Kokemuksia Elisa Kirjasta: Lue kattava arvio kuukausitilauksesta

 8.3.2023

Sisältää *-merkittyjä markkinointilinkkejä

Kokemuksia Elisa Kirjasta

*Elisa Kirja* on ehkäpä yksi tunnetuimmista suomalaisista äänikirja- ja e-kirjapalveluista. Sovellus on pääosin toimiva, kaupassa on paljon valikoimaa ja kuukausimaksu vähemmän lukevalle on halvempi kuin muissa. Lue kokemuksia Elisa Kirjasta tästä artikkelista, jossa vertaamme sitä myös muutamaan muuhun äänikirjapalveluun, lähinnä Nextoryyn.

Toiminnoiltaan Elisa Kirja on lähinnä sähköinen kirjakauppa, josta digitaaliset aineistot ostetaan omaksi – joko rahalla tai krediiteillä. Se ei siis ole täysin samanlainen kuin vaikkapa Nextory, jossa kuukausimaksulla saa kuunnella niin monta (ja montaa) kirjaa kuin haluaa.

Sovellusnäkymiä Elisa Kirja -sovelluksesta

Erilaisen toimintatavan vuoksi Elisa Kirja on kuukausimaksultaan paljon halvempi kuin muut: 8,90 €/kk. Tällä hinnalla saa siis kaksi krediittiä 30 päivän välein, joilla voi ostaa tiettyjä palvelun kirjoja. Elisa Kirjasta voi myös ostaa kirjoja ilman kuukausitilausta.

Lue myös muut äänikirjapalveluarvostelumme:

Elisa Kirjan äänikirjapalvelu pähkinänkuoressa

Tässä yhteenvetona tämän äänikirjapalvelun ominaisuudet ja perustiedot. Saatavilla on sekä äänikirjoja että e-kirjoja. Elisa Kirjan erikoisuutena on se, että ostetut ääni- ja e-kirjat saa omaksi.

OMINAISUUS Elisa Kirja Nextory
Hinta 8,90 €/kk alk. 13,99 €/kk
Lukunopeuden säätö
Uniajastin
Offline-lukeminen
Kirjojen lukija-arviot ✓ (1–5) ✓ (1–5)
Oma lukutoivelista
Omat lukutilastot x
Alustat iOS ja Android iOS ja Android
Kielet Suomi, englanti, ruotsi Suomi, englanti, ruotsi
Kokeilujakso 14 pv ilmaiseksi 30 pv ilmaiseksi

Yhteenveto Elisa Kirjasta: Kirjoja omaan e-hyllyyn – vähän töksähtelevästi

Elisa Kirjan hyvä ja huono puoli on se, että se toimii eri tavalla kuin suurin osa muista palveluista. Kirjat ja äänikirjat saa omaksi hiukan halvempaan kuukausihintaan, mutta sovelluksen ja nettikaupan käyttäminen ei tunnu järin sulavalta.

Sponsoroitu

Sukella kirjallisuuden nurjalle puolelle

Sukella kirjallisuuden nurjalle puolelle

Kuule miten kirja-ala toimii alan sisäpiiriläisten suusta

Yli 140 jaksoa / Jo vuodesta 2016

Kustannussopimukset, kirjamarkkinointi, omakustantaminen… Kertojan äänen arkistoista löytyy luultavasti jakso siitä, mikä sinua kirjallisuudessa kiinnostaa.

Sponsoroitu

Ensinnäkin kirjoja ei voi ostaa sovelluksesta vaan vain Elisa Kirjan nettikaupasta. Edes krediittejä ei voi käyttää sovelluksessa. Selaimen aukaiseminen, sisään kirjautuminen, kirjan ostaminen, sovelluksen aukaiseminen… Ylimääräiset vaiheet eivät ole varsinaisesti vaikeita, mutta ne ovat silti ylimääräisiä. Jos itse valitsisin äänikirjapalvelun niin uskoisin, että tästä syystä en valitsisi Elisa Kirjaa: se muistuttaa joka käänteessä siitä, että rahaa tai kredittejä kuluu ja pakottaa tekemään päätöksiä. Muissa rajattoman kuuntelun palveluissa voin vapaammin kokeilla ja kuunnella muutamalla napautuksella.

Jos toisaalta pidät ajatuksesta, että huolellisesti päätät mitä ostat, käytät rahojasi hyvin päämäärätietoisesti ja haluat vain maksaa juuri niistä kirjoista, jotka olet päättänyt ostaa, niin Elisa Kirja voi olla juuri oikea valinta.

KÄYTTÖKOKEMUS: Elisa Kirjan miettiminen on jätetty harmittavasti puolitiehen

Olen käyttänyt ja arvostellut monia äänikirjapalveluita. Elisa Kirja on niistä selkeästi erilaisin. Haluaisin pitää siitä enemmän kuin pidän: sovelluksen design ja käytettävyys eivät ole täysin sulavia, toiminnallisuuksina on saatavilla vain pakolliset ja monessa kohtaa tulee mieleen, ettei käyttäjäkokemusta ole mietitty loppuun asti.

Esimerkkinä tämä sovellusnäkymä, joka avautuu ensimmäisenä sisäänkirjautumisen jälkeen:

Elisa Kirjan aloitusnäkymä

Odotin harrypottermaista runsaudensalia, josta löydän heti uutta luettavaa. Sain valkoisen aution maiseman, jonka luulin johtuvan siitä, ettei sovellus ollut vielä ladannut kaikkia kuvia.

Pieniä pysähtymisen paikkoja on muitakin. Suoraan lukemaan hypänneenä tämä ilmoitus suorastaan ärsytti: ”Yritätkö ostaa kirjan?” Kyllä. Tunne on samanlainen kuin kirjakaupan jonossa odottamisen jälkeen myyjä kysyisi: ”Yritätkö ostaa tämän kirjan?”

Elisa Kirja kyllä toimii, mutta se toimii jatkuvasti eri tavoin kuin oletan sen toimivan.

KÄYTTÖKOKEMUS: Perustoiminnallisuus hallussa

Kun äänikirjan tai e-kirjan on saanut hankittua, Elisa Kirja toimii aivan hyvin. Soitin on riisuttu, mutta siinä on nopeudensäätö, uniajastin ja kelaus eteen ja taaksepäin. E-kirjalukijassa voi säätää taustan väriä, fontin kokoa ja lisätä kirjanmerkin.

VALIKOIMA: Elisa Kirjassa on tuhansien äänikirjojen valikoima

Elisa Kirjassa on laaja valikoima digitaalisia kirjoja niin suomeksi, englanniksi kuin ruotsiksikin. Arvostelun kirjoitushetkellä valikoiman laajuus on seuraava:

– E-kirjoja yhteensä 46 330
– Äänikirjoja yhteensä 19 142

Sponsoroitu

Sukella kirjallisuuden nurjalle puolelle

Sukella kirjallisuuden nurjalle puolelle

Kuule miten kirja-ala toimii alan sisäpiiriläisten suusta

Yli 140 jaksoa / Jo vuodesta 2016

Kustannussopimukset, kirjamarkkinointi, omakustantaminen… Kertojan äänen arkistoista löytyy luultavasti jakso siitä, mikä sinua kirjallisuudessa kiinnostaa.

Sponsoroitu

Pelkästään suomeksi on 12 694 e-kirjaa ja 4 341 äänikirjaa. Luettavaa siis riittää. Erikoishuomion ansaitsevat myös Elisa Kirjan kategoriat ”oppikirjat”, ”kuunnelmat” ja ”itsejulkaisut”. Itsejulkaisut tulevat pääosin Books on Demandin kautta.

Kuten muissakin arvosteluissa, valikoiman arvioiminen muihin palveluihin verrattuna on vaikeaa, joten olen ennalta määritellyt kirjat, joiden löytymisen testaan palveluita arvioidessani. Tämä testilista sisältää niin omia suosikkejani kuin kirjallisuuden klassikoitakin:

 • Harry Potterit: Ei
 • Taru sormusten herrasta: Kyllä
 • Robinson Crusoe: Kyllä
 • Linna, Tuntematon sotilas: Kyllä
 • Harari, Sapiens: Kyllä
 • Kahneman, Ajattelu, nopeasti ja hitaasti: Ruotsiksi
 • Muumi-kirjoja: Kyllä
 • Statovci, Bolla: Kyllä
 • Fagerholm, Vem dödade bambi? / Kuka tappoi bambin?: Kyllä
 • Koskinen, Tulisiipi: Kyllä
 • Kuisma, Kerrostalo: Kyllä
 • Rimminen, Jos se näyttää siltä: Kyllä
 • Venho, Ensimmäinen nainen: Kyllä
 • Tervo, LOIRI.: Kyllä

Tämän testin perusteella valikoima on hyvä, ja eri genret ovat Elisa Kirjassa hyvin edustettuina.

Kokeile Elisa Kirjaa ilmaiseksi

Yleensä äänikirjapalveluihin saa tarjoajan sivuilta 14 päivän kokeilun. Elisa Kirjan kokeilu on siinä mielessä erilainen, että siinä saa kaksi krediittiä, joilla voi ostaa kaksi kirjaa luettavaksi. Kokeilun jälkeen kirjat saa pitää itsellä. Jotkut kirjat maksavat enemmän kuin yhden krediitin.

Elisa Kirjan hinta tuntuu edullisemmalta kuin muissa, mutta ero on siinä, että muut perustuvat rajattomaan kuunteluun, kun taas Elisa Kirja perustuu kuukaudessa saataviin krediitteihin. Jos haluat käyttää Elisa Kirjaa, selkein tapa lienee se, että ostat kirjat, jotka haluat ja luet ne. Kuukausitilauksen krediitit kyllä kertyvät, jos niitä ei käytä, mutta ainakin itselle kuukausitilauksen taika on se, että kun se on päällä, voi kuunnella mitä haluaa ja vaikka hypätä seuraavaan kirjaan, jos kirja ei miellytäkään.

Elisa Kirjan tilauksen aloittaminen ja lopettaminen

Elisa Kirjan tilauksen aloittaminen varsin helppoa. Tilausvaiheessa tarvitaan maksukortti, jonka tiedot lisätään palveluun. Sovellus on saatavilla iOS:lle ja Androidille.

Tilauksen lopettamisessa käy ilmi Elisa Kirjan käytön kaksinaisuus: toiminnallisuudet on jaettu Elisa Kirja -sovelluksen ja Elisa Kirjan nettisivun välillä. Myös tilauksen lopettamista varten täytyy kirjautua nettisivuille, painaa navigaation omaa profiilikuvaa, skrollata alas ja valita Peru tilaus. Elisa Kirjalle plussaa siitä, että tilauksen peruuttaminen on loogisessa paikassa ja se onnistuu helposti. Peruutuksen jälkeen käyttäjästä myös tuntuu, että tilaus on varmasti peruutettu – toisin kuin joissain muissa palveluissa.

Yhteenveto kokemuksista

Elisa Kirja* on äänikirjapalveluiden erikoisuus:  kirjakauppa, joka on naamioitu myös kuukausitilaukseksi. Se toimii niille, jotka haluavat ostaa digitaalisia kirjoja omakseen, mutta ei kovin hyvin niille, jotka haluavat Spotifyn tai Netflixin tapaisen kuukausitilauksen. Jos haluat kirjojen Spotifyn, kokeile mieluummin vaikka Nextorya.

Elisa Kirjan sovellus töksähtelee ainakin iPhonella, mutta valikoima on harvinaisen laaja. Palvelu voi sopia monelle, mutta minua se ei saanut vakuutettua.

Myös nämä jutut voisivat kiinnostaa sinua


Uusinta uutta inboxiin

Tilaa uutiskirje niin saat tiedon uusista jaksoista ja artikkeleista

Osallistu keskusteluun


Yksi vastaus artikkeliin “Kokemuksia Elisa Kirjasta: Lue kattava arvio kuukausitilauksesta”

 1. Nepsu avatar
  Nepsu

  En oo vielä lukenut.ja hyvä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *