Kokemuksia Suomalainen Plus -äänikirjapalvelusta: Lue äänikirjojen suurkuluttajan arvio

 8.3.2023
Suomalainen Plus

Suomalainen Plus on yksi uusimmista ääni- ja e-kirjapalveluista Suomessa. Palvelun tarjoaa Otava-konserniin kuuluva Suomalainen Kirjakauppa ja se lanseerattiin helmikuussa 2020. Tässä artikkelissa käymme läpi kokemuksia Suomalainen Plus -palvelusta ja vertaamme sitä muutamiin muihin suosituimpiin palveluihin.

Äänikirjat ovat minulle yksi lempitavoistani nauttia kirjoista ja olenkin jossain vaiheessa kokeillut melkeinpä kaikkia äänikirjapalveluita. Jos etsit kuunneltavaa, suosittelen myös lukemaan juttumme ilmaisista äänikirjoista netissä.

Suomalainen Plus pähkinänkuoressa

Tässä yhteenvetona tämän äänikirjapalvelun ominaisuudet ja perustiedot. Saatavilla on sekä äänikirjoja että e-kirjoja. Verrokkina Nextory-äänikirjapalvelu.

OMINAISUUS Suomalainen Plus Nextory
Hinta 16,95 €/kk alk. 13,99 €/kk
Lukunopeuden säätö
Uniajastin
Offline-lukeminen
Kirjojen lukija-arviot ✓ (1–5) ✓ (1–5)
Oma lukutoivelista
Omat lukutilastot x
Alustat iOS ja Android iOS ja Android
Kielet Suomi Suomi, englanti, ruotsi
Kokeilujakso 30 pv ilmaiseksi 30 pv ilmaiseksi

Ensivaikutelma Suomalainen Plussasta: Toimiva ja selkeä

Suomalainen Plus on käyttökokemuksena miellyttävän selkeä. Sovellus toimii ainakin iPhonella sujuvasti, uusien kirjojen löytäminen on helppoa ja suomalaisen kirjallisuuden valikoima on laaja. Siinä on kaikki perustoiminnallisuudet, kuten lukunopeuden säätö, uniajastin, suosikkilistat ja oma lukuhistoria, joten alkuun pääseminen on vaivatonta.

Näkymiä Suomalainen Plus -sovelluksesta

Tilauksen irtosanominen tuntui monimutkaiselta ja sekavalta, mistä peukku alaspäin.

KÄYTTÖKOKEMUS: Tyylikkäästä toiminnallisuudesta Plussalle plussaa

Suomalainen Plus -sovellus on tyylikäs ja näpsäkkä. Sovelluksessa liikkuminen tuntuu luonnolliselta, sekä kirjat ja näkymät aukeavat nopeasti. Etusivuna aukeava Sinulle-näkymä sisältää monelta kantilta kuutioituja kirjoja, joista lukumatkan voi aloittaa. Näitä ovat kirjoittamishetkellä mm.

Sponsoroitu

Sukella kirjallisuuden nurjalle puolelle

Sukella kirjallisuuden nurjalle puolelle

Kuule miten kirja-ala toimii alan sisäpiiriläisten suusta

Yli 140 jaksoa / Jo vuodesta 2016

Kustannussopimukset, kirjamarkkinointi, omakustantaminen… Kertojan äänen arkistoista löytyy luultavasti jakso siitä, mikä sinua kirjallisuudessa kiinnostaa.

Sponsoroitu

 • Kevään kuumimpia dekkareita
 • Lemmekästä lomalukemista
 • Palkintohaavit
 • Henkilökunnan suosikki
 • Innostu ja inspiroidu

Parhaimmillaan tunne on kuin hyvin palvelevassa kirjakaupassa, joka pureksii asioita käyttäjälle/vierailijalle valmiiksi.

KÄYTTÖKOKEMUS: Hakutoiminnosta miinusta

Suomalainen Plussalle miinusta siitä, että hakutoiminto tuntuu jättävän monta kiveä kääntämättä. Kun haen esimerkiksi kirjailijan nimellä, minulle jää tunne, etten  tiedä, näenkö kaikki saatavilla olevat kirjat. Tähän voisi auttaa esimerkiksi kirjailijanimien kategorisointi, eli se, että nimeä painamalla näkisi kaikki kirjailijan saatavilla olevat teokset.

Käytännössä testasin tätä hakemalla hakusanoilla ”Koskinen”, ”JP Koskinen” ja ”Juha-Pekka Koskinen” ja sain jokaisella hiukan eri tulokset. Tähän voi toki vaikuttaa myös muoto, jolla tiedot on annettu järjestelmään. Toisaalta näyttää siltä, että osasta kirjailijoista on tehty oma kirjailijaesittelysivu, joka kerää yhteen teokset. Tällaiseen pääsin vain etusivun noston kautta enkä hakusivulta.

Kun hakee kirjailijaa tai teosta, jota palvelussa ei ole, näkyy tyhjä ruutu, mikä sai minut aluksi hämmentyneeksi, koska luulin sovelluksen vielä hakevan tuloksia.

Valikoimassa vain suomenkielisiä kirjoja

En onnistunut löytämään sovelluksesta muuta kuin suomenkielisiä kirjoja. Kuuntelen usein etenkin uutuuskirjoja englanniksi, joten tämä voisi itsellä johtaa jonkun muun äänikirjapalvelun käyttöön. Palvelun nettisivuilla myös puhutaan vain ”laajasta valikoimasta suomenkielisiä kirjoja”.

Valikoiman laajuuden arviointi ja vertailu muihin palveluihin on vaikeaa. Usein palvelut puhuvat suurpiirteisesti valikoiman laajuudesta. Tähän osittaisena ratkaisuna on oma henkilökohtainen testikirjalista, joka sisältää niin klassikkoja kuin uutuuksiakin.

Tässä Suomalainen Plussan kirjavalikoiman hudit ja tärpit:

 • Harry Potterit: Ei
 • Taru sormusten herrasta: Ei
 • Defoe, Robinson Crusoe: Kyllä
 • Linna, Tuntematon sotilas: Kyllä
 • Harari, Sapiens: Kyllä
 • Kahneman, Ajattelu, nopeasti ja hitaasti: Ei
 • Muumi-kirjoja: Kyllä
 • Statovci, Bolla: Kyllä
 • Fagerholm, Vem dödade bambi? / Kuka tappoi bambin?: Ei
 • Koskinen, Tulisiipi: Kyllä
 • Kuisma, Kerrostalo: Kyllä
 • Rimminen, Jos se näyttää siltä: Ei
 • Venho, Ensimmäinen nainen: Kyllä
 • Tervo, LOIRI.: Kyllä

Äänikirjapalvelun käyttökokemuksia

Suomalainen plus mukana arjessa

Keskityin lähinnä äänikirjojen kuunteluun tämän kokeilun aikana. Arjessa sovellus toimi iPhonella hyvin, jatkoi siitä mihin viime kerralla olin jäänyt, totteli langattomista kuulokkeista annettavia komentoja eikä kaatuillut.

Välillä sovellus vastasi hitaasti sen jälkeen kun sen oli avannut. Uusien kuunneltavien kirjojen löytäminen oli helppoa ja suosittelenkin kaikkia kiinnostuneita kokeilemaan sovellusta itse – etenkin siltä kannalta, löytyykö sieltä luettavaa ja kuunneltavaa omaan makuun. Sovellus itse tuskin kenellekään muodostuu esteeksi.

Suomalainen Plus -tilauksen aloittaminen

Suomalainen Plus on kohtuullisen helppo ottaa käyttöön. Kokeilun voi ostaa Suomalaisen sivuilta nollan euron hintaan, jolloin sivuille annetaan myös omat luottokorttitiedot. Sähköpostiin tulee viesti, jonka kautta sovelluksen voi ladata. Sovellukseen kirjautuessa sähköpostiin tulee koodi, joka toimii kertakäyttösalasanana. Käyttöönottopolku opastaa vaiheesta seuraavaan varsin yksiselitteisesti.

Suomalainen Plus -tilauksen lopettaminen

Suomalainen Plus -tilauksen irtosanominen onnistuu sovelluksen kautta navigoimalla Profiili > Hallitse tilaustasi. Ruutuun täytetään oma sähköposti, johon saa kertakäyttölinkin, jonka avulla tilauksen voi purkaa. Kertakäyttölinkin takaa avautuu Suomalaisen oma nettisivu, jota oikealle skrollaamalla näkyy Irtisano tilaus -linkki. Varsinkaan puhelimella ei ole aivan selkeää, missä irtisanomislinkki on.

Suomalainen Plus -tilauksen irtosanominen

Sponsoroitu

Sukella kirjallisuuden nurjalle puolelle

Sukella kirjallisuuden nurjalle puolelle

Kuule miten kirja-ala toimii alan sisäpiiriläisten suusta

Yli 140 jaksoa / Jo vuodesta 2016

Kustannussopimukset, kirjamarkkinointi, omakustantaminen… Kertojan äänen arkistoista löytyy luultavasti jakso siitä, mikä sinua kirjallisuudessa kiinnostaa.

Sponsoroitu

Lisäksi seuraavissa vaiheissa ei ole aivan selvää, onko tilaus oikeasti irtosanottu. Pienellä kirjoitettu Cancel my subscription -teksti saattaa jäädä klikkaamatta, eli miinusta myös irtisanomisen hankaloittamisesta kyseenalaisin keinoin, eli kieltä vaihtamalla. ”Kiitos, että käytit Suomalainen Plussaa!” myös kuulostaa siltä kuin peruutus olisi jo tehty.

Jos Suomalainen Plus -palvelu ei ole tuntunut oikealta, mutta haluat silti kokeilla jotain muuta sovellusta, lue lisää muista äänikirjapalveluista.

Loppuyhteenveto kokemuksista: Plussalle jää

Suomalainen Plus on vasta lanseerattu ja tulee varmasti kehittymään lähitulevaisuudessa. Jo nyt se on mallikelpoinen ja selkeä sovellus, joka sopii etenkin suomalaista kirjallisuutta lukevalle ja kuuntelevalle. Englanniksi tai ruotsiksi lukevalle palvelu ei tässä vaiheessa sovi.

Myös nämä artikkelit voisivat kiinnostaa sinua


Uusinta uutta inboxiin

Tilaa uutiskirje niin saat tiedon uusista jaksoista ja artikkeleista

Osallistu keskusteluun


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *