Vinkit novellin ideointiin

 2.5.2023

Tuntuuko novellin kirjoittaminen vaikealta? Eikö ideoita synny?

Kokosin tähän blogipostaukseen seitsemän minun ja Jukan vinkkiä novellin ideointiin. Kaikki vinkit ovat sellaisia, jotka olemme todenneet hyviksi ja toimiksi tavoiksi ideoida novelli – monet niistä ovat tuoneet meille myös menestystä kirjoituskilpailuissa.

Kuuntele myös aihetta käsittelevä Kertojan ääni -podcastin jakso:

Tai katso havainnekuvat Kertojan äänen videolta.

1. Kirjoita viisi alkulausetta, valitse mielenkiintoisin ja katso, mihin se johtaa

Vaikein vaihe on saada jotain ruudulle. Siksi erilaisten aloitusten kokeilu voi auttaa lähtemään liikkeelle.

Tällä tavoin on syntynyt muun muassa novellini Kesäkolli. Junamatkalla läppäri edessäni katsoin ikkunasta maisemia ja aloin pyöritellä mielessäni erilaisia novellin aloituksia. Lopulta kirjoitin ruudulle aloituslauseen.

Sponsoroitu

Sivutieromaani

Sivutieromaani

Jukka Aalho

Basam Books / Vuoden 2024 kesäkirja

”Sivutieromaani on erinomaista kesäluettavaa!” – arvio Instagramissa. Kolme tietä. Kolme tarinaa. Tuhat sivuntienkuumaa kilometriä. Sivutieromaani on Jukka Aalhon moderni suomalainen tieromaani sinun kesääsi.

Sponsoroitu

”Mä otin joka kesä mökil uuden kesäkollin.”

– Essi Pulkkinen: Kesäkolli

Usein aloituslause ei ole heti täydellinen. Palaa siihen vielä, kun novellisi on valmis. Tuntuuko se edelleen hyvältä vai kaipaisiko se hiontaa?

2. Siirrä Hollywood-elokuvan tapahtumat uskottavasti Tyrnävälle

Millaisia olisivat lempi-inhokkisi tai lempilempisi tapahtumat siirrettynä pikkukaupunkiin? ”Vauhti -kuoleman kyydissä” kertookin juuri eläkkeelle jäävästä kuljettajasta, joka lyö vetoa Shellin ukkojen kanssa siitä, että ajaa viimeisen ajon pysähtymättä liikennevaloihin. ”Pieni irtokarkkikauppa” kertoo äidistä ja tyttärestä, jotka avaavat pieneen kylään irtokarkkikaupan. Ongelmia syntyy kun asiakkaat haluaisivat ostaa maitoa, mutta tarjolla on vain irtokarkkia.

Jukka siirsi Thelma ja Louise -elokuvan tapahtumat kuvitteelliseen suomalaiseen pikkukaupunkiin. Näin syntyi novelli Helmi ja Loviisa,  jossa teiniparivaljakko ajautuu väkivaltaisten tekojen kierteeseen.

3. Yhdistä eloton esine tylsän arkiseen tapahtumapaikkaan

Millainen on ovisilmän kautta kerrottu novelli? Entä omenan?

Jukka on kertonut novellinsa Omena – yllätys yllätys – omenan näkökulmasta. Novelli perustuu Jukan kokemuksiin pyörävaraston lattialla hitaasti kuihtuvasta omenasta, jonka hän näki joka aamu muutaman kuukauden ajan.

”Keittiönpöydän alla oli rujoposki omena.

Se oli vierinyt sinne paperisesta kauppakassista, pyörittänyt nukkuvierua kantansa ympäri, osunut mustanruskeaan tuolinjalkaan ja pidättänyt itkua, kun sen kuoreen tuli tuhkanvihreä lommo eikä appelsiinituuli enää puhaltanut kipua pois.

Omena ei ymmärtänyt kaikkea ja sen, mitä se ymmärsi, se ymmärsi väärin.”

Sponsoroitu

Sivutieromaani

Sivutieromaani

Jukka Aalho

Basam Books / Vuoden 2024 kesäkirja

”Sivutieromaani on erinomaista kesäluettavaa!” – arvio Instagramissa. Kolme tietä. Kolme tarinaa. Tuhat sivuntienkuumaa kilometriä. Sivutieromaani on Jukka Aalhon moderni suomalainen tieromaani sinun kesääsi.

Sponsoroitu

– Jukka Ahola: Omena

Katsele ympärillesi. Mikä tylsä ja eloton esine voisi olla novellisi lähtökohta? Kaukosäädin? Jalkarahi? Mikä on tylsin huone kodissasi tai tuttaviesi kodissa? Autotalli, vintti, vierasvessa, joka ei vedä kunnolla.

Yhdistä nämä kaksi asiaa ja käsissäsi on novellin idea. Kaukosäädin on vierasvessan hyllyn päällä. Kaikki muut napit on peitetty teipillä paitsi numero kolmonen. Kaverinsa luokse käymään tullut pikku-Valtteri rukoilee, että vessa vetäisi sillä kertaa. Häntä ei kuitenkaan lykästä. Viimeisenä oljenkortenaan Valtteri ottaa kaukosäätimen, osoittaa sillä vessanpyttyä ja painaa kolmosta…

4. Kehitä kahden hengen tiimi, jolla on yksi vastustaja

Voit myös ideoida novellisi henkilöiden kautta. Mieti millainen parivaljakko on novellisi pääosassa ja millainen vastustaja heillä on. Perinteisiä parivaljakoita ovat esimerkiksi pian häihin aikova pariskunta, eläkkeelle jäävä poliisi ja hänen yli-innokas parinsa, lapsuuden parhaat ystävykset jotka vartuttuaan tuntevat outoa vetoa toisiinsa ja eri maailmoista tulevat samankaltaiset sankarit, jotka eivät aluksi voi sietää toisiaan.

Keksi tälle parivaljakolle vielä yksi vastustaja: naapuri joka kakattaa koiransa takapihallasi, massamurhaaja jolla on perhostatuointi, ilkeä kemian opettaja, pahan ruumiillistuma Barzimon tai vaikkapa koditon klovni.

Kokeile erilaisia yhdistelmiä ja anna tarinan viedä mennessään: eläkkeelle jäävä komisaario Hakkarainen ja hänen uusi työparinsa Jande juotuvat venymään äärirajoille, kun Tyrnävän perunapelloilla alkaa näkyä outoja merkkejä, jotka kertovat ikiaikaisen pahuuden, Barzimonin, heräämisestä.

5. Tutustu hyvin johonkin erikoisalaan ja mieti, mikä tragedia on kohdannut päähenkilöä

Kun alat miettiä tarkemmin aiemmin lukemiasi novelleja (ja romaaneja), huomaat aika nopeasti, että useimmissa niissä käsitellään jotain erikoisalaa. Päähenkilö voi olla hammaslääkäri, mainosmaailman ammattilainen tai hän voi vaikkapa soittaa selloa.

Voit ideoida novellisi tällaisen erikoisalan avulla. Tutkimalla aihetta saat ajatuksia ja ideoita, ja tietämyksesi aiheesta saa myös lukijan kiinnostuneeksi. Jukka käytti tätä keinoa ideoidessaan novellia Lauri. Novellissa päähenkilön tuntoja kuvataan hirven nylkemisen näkökulmasta. Taustatyöhön kävi Metsästäjä-lehti, josta sopivasti löytyi ohjeet oikeaoppiseen nylkemiseen. Nylkemisen ja henkilökohtaisen tragedian teemat kietoutuivat yhteen ja vahvistivat toisiaan.

Novelli Lauri ja monta muuta Kertojan äänen novellia on julkaistu kokonaisuudessaan Tarinat-osiossamme. Ne ovat kuunneltavissa myös äänikirjapalveluissa, kuten Nextoryssa ja BookBeatissa.

Kertojan äänen novellit nyt Nextoryssa

6. Poikkea tavallisista rutiineistasi

Yksi helppo tapa saada novellin ideointi sujumaan on poiketa omista rutiineista. Kirjoita siellä, missä et tavallisesti kirjoittaisi: kahvilassa, kirjastossa, junassa tai kotona, jos yleensä kirjoitat muualla. Paikanvaihdon sijaan voit myös kokeilla tehdä asioita eri tavalla: keitä kahvia väärällä kädellä tai muuta aamurutiinien järjestystä.

Parhaimmat novelleistamme ovat syntyneet muualla kuin kotisohvan nurkassa tai keittiönpöydän ääressä. Kesäkolli on kirjoitettu junassa ja Muutto kahvilassa.

7. Kirjoita ensin seitsemän virkkeen novelli ja laajenna se kokonaiseksi novelliksi

Jos ongelmasi novellin ideoinnissa on draaman kaaren keksiminen, voit hyödyntää valmiita novellin rakenteita. Esimerkiksi seitsemän virkkeen novellin rakenteella saat kirjoitettua helposti novellin, jossa on rytmiä ja draaman kaari.

Lisää seitsemän virkkeen novellista voit oppia tästä jaksostamme:

Toivottavasti näistä ideoista on sinulle apua novellin ideointiin. Jos saat näistä inspiraatiota, kerro se kommenteissa!


Uusinta uutta inboxiin

Tilaa uutiskirje niin saat tiedon uusista jaksoista ja artikkeleista

Osallistu keskusteluun


8 vastausta artikkeliin “Vinkit novellin ideointiin”

  1. Jussi Valkila avatar
    Jussi Valkila

    Hienoa oli löytää nämä sivut!

    1. Jukka Ahola avatar

      Hei! Huippua, jos niistä on ollut hyödyksi ja inspiraatioksi.

  2. Anna avatar
    Anna

    Hieno artikkeli! Oloen kirjoittanut jo muutaman kirjan. Kuinka julkaisu onnistuisi parhaiten?

    1. Jukka Ahola avatar

      Hei! Kiitoksia ja onneksi olkoon kirjojen loppuunsaattamisesta. Julkaisuun taitaa nykyään olla varsin monta kanavaa. Perinteiset kustantamot ottavat käsikirjoituksia vastaan nykyään sähköisestikin. Ohjeet löytyvät kustantamoiden sivuilta. Lisäksi esimerkiksi Books on Demand mahdollistaa omakustantamisen aika helposti. Se mitä kautta kirjansa haluaa julki riippuu monista tekijöistä. Se mitä kirjoja perinteiset kustantamot haluavat julkaista riippuu myös monista tekijöistä. Toivottavasti löydät oman keinosi saada kirjat maailmalle!

  3. Mari avatar
    Mari

    Siis niin kiva kun osuin tälle sivulle saamaan ideoita elämäni ensimmäiseen novelliin. Aloitan sen kirjoittamisen nyt ja valmista pitäisi olla tunnin-parin päästä. Katsotaan miten käy: huomenna vien sen arvosteltavaksi. Jännä vaihe, kun ei vielä tiedä mitä tulee. Kiitos vinkeistä. Nyt voin reippain mielin aloittaa,

    1. Jukka Aalho avatar

      Hei! Ihan mahtavaa, että päädyit tänne. Miten novellin kirjoittaminen onnistui?

  4. Stella Repo avatar
    Stella Repo

    Minua kiinnostaisi kirjoittaa novelli mutta olen miettinyt että miten sen kirjoittaisin ja aihekin hakusessa vielä. tai on noita aiheita jonkun verran mielessä. Osaisi vaan päättää että mistä aloittaisin. Tarvitsisin muutenkin vähän ammattilaisen apua ja näkökulmaa muutenkin.

    1. Jukka Aalho avatar

      Hei Stella!

      Mukava, että novellit kiinnostavat. Kaikilla on oma tapa tapansa kirjoittaa, mutta minä lähtisin kokeilemaan tällaista: 1. Keksi kolme ideaa parin sivun mittaiselle novellille. Niiden ei tarvitse olla hyviä. Tähän tyyliin: ”Iso kuusi kaatuu ja pelastaa jonkun joulun” tai ”Koira palaa kotiin” tai ”Hiljainen räjähdys”. Valitse summamutikassa yksi aihe ja ala kirjoittaa.

      Aloita jostakin. Voit kokeilla myös luoda 7 virkkeen novellin: https://kertojanaani.fi/7-virkkeen-novelli-rakenne/.

      Tärkeää on siis se, että alat kirjoittaa jostain. Lyhyt novelli on hyvä paikka kokeilla. Kun saat yhden tehtyä, voit aloittaa toisen. Sinun ei tarvitse huolehtia siitä, onko novelli hyvä vai huono. Tai aihe. Tai kieli. Tärkeintä on, että aloitat. Onnea matkaan!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *