Kirjoittajan paras työkalu | Kokemuksia Scriveneristä

 17.4.2023

Sisältää *-merkittyjä markkinointilinkkejä

Scrivener on kirjoittajille tehty ohjelma, jota kaikki kirjoittajat eivät vielä tiedä tarvitsevansa. Se on saatavilla Macille ja Windowsille.

  • Järjestä isot kokonaisuudet järkevästi
  • Säilö osien mukana myös metatietoa
  • Taipuu myös käsikirjoitusmoodiin

Kokeile Scriveneriä ilmaiseksi*

Mikä on Scrivener?

Scrivener on ohjelma, joka on tarkoitettu kaikille tekstin ammattilaisille. Se toimii etenkin silloin, kun työstät pitkiä tekstejä itsenäisesti. Scrivener on saatavilla Macille ja Windowsille, mutta perinteisesti Windows-versio on ollut Maciä perässä.

Jos Word on tekstinkäsittelyohjelma, niin Scrivener on tekstinhallintaohjelma. Sillä voi kirjoittaa, käsikirjoittaa ja jäsennellä.

Keräsin tähän kirjoitukseen viisi syytä käyttää Scriveneriä. Kirjoitin tämän ennen kuin lisäsin markkinointilinkit ja paras palkkioni on se, jos joku kirjoittaja ostaa Scrivenerin ja tajuaa, että on parempiakin tapoja tehdä työnsä.

Jos haluat kokeilla Scriveneriä käytännössä, kokeile ilmaista kokeilujaksoa*. Kannattaa klikata linkkiä tietokoneella, jotta saat suoraan ladattua ohjelman koneellesi.

1. Hallitse kokonaisuus paremmin

Jos käytät Wordia tai Google Docsia, vaihtoehtoinasi on yksi elämää pitempi Kuolleenmeren Word-käärö tai monta pientä maailmaan tuulin katoavaa dokumenttia. Vaikka olisit kansioiden ja järjestelmällisyyden mestari, pikkuasioiden tarkistus vanhoista teksteistä alkaa nopeasti koetella kärsivällisyyttä.

Sponsoroitu

Sivutieromaani

Sivutieromaani

Jukka Aalho

Basam Books / Vuoden 2024 kesäkirja

”Sivutieromaani on erinomaista kesäluettavaa!” – arvio Instagramissa. Kolme tietä. Kolme tarinaa. Tuhat sivuntienkuumaa kilometriä. Sivutieromaani on Jukka Aalhon moderni suomalainen tieromaani sinun kesääsi.

Sponsoroitu

Scrivenerin tehokkain ominaisuus on vasemmalla näkyvä Binder-osio. Se on jaettu kolmeen osaan: luonnoksiin, taustatyöhön ja roskakoriin. Jokaisen osan alle voit tehdä lukemattomia tekstikortteja, joiden alle voit tehdä lisää tekstikortteja.

Toisin kuin yhdessä pitkässä tekstidokumentissa, Scrivenerissä tekstiesi suhde toisiinsa tulee heti näkyviin. Jos esimerkiksi kirjoitat seuraavaa maailmankirjallisuuden klassikkokirjaa, voit jaotella luvut, taustatutkimuksen ja poistetut kohtaukset omiksi pääosioikseen.

Vaikka yhteen Scrivener-tiedostoon mahtuu monta tasoa, tiedostoja kannattaa siltiluoda silti aihealueen mukaan lisää. Kun olin mainostoimistossa töissä, tein jokaiselle asiakkaalle oman Scrivener-tiedoston, koska ristiintarkistusta ei tarvinnut tehdä asiakkaiden välillä.

Selkeässä järjestelmällisyydessä asui selkeä viesti.

2. Editointi on henkisesti helppoa, koska tieto ei katoa

Kuvittele tällainen tilanne. Olet kirjoittanut maailman parhaan aloituslauseen blogipostaukseesi. Sitten se ei enää käykään siihen. Laitatko sen sulkeisiin? Leikkaatko ja liimaatko tiedoston loppuun?

Scrivenerin pienen mittakaavan paras ominaisuus on oikean alakulman Document Notes. Se on pelkästään kyseiseen tekstikorttiin liittyvä muistiokenttä, jota voit käyttää aivan miten haluat.

Kun siirrät poistetut tekstipätkät sinne, ne ovat tallessa mutta eivät häiritse kokonaisuutta. Voit myös merkata sinne, mitä pitää vielä tehdä tai inspiroida itseäsi lempikirjailijasi viisauksilla.

3. Keskity olennaiseen

Sulje maailma ulkopuolelle Compose-tilassa, joka peittää muun työpöydän joko kokonaan tai himmentää sitä.

Hengitä.

4. Käsikirjoituksen automaattinen asettelu

Scrivenerissä on myös käsikirjoitusmoodi, joka tekee asettelut puolestasi. Tabulaattoria painamalla pystyt selaamaan esimerkiksi puhuja- ja dialogiasettelun välillä.

5. Scrivener on yhteensopiva Microsoft Officen kanssa

Vaikka käyttäisit tekstintuotto- ja tekstinhallintavaiheessa Scriveneriä, joskus tekstit täytyy päästää maailman murjottavaksi.

Scrivenerin Compile-toiminnolla saat tehtyä teksteistä niin perus-docit kuin eksoottisemmat .epubitkin. Ja jos haluat oikaista kunnolla niin paina cmd+a>cmd+c ja voit liittää (cmd+v ) tekstin suoraan tyhjään wordidokkariin.

Sponsoroitu

Sivutieromaani

Sivutieromaani

Jukka Aalho

Basam Books / Vuoden 2024 kesäkirja

”Sivutieromaani on erinomaista kesäluettavaa!” – arvio Instagramissa. Kolme tietä. Kolme tarinaa. Tuhat sivuntienkuumaa kilometriä. Sivutieromaani on Jukka Aalhon moderni suomalainen tieromaani sinun kesääsi.

Sponsoroitu

Älä usko vaan testaa Scriveneriä ilmaiseksi

Scrivenerin hinta on kertamaksuna noin 70 €. Kuukausimaksua ei kuitenkaan ole, joten kerran sijoittamalla voit kirjoitella vaikka loppuelämäsi (olkoon se pitkä ja onnellinen).

Scrivenerin sivuilta saat ladattua ilmaisen 30 päivän kokeiluversion*. Jos sinulla on kysyttävää tai sanottavaa, kommentoi alle niin vastaan parhaani mukaan.


Uusinta uutta inboxiin

Tilaa uutiskirje niin saat tiedon uusista jaksoista ja artikkeleista

Osallistu keskusteluun


22 vastausta artikkeliin “Kirjoittajan paras työkalu | Kokemuksia Scriveneristä”

  1. Juhani avatar
    Juhani

    Olen vakuuttunut Scrivenerin ylivertaisuudesta, mutta jos ostan nyt Windows-version ja hankin myöhemmin OS X:n, pitääkö minun ostaa Scrivener uusiksi, vai onnistuuko sen siirto yhdeltä koneelta toiselle?

    1. Jukka Ahola avatar

      Helou!

      Käsittääkseni Windows- ja Mac-ohjelmat ovat käytännössä eri ohjelmia, jolloin serialin siirto toiselle käyttöjärjestelmälle ei onnistu. Olen itse käyttänyt vain Macilla, mutta olen saanut sen kuvan, että voit kuitenkin aukaista Scrivener-tiedoston kummallakin, Windowsilla ja Macilla. Jos siis vaihdat Macciin ja ostat uuden version niin saat vanhat tiedostot auki.

      Jolloin foorumilla joku kehotti myös ottamaan yhteyttä Scrivenerin asiakaspalveluun jos haluaa vaihtaa käyttöjärjestelmää eikä halua ostaa uutta versiota.

      1. Juhani avatar
        Juhani

        Kiitokset!

        1. Jukka Ahola avatar

          Eipä kestä! Mukavia kirjoittamishetkiä.

  2. Jaakko avatar
    Jaakko

    Satuin törmäämään tähän muutaman vuoden takaiseen Scrivener -esittelyyn. Olen kokeillut scriveneriä ja ensimmäisenä huomiona oli se, miten se on täysin englantilaiselle kielialueelle räätälöity kokonaisuus. Suomeksi kirjoittavalta jää käyttämättä Spelling / Writing Tools, joita pidetään eräänä ohjelman vahvuutena. Suomenkielistä oikolukua siihen ei varmaankaan saa? Tietysti valmiin työn voi kääntää .docx -tiedostoksi ja käyttää Wordin työkaluja, mutta kuitenkin. Kiitos mielenkiintoisesta bloggauksesta.

    1. Jukka Ahola avatar

      Hei Jaakko,

      totta, Scrivener on tehty etenkin englanninkielisiä käyttäjiä varten. Tajusin ajatella tuota suomenkielistä tarkistusta vasta kun sanoit ja näyttäisi tosiaan siltä, että ainakaan Mac-versiossa ei voi oikoluettaa suomeksi. Omassa käytössä se ei ole ollut niin suuri haitta, koska yleensä oikoluen vielä jossain finaalimuodossa, esimerkiksi taitto-ohjelmassa tai pdf:ssä. Virheitä vähentäisi varmasti jos sen voisi tehdä jo Scrivenerissä itsessään.

  3. Katja Paasonen avatar
    Katja Paasonen

    Hei, kokeilin ilmaisversiota Skriveneristä Windows 10:llä, mutta kävi hieman kehnosti. Kirjani lähes toista sataa sivua katosi sovelluksen syövereihin, koska kukaan ei ollut kertonut sen olevan englannin kielinen. Samalla se imaisi kaikki muut saman nimiset ohjelmat eli varmuus kopiot koneesta ja tikuilta 2kpl sovellukseen ja muutti ne skriv. tiedostoiksi. Miten ihmeessä saan takasin kirjoitelmani word muotona takaisin, koska ne eivät aukea edes ohjelmassa? Tuhannesti kiitos tiedosta jo etukäteen!

    1. Katja Paasonen avatar
      Katja Paasonen

      En ymmärtänyt kohtaa: 5. SCRIVENER ON YHTEENSOPIVA MICROSOFT OFFICEN KANSSA… Onko sillä jotain tekemistä tämän asian kanssa? En löytänyt edes sellaisia nappuloita:)

      1. Jukka Ahola avatar

        Hei! Yhteensopivuudella tarkoitetaan tässä sitä, että Scriveneristä saa exportattua .doc-tiedostoja. Jos esimerkiksi töissä käyttää Scriveneriä mutta tiedostot pitää saada jakoon koko yritykselle niin sitten yhteensopivuus on hyvä asia. Kaikki eivät sitä varmaankaan tarvitse.

    2. Jukka Ahola avatar

      Hei! Toivottavasti sait tiedostosi takaisin. Windows-käytöstä en ole niin varma, mutta uskoisin, että mitään pysyvää ei ole tapahtunut vaan tiedostot saa muutettua takaisin.

  4. Kaarlo Lämsä avatar
    Kaarlo Lämsä

    Vertaillessasi vanhassa blogikirjoituksessasi (2016) Scrivener´in käyttöä Mac´issa tai Windows´issa suosittelit joissakin tapauksissa ostamaan ompun oikopäätä.

    Mikä on tarkoittamasi ”omppu” tällä saralla?

    1. Jukka Aalho avatar

      Hei!

      Omppu tässä tapauksessa on Applen tietokone, eli tuttavallisemmin omppu. Windowsin ja Macin erot ovat toki paljolti katsojan silmässä, mutta voin silti suositella omppua.

  5. JusSi avatar

    Moi,
    lisätään tähän Mac vs Windows nokitteluun Linux, josta en luovu, koska haluan helpon ja vakaan käyttöjärjestelmän.
    Scrivenerin esittelyt (muuallakin kuin tässä) ovat olleet niin vakuuttavia, että oli pakko ottaa harkintaan.
    Demoversio nyt käytössä, ja kyllä tämä siltä tuntuu että vieressä saisi alkumetreillä olla joku neuvomassa nippeleiden toimintaa.
    Konsepti on hyvä, juuri mitä olen kaivannut, ja asentuu Winellä Linuxiin vaivattomasti.
    Nykyinen nyrkkisääntöni on: jos ohjelmaa ei opi ilman manuaalia kolmessa tunnissa, niin se on niin paska ettei kannata haaskata aikaa.
    Tuntuu siltä, että olen valmis lipsumaan tuosta. Mutta jos ei parissa päivässä aukene, niin jää sitten se neljä kymppiä maksamatta.

    1. Jukka Aalho avatar

      Onnea matkaan! Minä kirjoittelen nykyään eri ohjelmilla, aina tarpeen mukaan. Pitemmät kaunokirjalliset tekstit ja vaikeammat kokonaisuudet Scrivenerillä. Tuntuu että käytän vain osaa ohjelman ominaisuuksista. Ajattelen itse asiaa vähän kuin Photoshopia tai vastaavaa: minulla on ongelma ja olen tyytyväinen kun saan sen ratkaistua. Seuraavan ongelman kanssa opin lisää. Muuten käytön aloittaminen on liian monimutkaista ja tuntuu ylitsepääsemättömältä.

      Ehkä sama ajatusmalli voisi toimia Scrivenerin kanssa. Mikä on suurin ongelma, mitä muut tekstinkäsittelyohjelmat ei ratkaise? Kun saat sen toimimaan ja olet tyytyväinen niin käyttöä kannattaa jatkaa. Ja jos et saa niin sitten joku muu voisi toimia.

  6. Jussi Silvonen avatar

    Hei Jukka,

    kyllä tämä Scrivener aika hyvältä vaikuttaa. Paremmin saa isoa tekstikokonaisuutta mietittyä kuin LibreOfficella (toki siinäkin rakenneselain ja hyperlinkit, mutta silti). Jatkan opiskelua. Suurin ongelma taitaa liittyä lähdeviitteiden hallintaan, se kun on akateemisessa kirjoittamisessa ihan ratkaiseva juttu. En ole vielä keksinyt kuinka saan reaaliaikaisesti päivittyvän lähdeluettelon. Muuten alan olla jo kärryillä.

    1. Jukka Aalho avatar

      Hei! Tsekkasin vähän tuota lähdeviitepuolta ja näyttäisi, ettei siihen ole erityisen hyvää ratkaisua Scrivenerin osalta. Joissain jutuissa oli tehty Zoteron kanssa erilaista kikkaa, mutta ne vaikuttivat ainakin nopean vilkaisun perusteella aika työläiltä laittaa kuntoon. Toisaalta sitten kun prosessi on kunnossa niin toistaminen on helppoa. Toivottavasti löytyy ratkaisu!

  7. Salla-Maarit Volanen avatar
    Salla-Maarit Volanen

    Hei Jukka,

    Olen kiinnostunut Scriveneristä, mutta aina käyttänyt windowsia. Tuntuu liian aikaa vievältä opetella sekä Maciä että Scriveneriä, joten tarkistaisin sinulta, yhäkö tilanne on sama kuin 2016 jolloin postasit Scrivenerin olevan kömpelö windowsilla ja toimivan vain Macilla kuten sen kuuluukin?

    1. Jukka Aalho avatar

      Hei Salla-Maarit!

      En ole aivan vasta Scriveneriä Windowsillä kokeillut, mutta voisin uskoa, että tämän jutun kirjoittamisen jälkeen on tapahtunut kehitystä. Scrivenerin trial on todella hyvä koska sen saa pitkäksi aikaa ilmaiseksi, joten voisin suositella lataamaan trialin Windowsille ja kokeilemaan perusjuttuja. Ainakin itselle riittäisi se, jos olisi se koko näytön rauhallisen kirjoittamisen tila (jossa näkyy vain se sivu, ei muuta) ja sitten ne perusominaisuudet, jossa osiot saa puumalliin.

      Onnea matkaan ja kirjoittele kokemuksia tänne kommentteihin jos muistat ja sopiva hetki tulee!

  8. Anne Knaster avatar
    Anne Knaster

    Hei

    Olen pian tilanteessa, että työkoneeni luovutus tulee ajankohtaiseksi eläkkeelle siirtymisen takia. Olen kirjoitellut ja sitä tulevina aikoina toivottavasti rutkasti lisää. Olen kiinnostunut tuosta Schrivener ohjelmasta – mutta kannattaako edes kokeilla työkoneella, josta luovun sillä mietin, että saako ohjelman myöhemmin siirrettyä uuteen koneeseen? Uusi elämänvaihe, uusi kone eli Macci vai perusHP – siinä probleema, etenkin kun ”kirjoituspöydän laatikossa” eli Wordillä tallennettuna sekalainen satsi, jota pitäisi voida käyttää pidemmässä kirjoitusprojektissa. Macci houkuttelee, mutta meneekö hermot siirtelyissä, jos ylipäätään onnistuu.

    1. Jukka Aalho avatar

      Hei!

      Ja onnea tuleviin eläkepäiviin! Scrivenerissä hyvää on se, että siitä on pitkä kokeilujakso. Uskoisin myös että kahdella eri sähköpostilla saat kokeilujaksot Windowsille ja Macille.

      Eli kokeilemalla Windowsilla et menetä mitään. Jos haluat jatkaa omalla koneella niin voit joko ostaa ohjelman tai aloittaa uuden kokeilun.

      Muistaakseni on kuitenkin niin että Windowsilla tehtyä tiedostoa ei saa auki Macillä.

  9. Marja Seppänen avatar
    Marja Seppänen

    Ostin Scrivenerin ja käytin sitä jonkin aikaa. Sitten pc hajosi ja ostin uuden. Joudunko ostamaan uuteen koneeseen ohjelman uudelleen? Yritin kirjautua ohjelmaan netistä ja ilmoitin, että en muista salasanaani. Sain vastaukseksi, että sähköpostiosoitteellani ei löydy rekisteröintiä. Tämä jäänyt ilmeisesti tekemättä ohjelmaa hankkiessani.

    1. Jukka Aalho avatar

      Hei! Ikävä kuulla koneen hajoamisesta. Jos koodi tai rekisteröinti jostain löytyy niin ei tarvitse ostaa uutta. Voisin kuvitella että rekisteröintikoodi on tullut johonkin sähköpostiin, josta olet saanut sen kopioitua ohjelmaan.

      Literature & Latten asiakastuki voi myös ehkä auttaa jos oikeaa sähköpostia ei löydy. Onnea matkaan ja toivottavasti avautuu!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *