatar

  Hyvä listaus! Futucast puuttuu listalta, huikea vieraslista ja laadukas kaikin puolin!

  1. Essi Pulkkinen avatar

   Hei! Kiitoksia suosituksesta! Tämä täytyy laittaa omallekin listalle testiin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *