Mitä kannattaa kuunnella nyt? | Parhaat suomalaiset ja ulkomaiset podcastit 2019 ja 2018

Mitä podcasteja vuonna 2019 kannattaa kuunnella? Mitkä ovat parhaat suomalaiset podcastit nyt, kun tarjontaa on jo paljon aikaisempia vuosia enemmän? Keräsin listaan viisi omaa suosikkiani. Mukana myös vuoden 2018 parhaiden podcastien lista, erikseen suomalaisista ja ulkomaisista.

Parhaat suomalaiset podcastit 2019

1. Auta Antti!: Elämä

Antti Holman luotaa ihmisyyttä kuuntelijakysymysten innoittamana. Tähän podcastiin on helppo heittäytyä ja luottaa juontajan taitoon viedä tarinaa eteenpäin.

Kokeile jaksoa:

2. Huorapuutarha: Tosielämän rikokset

Murhista on paras nauttia kädenmitan päästä. Huorapuutarhassa on jaksoja jo useamman vuoden ajalta, joten kuunneltavaa tosielämän rikoksista riittää.

Kokeile jaksoa Karismaattisimmat kannibaalit.

3. Väkevä elämä – viisaampi mieli, vahvempi keho: Hyvinvointi

Joni Jaakkolan hyvinvointipodcastista saa terveellisiä eväitä parempaan elämään. Haastateltavia ja näkökulmia on monta, joten listoilta löytyy varmasti jokin aihe, joka liittyy väkevästi tämänhetkiseen elämääsi.

Kokeile jaksoa Marko Suomi – Lukeminen kannattaa aina mutta miksi, miten ja milloin?

4. DocEmilia: Terveys

DocEmiliassa keskustellaan terveydestä ja hyvinvoinnista aiheen asiantuntijoiden kanssa. Erityisen hyvin tämä podcast sopii lyhyempiin kuuntelusessioihin, koska jaksojen pituus on yleensä puolen tunnin hujakoilla.

Kokeile jaksoa Riippuvuuden uudet muodot.

5. Kertojan ääni: Kirjoittaminen

Kertojan ääni on podcast kirjallisuudesta ja kirjoittamisesta. Uusimmissa jaksoissa olemme uuden studion myötä päässeet haastattelemaan mielenkiintoisia ihmisiä: kirjailijoita, kirjoittajia ja kirjoittavia ihmisiä.

Kokeile jaksoa:

Essi Pulkkinen juontaa Kertojan ääni -podcastia miehensä Jukka Aholan kanssa.

Parhaat suomalaiset podcastit 2018

1. Rahapodi: Sijoittaminen

Nordnetin #rahapodi on suomalaisten podcastien klassikko, josta on ilmestynyt jo sata jaksoa. Se on sisältömarkkinoinnin mallituote ja matalakuluisten ETF-rahastojen kirkasääninen airut.

Kokeile jaksoa:

2. Sivumennen: Kirjallisuus

Sivumennen-podcast on elämänmakuinen katsaus kirjallisuuden uusimpiin ilmiöihin ja parhaimpiin kirjoihin. Juontajina kirjallisuusalan ammattilaiset Johanna Laitinen ja Jonna Tapanainen

Kokeile jaksoa:

3. Kertojan ääni: Kirjoittaminen

Kertojan ääni -podcast on tietenkin meidän mielestämme yksi kuuntelemisen arvoisista suomalaisista podcasteista. Vuonna 2018 luvassa lisää asiaa kirjoittamisesta ja aikaisempaa enemmän kirjailijoiden ja kirjoittajien haastatteluita.

Kokeile jaksoa:

4.  Länsimaisen sivistyksen lyhyt oppimäärä: Yleissivistys

Ylen yleissivistävä, ylettömän ylevä radio-ohjelma, jota melkeinpä podcastiksi voisi sanoa. Aiheet vaihtelevat, mutta sivistävyys säilyy.

Kokeile jaksoa: Alan Turing – mies tietokoneen ja tekoälyn takana

5. Afterwork: Virtuaaliposse

Suomalaisten podcastien yleinen suuntaus tuntuu olevan virtuaalikaveriporukkapodcastit, jossa keräännytään yhteen ja jutustellaan erilaisista, yleensä aika yleismaailmallisista aiheista. Kuuntelija lyöttäytyy porukkaan sinä hiljaisena kaverina, joka yleensä vain nyökyttelee karamelli-chai-lattensa ääressä kavereidensa jutuille.

Jos virtuaaliposse on hakusessa, Afterworkin etuna on hyvät tuotantoarvot ja ammattimainen ote.

Kokeile jaksoa: 14. Luova kaaos vai kaikki tip top?

Parhaat ulkomaiset podcastit

1. 99% Invisible: Design

Pehmeä-äänisen Roman Marsin design-podcast, jossa avataan suunnittelun riemuvoittoja ja tappioita. Hyvin tuotettu, yllättävä ja tasaisesti korkealaatuinen.

Kokeile jaksoa: Money Makers

2. Freakonomics: (Epä)rationaalinen ihminen

Taloustieteen pahat pojat Stephen Dubner ja Steven Levitt käsittelevät maailman ilmiöitä numeroiden ja erärationaalisen ihmiskäyttäytymisen näkökulmasta.

Kokeile jaksoa: Why Is the Live-Event Ticket Market So Screwed Up

3. This American Life: Elämänmakuiset tarinat

Amerikkalainen iltanuotio, jossa kuullaan tarinoita elämästä valkopäämerikotkan varjossa. Podcastien puoljuomalan Ira Glassin taiten tehty podcast, josta voi ottaa mallia draaman, jännityksen ja samastumisen rakentamiseen.

Kokeile jaksoa: Notes on Camp

4. ProBlogger: Bloggaaminen

Darren Rowsen käytännönläheinen opetuspodcast kaikille bloggaamisesta ja kirjoittamisesta kiinnostuneille. Laaja arkisto jaksoja, joista luultavasti löytyy ideoita ja inspiraatiota siihen bloggaamisen osa-alueeseen, joka kiinnostaa.

Kokeile jaksoa: Launching a Blog: How Many Posts Do You Need? 

5. Stuff You Should Know: Yleissivistys

Amerikkalaisten supliikkinörttien Joshin ja Chuckin jutusteleva podcast, jossa annetaan yleiskatsaus kaikenmoisiin juttuihin. Aiheina esimerkiksi se, miten paljon maailmassa on rahaa, mitä on oksennuspelko ja mitkä olivat antiikin seitsemän ihmettä.

Kokeile jaksoa: How Handwriting Analysis Works

Mitkä ovat sinun podcast-suosikkisi? Kommentoi alle ja anna hyvän (sisällön) kiertää.

 

Posted In

2 Comments

  1. Yksi omista suosikeistani on NPR:n Hidden Brain (with Shankar Vidantem tai jotain sinne päin). Vuoden 2018 listaus on jo mennyt, mutta kuunnelkaapa…

  2. Hidden Brain on myös omalla kuuntelulistallani. Siinä on jotain hivenen ärsyttävää, mutta yleensä se pysyy sopivasti aiheessa ja käsittelee mielenkiintoisia juttuja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *