Tekstin tiivistäminen – 3 helppoa keinoa kirjoittaa napakasti

 8.3.2023

Toteutatko intohimoista kirjoittamista kauhean väljästi niin, että tekstisi lähtee rönsyilemään kuin kitkerä rikkaruoho? Vai kirjoitatko rönsyillen? Tässä kolme vinkkiä, kuinka voit kirjoittaa napakkaa tekstiä helposti!

1. Karsi adjektiiveista

Adjektiivit voivat tehdä tekstistä eloisan, värikkään ja syvällisen, mutta niiden listaaminen kuitenkin sekä vaikeuttaa lukemista että syö viestin uskottavuutta.

Tavoitteena välittömästi täydellinen, kuulaan kaunis iho.

Tavoitteena välittömästi kaunis iho.

Helpoin tapa tiivistää tekstiä on jättää turhat kuvailevat adjektiivit pois. Tarkoitus ei ole kuitenkaan poistaa kaikkia adjektiiveja, vaan tiivistää tekstiä niin, ettei sisällön sanoma kärsi.

2. Vältä substantiivitautia

Varsinkin kapulakielessä teko ilmaistaan usein verbin sijaan substantiivilla. Tätä kielen ilmiötä kutsutaan substantiivitaudiksi. Substantiivien turha käyttäminen vaikeuttaa viestin ymmärtämistä, kun taas verbien suosiminen selkeyttää viestiä.

Ennen altaaseen menemistä suorita peseytyminen huolellisesti.

Sponsoroitu

Sukella kirjallisuuden nurjalle puolelle

Sukella kirjallisuuden nurjalle puolelle

Kuule miten kirja-ala toimii alan sisäpiiriläisten suusta

Yli 140 jaksoa / Jo vuodesta 2016

Kustannussopimukset, kirjamarkkinointi, omakustantaminen… Kertojan äänen arkistoista löytyy luultavasti jakso siitä, mikä sinua kirjallisuudessa kiinnostaa.

Sponsoroitu

Peseydy ennen kuin menet altaaseen.

Muutamat verbit lisäävät substantiivien käyttöä. Tällaisia verbejä ovat suorittaa, toteuttaa, aiheuttaa, edellyttää, tapahtua ja joissain tapauksissa tehdä. Jos tekstissä on paljon näitä verbejä, tarkista, voiko mukana olevasta substantiivista tehdä verbin. Esimerkiksi suorittaa äänestys on paremmin äänestää ja toteuttaa karsinta on paremmin karsia.

3. Suosi verbejä

Verbit ovat tehokkain tapa saada viesti perille. Verbi voi yksinään muodostaa jopa kokonaisen virkkeen: Sataa. Jos haluat kirjoittaa ytimekkäästi ja tiivistää tehokkaasti, kannattaa käyttää verbejä substantiivien sijaan.

Koulussa tullaan suorittamaan pihan kunnostus syksyllä.

Koulun piha kunnostetaan syksyllä.

Tiivistelmä

Kun haluat tiivistää tekstiä, kiinnitä huomiota kolmeen asiaan: adjektiiveihin, substantiiveihin ja verbeihin. Saat napakkaa tekstiä, kun käytät verbejä, vältät substantiivitautia ja karsit turhista adjektiiveista.

Tiiviisti kirjoittaminen ei siis olekaan vaikeaa. Mistä sinä tiivistät, kun haluat mahduttaa sanottavasi 280 merkkiin Twitterissä?

Kuuntele jaksot aiheesta podcastissa


Kirjoittaja on oululainen copywriter, joka tykkää tiivistää.


Uusinta uutta inboxiin

Tilaa uutiskirje niin saat tiedon uusista jaksoista ja artikkeleista

Osallistu keskusteluun


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *