Kirjoittaminen ammattina | Kuka elää kirjoittamalla?

 8.3.2023

Kirjoittamalla voi elää, eikä siihen tarvitse edes olla kirjailija. Itse asiassa voi olla parempikin jos ei ole kirjailija. Kevään korkeakoulujen yhteishakua varten teimme Kertojan ääni -podcastiin jakson, jonka aiheena on kirjoittaminen ammattina. Kuuntele jakso ja lue ammattilaisten omat vastaukset tästä jutusta niin olet hiukan lähempänä oman kirjoittamisurasi alkua.

Milloin on korkeakoulujen yhteishaku?

Korkeakoulujen yhteishausta löydät lisätietoja täältä.

Kirjoittaminen ammattina – lista mahdollisista urapoluista

• toimittaja
• bloggari
• copywriter
• tekninen kirjoittaja
• kirjailija
• kääntäjä
• tiedottaja
• kirjoittamisen opettaja

Antaa ammattilaisen vastata

Lähetimme seuraavat kysymykset muutamalle kirjoittamisen ammattilaiselle, jotta saisit käsityksen siitä, millainen työ oikeasti on ja voisit miettiä, sopisiko työ sinulle:

• Mitä ammatisi edustaja oikeasti tekee?
• Miten ammattiisi pääsee?
• Mitä hyvää ammatissasi on?
• Mitä huonoa siinä on?
• Elääkö sillä nyt?
• Elääkö sillä 10 vuoden päästä?

Kaikkiin ammattiesittelyihin emme ehtineet saada haastateltavaa, joten jos sinulla on sisäpiirin tietoa jostain näistä ammateista tai jokin ammatti, jota emme ole ottaneet huomioon, kirjoita lisää tämän jutun kommentteihin.

Sponsoroitu

Sukella kirjallisuuden nurjalle puolelle

Sukella kirjallisuuden nurjalle puolelle

Kuule miten kirja-ala toimii alan sisäpiiriläisten suusta

Yli 140 jaksoa / Jo vuodesta 2016

Kustannussopimukset, kirjamarkkinointi, omakustantaminen… Kertojan äänen arkistoista löytyy luultavasti jakso siitä, mikä sinua kirjallisuudessa kiinnostaa.

Sponsoroitu

Toimittaja

Toimittaja on tiedon välittäjä, massojen sivistäjä, viihdyttäjä ja valtiovallan vahtikoira. Toimittajia on mm. lehdissä, sanomalehdissä ja nettijulkaisuissa. Yleensä toimittajalla on oma erikoisosaamisalueensa, joka ei ole kirjoittaminen. Erikoisosaamisalueen voi hankkia esimerkiksi korkeakoulusta: politiikan toimittaja voi lukea yhteiskuntatieteitä ja taloustoimittaja voi olla kaappikylteri.

Toimittajan pitää osata viestiä kirjallisesti, haastatella ihmisiä ja vastustaa halua kirjoittaa klikkiotsikoita. Toimittaja voi olla freelancer, eli myydä töitään yleensä juttukohtaisesti, tai hän voi työsuhteessa. Toimittaja voi olla myös tietokone.

Haastattelussa Antero Kyyhky, Pelit-lehden avustaja

1. Mitä pelitoimittaja oikeasti tekee?

Pelialan asiantuntija seuraa uusia julkaisuja ja haistelee trendejä ja pelisivistää omien suosikkigenrejen lisäksi itseään laaja-alaisesti. Sitten pitää osata asetella teksti viihdyttävään ja kriittiseen muotoon.

2. Miten pelitoimittajaksi pääsee?

Pelaa kiinnostavia pelejä, paljon. Ota selville pelien taustalla olevista ihmisistä. Ja mieti, miten tästä kaikesta voisi kirjoittaa. Olet onnekas, jos pidät sellaisesta suositusta asiasta, mistä kukaan muu ei kirjoita.

3. Mitä hyvää toimittajan ammatissa on?

Pelit-lehdessä on suuri taiteellinen vapaus valita kirjoittamisen tyyli, ja uudistamiseen kannustetaan. Lukijat ovat vaativia, ja muut lehden kirjoittajat ovat todella hyviä, mikä pakottaa nostamaan omaa tasoa. Lukijoita on myös hauska tavata. Ja oma erikoisalani, japanilaiset niche-pelit, on loputtoman kiinnostava ja itseään uudistava kulttuuri.

4. Mitä huonoa siinä on?

En tiedä, onko tämä huono, vai vaikea asia. Moni oma juttu on herättänyt polarisoituneita mielipiteitä. Viime syksynä kirjoitin yhden pitkän artikkelin kuin olisin kirjoittanut sen Vogueen. Kuvankaappauksissa oli lueteltu pelihahmojen päällä olevat vaatteet, ja niiden hinnat pelissä. Tämähän on muoti- ja naistenlehtien juttu.

Osa lukijoista sanoi, että stoori oli erinomainen, osa ei pitänyt yhtään. Tuolloin jää epäselväksi, että mitä onnistumisia ja virheitä on tehnyt. Vasta kokemus opettaa.

5. Elääkö sillä nyt?

Sponsoroitu

Sukella kirjallisuuden nurjalle puolelle

Sukella kirjallisuuden nurjalle puolelle

Kuule miten kirja-ala toimii alan sisäpiiriläisten suusta

Yli 140 jaksoa / Jo vuodesta 2016

Kustannussopimukset, kirjamarkkinointi, omakustantaminen… Kertojan äänen arkistoista löytyy luultavasti jakso siitä, mikä sinua kirjallisuudessa kiinnostaa.

Sponsoroitu

Lehti maksaa hyviä palkkioita, mutta ahneella on myös toinen työ.

6. Elääkö sillä 10 vuoden päästä?

Eiköhän. Olisi noloa, jos printtimedian tappaisi pelivideon päälle kirkuva tubettaja.

Bloggari

Bloggari kirjoittaa blogia. Elääkseen bloggarinkin täytyy myydä jotakin: yleensä joko mainostilaa eli lukijoidensa silmäpareja tai tuotteita. Myytävät tuotteet voivat olla esimerkiksi koulutuksia, webinaareja, e-kirjoja, omaa meikkisarjaa tai mitä tahansa, mistä joku on valmis maksamaan.

Bloggari voi myös myydä itseään kasvoksi jollekin sopivalle yritykselle: fitness-bloggari voi puffata smoothieita, muotibloggari uusia keväisiä huiveja.

Bloggaamiseen ei tarvita tai anneta varsinaista koulutusta. Hyvät viestintätaidot, graafinen osaaminen ja jokin erikoisalue auttavat eteenpäin. Ruokabloggari voi esimerkiksi olla ravitsemusterapeutti tai kokki. Bloggaaminen voi olla myös hyvä askel kohti jotain toista kirjoittamisuraa, kuten toimittajan tai copywriterin työtä.

Bloggaaminen julistetaan kuolleeksi aina vähintään kahden vuoden välein. Yritä valmistua silloin kun se on taas elossa.

Copywriter

Copywriter tekee työtä mainonnan ja markkinoinnin parissa. Jos luet lehdestä etusivun mainoksen, sen tekstin on luultavasti kirjoittanut joku copywriter. Copywriterin tehtäviin kuuluu myös videoiden käsikirjoittaminen, esitteiden tekstien tekeminen tai uutiskirjeiden kirjoittaminen.

Hyvän copywriterin ominaisuuksia ovat luovuus, visuaalinen silmä ja tekstuaalinen korva. Suomen kielen lisäksi apua on muiden kielten natiivitason osaamisesta. Suosittuja kielipareja ovat esimerkiksi suomi ja englanti sekä suomi ja ruotsi.

Minä aloin aikoinani copywriteriksi, koska suomen kielen ainejärjestön lehdessä luvattiin copywritereille hyvää palkkaa. Myöhemmin monissa mainonnan alan tilaisuuksissa tarjolla on ollut massia ja feimiä. Massin ja feimin määrä mainosalalla ei tosin koskaan ole sellainen kuin se vanhojen jäärien mukaan oli aina viisitoista vuotta sitten.

Copywriteriksi voi alkaa monelta eri koulutusalalta. Luontevia aloittamispaikkoja ovat esimerkiksi kielten koulutusohjelmat, viestintä ja psykologia. Tietotekniikan osaaminen korostuu jo nyt, viiden vuoden päästä meitä copywritereita ei välttämättä ole enää olemassakaan, vaan meidän työmme tekee slogangeneraattori.

Tekninen kirjoittaja | Teknisen dokumentaation spesialisti

Tekninen kirjoittaja on copywriterin hyväntahtoinen insinööriserkku. Tekninen kirjoittaja kääntää teknisiä asioita ihmisen kielelle. Tekniseen kirjoittamiseen liittyy usein kielenopintoja.

Haastattelussa Saila, Technical Documentation Specialist

1. Mitä tekninen kirjoittaja oikeasti tekee?

Jäsentää/jalostaa raakadatasta tietoa ja esittää sen kirjoitettuna helposti ymmärrettävässä muodossa. Kirjoittaa tarkotuksenmukaista ja kohdennettua ohjeistavaa tekstiä, sekä ala-spesifistä B2B-markkinointitekstiä.

2. Miten tekniseksi kirjoittajaksi pääsee?

Opintoja kannattaa olla kielistä, (teknisestä) viestinnästä ja markkinoinnista. Verkostoidu ihmisten kanssa, ja kysele paljon/ota yhteyttä itse. Tämän alan työpaikkoja on harvakseltaan yleisesti auki, pitää olla itse aktiivinen.

3. Mitä hyvää ammatissasi on?

Työ itsessään on melko vapaata ja itsekin oppii paljon kirjoittamalla ohjeita. Siistiä sisätyötä.

4. Mitä huonoa siinä on?

Dokumentaatio on enenevässä määrin ulkoistettua hommaa, töitä dokumentoijana yhdessä yrityksessä voi olla haastava löytää. Työ voi olla yksipuolista jos työ koostuu pääasiallisesti olemassa olevan materiaalin päivittämisestä.

5. Elääkö työlläsi nyt?

Kyllä elää jos töitä löytyy.

6. Elääkö sillä 10 vuoden päästä?

En osaa sanoa. Todennäköisesti tuotedokumentaatiota tulee yrityksillä olemaan olemassa myös tulevaisuudessa, mutta kuinka paljon siihen panostetaan on hankalampi sanoa.

Kirjailija

Kirjailijan työtä ei ole kirjoittaa kirjoja. Kirjailija kirjoittaa kirjan, jotta voi tehdä työtään kirjailijana: hakea apurahoja, markkinoida kirjaansa, kirjoittaa kolumneja ja lehtiartikkeleita, tehdä jotain muuta työtä, toivoa, että oma kirja pääsee parhaiden kirjojen listoille, opettaa, sovittaa teoksensa näyttämölle ja kirjoittaa ehkä vielä seuraavakin kirja.

Kirjailijaksi alkaminen on yhtä helppoa kuin pöllön piirtäminen.

Pöllön piirtäminen

1. Piirrä ympyrä
2. Piirrä sen päälle toinen, pienempi ympyrä
3. Piirrä loput pöllöstä

Kirjailijaksi alkaminen

1. Keksi idea kirjalle
2. Kirjoita kirja
3. Allekirjoita julkaisusopimus

Kääntäjä

Kääntäjän työ on klassikkoesimerkki luovuudesta laatikossa.

Alkutekstin antamat raamit pakottavat kääntäjän pinnistämään luovuutensa, kielikorvansa ja usein myös lompakkonsa äärimmilleen. Kääntämiseen on omia koulutusohjelmia, mutta monet kääntäjät ovat opiskelleet jonkin kielen filologiaa ja ottaneet lisäksi kääntämiskursseja tai hankkineet käytännön kokemusta töiden kautta.

Kääntäjän pahin vihollinen on läppärin kannen alla vaaniva Google Translate. Kymmenen tai kahdenkymmenen vuoden kuluttua kääntäminen voi olla yhtä eksoottinen käsityöammatti kuin pahkakuksien veistäjä. Vielä se kuitenkin vaatii taitavaa ihmistä tekstien väliin.

Haastattelussa Lauri Sallamo, oululainen käännöstoimisto Lingustin

1. Mitä kääntäjä oikeasti tekee?

Perehtyy käännettävään aiheeseen joskus varsin syvällisestikin, kääntää varsinaisen materiaalin, tarkistaa ja oikolukee, tarkastaa taittovedokset.

2. Miten kääntäjäksi pääsee?

Mäihällä. Halukkaita alalle riittää, joten verkostoituminen on tärkeää.

3. Mitä hyvää ammatissasi on?

Yrittäjä saa päättää omista aikatauluistaan ja on vastuussa vain itselleen ja yhteistyökumppaneilleen. Saa olla oma-aloitteinen, luova ja itsenäinen.

4. Mitä huonoa siinä on?

Kääntäjillä on yleisesti matala palkkataso. Yrittäjän eläke on olematon, ja sairastaminen on suoraan pois tuloista. Joutuu olemaan oma-aloitteinen, ja yrittämiseen liittyy paljon epävarmuutta sekä hoidettavaa byrokratiaa.

5. Elääkö sillä nyt?

Nipin napin.

6. Elääkö sillä 10 vuoden päästä?

Toivottavasti.

Tiedottaja

Kuten moniin näistä kirjoittamisammateista myös tiedottajan työhön kuuluu tavoitteellisen viestin laatiminen ja sen levittäminen. Tiedottaja esimerkiksi kirjoittaa lehdistötiedotteita, vastaa lehdistön kysymyksiin, kirjoittaa tai kerää asiakaslehteä, tuntee oikeat ihmiset ja osaa sanoa asiansa joko ällistyttävän yksinkertaisesti tai äimistyttävän monimutkaisesti – kumpaa tilanne vaatiikaan.

Tiedottaja voi olla esimerkiksi yrityksessä tai kulttuurilaitoksessa. Tiedottajat ovat viestinnän ammattilaisia ja sopiva koulutus voi löytyä esimerkiksi viestintätieteiden parista.

Kirjoittamisen opettaja

Aivan samaan tapaan kuin ammattiurheilijasta tulee ennen pitkää valmentaja mistä tahansa näistä aiemmin luetelluista ammateista voi aktiiviuran jälkeen ja sopivasti harmaannuttuaan jatkaa kirjoittamisen opettajaksi.

Älä huoli, et pääse kirjoittamista pakoon

Toivottavasti tästä listauksesta oli apua, jos etsit suuntaa kirjoittajan elämällesi.
Onneksi elämme tekstien maailmassa, jossa yllättävän monessa työssä pääset käyttämään kirjallisia kyvykkyyksiäsi. Toimistotyö on sähköpostien ja muistioiden kirjoittamista. Raportit, todistukset, powerpointit ja peedeeäffät ovat siitä kauniita, että niissä kaikissa on sanoja – joskus jopa viestintää.

Jos mietit kirjoittamista ammattina, älä huoli vaikka et pääsisikään tai päätyisikään mihinkään esitellyistä ammateista. Kirjoittamista et pääse pakoon.


Uusinta uutta inboxiin

Tilaa uutiskirje niin saat tiedon uusista jaksoista ja artikkeleista

Osallistu keskusteluun


4 vastausta artikkeliin “Kirjoittaminen ammattina | Kuka elää kirjoittamalla?”

 1. Hannu Naski avatar

  Minä olen pitkään etinyt ammattitutkintoa mutta sopivaa ei ole löytynyt. Viimeksi hain yrittäjän ammattitutkintoon mutta minua ei valittu siihen. Opiskelin koodaajaksi vuosi sitten mutta sain potkut siitä kun en tenhnyt tehtäviä. Muita ammatteja oli hieroja, 1200 euroa, haitarinkorjaaja ei muista minkä hintainen se oli. Polkupyörän korjaaja voisi olla sujuva tulevaisudessa mutta ehkei mikään kiva. Minulle osui silmään nyt kirjailijan ammatti. Ei tarvita ammatutkintokoulutuksia. Ehkä kirjailijasta saattaa tulla tulevaisuuteni ura. Laulajasta en pidä. Ei ehkä laulaja ole tulevaisuuden urani.

  1. Jukka Aalho avatar

   Hei! Onnea matkalla kohti kirjailijuutta! Siinä auttavat erilaiset elämänkokemukset, joten hyvät pohjat on jo.

 2. Mikko Kosonen avatar
  Mikko Kosonen

  Kirjoittaminen (kirjailija) on kyllä parasta mitä tiedän, tällä erää kaksi omakustanteista kirjaa tehtynä, joiden myynnillä ei kyllä vielä elätä ketään. Kolmas tekeillä, mutta hieman takkuilee, koska ”huijarisyndrooma” palaa aina valmiin teoksen jälkeen takaisin 😀

  1. Jukka Aalho avatar

   Hei! Mahtava että kirjailijan elämä maistuu. Onnea huijarisyndrooman päihitykseen!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *