Mitä kannattaa kuunnella nyt? | Parhaat suomalaiset ja ulkomaiset podcastit 2018

Mitä vuonna 2018 kannattaa kuunnella? Mitkä ovat parhaat suomalaiset ja ulkomaiset podcastit alkavana vuonna, josta voidaan ennustaa podcastien valtavirtaistumisen aikaa? Keräsin listaan viisi omaa suosikkini, erikseen suomalaisista ja ulkomaisista.

Mikä on sinun hittilistasi? Kerro kommenteissa omat viisi suosikkiasi ja kerro myös, mistä jaksosta kuunteleminen kannattaa aloittaa.

Parhaat suomalaiset podcastit

1. Rahapodi: Sijoittaminen

Nordnetin #rahapodi on suomalaisten podcastien klassikko, josta on ilmestynyt jo sata jaksoa. Se on sisältömarkkinoinnin mallituote ja matalakuluisten ETF-rahastojen kirkasääninen airut.

Kokeile jaksoa:

2. Sivumennen: Kirjallisuus

Sivumennen-podcast on elämänmakuinen katsaus kirjallisuuden uusimpiin ilmiöihin ja parhaimpiin kirjoihin. Juontajina kirjallisuusalan ammattilaiset Johanna Laitinen ja Jonna Tapanainen

Kokeile jaksoa:

3. Kertojan ääni: Kirjoittaminen

Kertojan ääni -podcast on tietenkin meidän mielestämme yksi kuuntelemisen arvoisista suomalaisista podcasteista. Vuonna 2018 luvassa lisää asiaa kirjoittamisesta ja aikaisempaa enemmän kirjailijoiden ja kirjoittajien haastatteluita.

Kokeile jaksoa:

4.  Länsimaisen sivistyksen lyhyt oppimäärä: Yleissivistys

Ylen yleissivistävä, ylettömän ylevä radio-ohjelma, jota melkeinpä podcastiksi voisi sanoa. Aiheet vaihtelevat, mutta sivistävyys säilyy.

Kokeile jaksoa: Alan Turing – mies tietokoneen ja tekoälyn takana

5. Afterwork: Virtuaaliposse

Suomalaisten podcastien yleinen suuntaus tuntuu olevan virtuaalikaveriporukkapodcastit, jossa keräännytään yhteen ja jutustellaan erilaisista, yleensä aika yleismaailmallisista aiheista. Kuuntelija lyöttäytyy porukkaan sinä hiljaisena kaverina, joka yleensä vain nyökyttelee karamelli-chai-lattensa ääressä kavereidensa jutuille.

Jos virtuaaliposse on hakusessa, Afterworkin etuna on hyvät tuotantoarvot ja ammattimainen ote.

Kokeile jaksoa: 14. Luova kaaos vai kaikki tip top?

Parhaat ulkomaiset podcastit

1. 99% Invisible: Design

Pehmeä-äänisen Roman Marsin design-podcast, jossa avataan suunnittelun riemuvoittoja ja tappioita. Hyvin tuotettu, yllättävä ja tasaisesti korkealaatuinen.

Kokeile jaksoa: Money Makers

2. Freakonomics: (Epä)rationaalinen ihminen

Taloustieteen pahat pojat Stephen Dubner ja Steven Levitt käsittelevät maailman ilmiöitä numeroiden ja erärationaalisen ihmiskäyttäytymisen näkökulmasta.

Kokeile jaksoa: Why Is the Live-Event Ticket Market So Screwed Up

3. This American Life: Elämänmakuiset tarinat

Amerikkalainen iltanuotio, jossa kuullaan tarinoita elämästä valkopäämerikotkan varjossa. Podcastien puoljuomalan Ira Glassin taiten tehty podcast, josta voi ottaa mallia draaman, jännityksen ja samastumisen rakentamiseen.

Kokeile jaksoa: Notes on Camp

4. ProBlogger: Bloggaaminen

Darren Rowsen käytännönläheinen opetuspodcast kaikille bloggaamisesta ja kirjoittamisesta kiinnostuneille. Laaja arkisto jaksoja, joista luultavasti löytyy ideoita ja inspiraatiota siihen bloggaamisen osa-alueeseen, joka kiinnostaa.

Kokeile jaksoa: Launching a Blog: How Many Posts Do You Need? 

5. Stuff You Should Know: Yleissivistys

Amerikkalaisten supliikkinörttien Joshin ja Chuckin jutusteleva podcast, jossa annetaan yleiskatsaus kaikenmoisiin juttuihin. Aiheina esimerkiksi se, miten paljon maailmassa on rahaa, mitä on oksennuspelko ja mitkä olivat antiikin seitsemän ihmettä.

Kokeile jaksoa: How Handwriting Analysis Works

Mitkä ovat sinun suosikkisi vuodelle 2018? Kommentoi alle ja anna hyvän (sisällön) kiertää.

 

Posted In

2 Comments

  1. Yksi omista suosikeistani on NPR:n Hidden Brain (with Shankar Vidantem tai jotain sinne päin). Vuoden 2018 listaus on jo mennyt, mutta kuunnelkaapa…

  2. Hidden Brain on myös omalla kuuntelulistallani. Siinä on jotain hivenen ärsyttävää, mutta yleensä se pysyy sopivasti aiheessa ja käsittelee mielenkiintoisia juttuja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *