Hyvä hääpuhe herättää tunteita, koskettaa, naurattaa ja itkettääkin. Mutta mistä aineksista hyvä puhe rakentuu? Kesän 2018 hääpari Jukka ja Essi etsii jotain uutta, jotain vanhaa ja jotain sinistä näkökulmaa juhlahumuun ja puhumiseen.

Kuuntele vinkit hyvän puheen pitämiseen Kertojan ääni -podcastin jaksosta tai lue vinkit alta. Jos olet menossa häihin ja etsit hyviä vinkkejä, jakson kuunteluun kuluvat 18 minuuttia eivät mene hukkaan:

Kun olet kuunnellut jakson ja olet valmis rakentamaan omaa puhettasi, voit käyttää apunasi Hyvän puheen e-kirjastamme.

11 tapaa aloittaa puhe

11 tapaa aloittaa puhe

Onnistu puheessasi

pdf / 3,90 €

Pidä muistettava puhe näiden 11 valmiin aloituksen avulla.

Hyvä hääpuhe lähtee puhujan ja hääparin suhteesta

Tärkein hyvän hääpuheen elementti on puhuja itse.

  • Onko hääpari pyytänyt sinua puhumaan? He tuntevat sinut ja haluavat kuulla sinua hääpäivänään. Pidä itsesi näköinen puhe, joka sopii juhlapäivään.
  • Onko sinulla tapana puhua juhlissa? Ehkä olet sukusi armoitettu supliikkimies ja sinulla on tapana lohkoista parhaat muistelmat valkoisten liinojen ääressä. Kilistä siis lasia ja pidä puhe hääparille – keskity positiiviseen ja muista huomioida myös hääparin ei-sukulaispuolisko.
  • Tuntuuko sinusta toisen viinikaadon ja kolmannen juomalipun jälkeen, että nyt olisi sopiva hetki sanoa asiat suoraan? On ehkä parasta, että käyt pihalla hengittämässä happea ja pidät mölyt mahassasi.
Essi pitämässä puhetta sulhaselle

Pikavinkit hääpuheessa onnistumiseen

  • Valmistele puhe etukäteen. Valmistautumalla kamppaat jännityksen ja viet kuulijoilta jalat alta.
  • Muista kuka olet. Tee omasta hääpuheestasi itsesi näköinen. Jos olet neuvoja antava maailmansyleilijä, puhu rakkauden merkityksestä kosmisen maailmankaikkeuden ykseydessä. Jos olet hyväntahtoinen vitsiniekka, muistele sopivan nolot mutta loppujen lopuksi aika sankarilliset hetket sulhasen tai morsiamen historiasta.
  • Muista, että pakko ei ole puhua. Hääparille tärkeintä on, että muistat heitä omalla tavallasi. Ehkä voit puheen sijasta laulaa, tanssia tai soittaa jotakin?

Lyhyt vai pitkä hääpuhe?

Puheen pituuteen pätee sama kuin morsiamen hääpukuun: pituudella ei ole väliä kunhan se ei ole liian pitkä tai liian lyhyt. Ja harva puhe on liian lyhyt. Valmistautumalla etukäteen ja mittaamalla puheeseen kuluvan ajan, voit saada osviittaa siitä, onko puhe sopivan mittainen. Voit myös tiedustella hääparilta tai bestman/kaasolta, kuinka moni muu häissä puhuu ja kuinka paljon aikaa sinulla on.

Jukka pitämässä puhetta morsiamelle

Kuka häissä saa puhua?

Saako häissä puhua vain hääparin vanhemmat, kaaso ja bestman? Entä voiko sulhanen tai morsian pitää hääpuheen?

Näihin kysymyksiin vastaus löytyy samasta paikasta kuin joulumaa: sydämestä. Me pidimme hääpuheet toisillemme ja myös kutsuimme kaikkia halukkaita pitämään meille puheita. Niitä tulikin monta, mikä lämmittää sydäntämme erityisesti. Lisää vinkkejä hyvään hääpuheeseen saat kuuntelemalla jakson.

Esimerkki bestmanin hääpuheesta

Etsitkö inspiraatiota omaan hääpuheeseesi? Alla on kuvitteellisen bestmanin kuvitteellinen hääpuhe, jossa puheen eri osat on merkitty puheen eri kohdille [hakasulkein]. Voit rakentaa puheesi näistä osasista tai lisätä mukaan omasi.

[Aloitus ja onnittelut]

Hyvä juhlaväki, kaunis morsian ja… kaunis sulhanen.

[Alkuvitsi]

Olen tuntenut Jaakobin [sulhasen nimi] siitä asti, kun hän tuli esittäytymään yliopiston ensimmäisellä kurssilla. Niille jotka eivät tunteneet Jaakobia silloin niin voin kuvailla häntä: rastatukka, 50 kiloa elopainoa hiukset märkänä ja liivi, jonka luulin hänen varastaneen jonkun sukulaismiehen vaatekaapista.

[Puhujan esittely]

Makusi on kehittynyt niistä päivistä. Eikä pelkästään siksi, että valitsit minut bestmaniksi. Nyt näen, että myös sukulaismiehilläsi on paljon parempi tyylitaju kuin mitä oletin. (Nosta malja setä-Eeroa kohden).

[Melkein nolo tarina menneisyydestä]

Aivan vasta juttelin äitisi kanssa sinusta ja hän näytti vauvakuvia. Sinulla oli hassu myssy, vähän hölmistynyt ilma ja makasit alasti viltin päällä. Näytin hänelle vastineeksi kuvia ainejärjestön excursiolta. Niissäkin sinulla oli hassu myssy, vähän hölmistynyt ilme ja makasit alasti viltin päällä.

[Sulhasen kehuminen]

Olen tuntenut Jaakobin nyt kymmenen vuotta. Me olemme molemmat muuttuneet, kasvaneet ja kokeneet yhdessä. Mutta yksi asia ei ole muuttunut: Jaakob on aina ollut rehellinen ja suoraselkäinen. Häneen on aina voinut luottaa, olipa kyse sitten työjutuista, parisuhdeongelmista tai muuttoavusta kahdenkymmenenviiden asteen pakkasessa.

[Morsiamen kehuminen]

Sanotaan, että ennen pitkää aviopuolisot alkavat muistuttaa toisiaan. Tänä aurinkoisena päivänä minusta tuntuu, että teidän kohdalla siitä ei voi seurata muuta kuin hyvää. Mirella [morsian], jos joistakin ihmisistä näkee, että he ovat toisilleen tarkoitettuja niin teistä.

Te täydennätte toisianne: näytät kauniilta, Jaakob näyttää komealta. Ja olen nähnyt miten hyvin tulet toimeen lasten kanssa, mikä tulee tulevaisuudessa tarpeeseen. Koska Jaakob on yhä joskus kuin iso 80-kiloinen, nykyään kalju lapsi.

[Loppusanat ja onnittelut]

Kun ajoin tänne aamulla, kuuntelin radiosta pelkkiä iloisia rakkauslauluja. Virittäydyin tunnelmaan. Tajusin että rakkauslauluista parhaimmat kertovat teistä.

Mirella. Jaakob. Te erittäin tyylikkäästi pukeutunut sukulaismies. Onnea!

Kuvat: Mikko-Pekka Karlin / Kuulu

Miten oman hääpuheen kanssa pääsee alkuun?

Hyvät puheet alkavat hyvästä alusta. Tähän e-kirjaseen on kerätty 11 aloitusmallia, joiden avulla pääset heti oikeaan suuntaan. Mallit sopivat myös hääpuheisiin ja muihin juhlapuheisiin.

11 tapaa aloittaa puhe

11 tapaa aloittaa puhe

Onnistu puheessasi

pdf / 3,90 €

Pidä muistettava puhe näiden 11 valmiin aloituksen avulla.

Jakson musiikki

(c) Perfect (Instrumental version) – Josh Woodward. CC Attribution License.
(c) Roll, Jordan, Roll (bumber bass) – The Joy Drops. CC Attribution License.
(c) Guitar Snippet from Widow’s Plead for Her Son – The Joy Drops. CC Attribution License.