Suomalaisia novelleja netissä

Suomalaisia novelleja netistä etsivän työtä helpottamaan keräsin listan ilmaisista ja kokonaisista novelleista ja muista lyhyistä kertomuksista. Olen itse avoimesti julkaissut monia novellejani näillä sivuilla ja linkkaan niihin myös alta.

Jos tiedät muita netissä julkaistuja novelleja – omia tai muiden – kommentoi tällä sivulle, niin päivitän listaa parhaani mukaan.

Suomalaiset novellit netissä

Novellit | Nykynovellit

Nykykirjoittajien tai -kirjailijoiden novelleja netistä löytyy yllättävän vähän. Nykynovelliksi olen ristinyt realistiset, nykypäivään tai lähimenneisyyteen sijoittuvat novellit. Näissä novelleissa avataan jääkaappi ja juodaan kahvia.

Kertojan äänen novelleja Nextoryssa

Olemme Essi Aalhon kanssa pitäneet vuodesta 2016 kirjoittamiseen ja kirjallisuuteen keskittyvää Kertojan ääni -podcastia. Kertojan ääni on nyt julkaissut yksittäisiä novellejamme äänikirjapalvelu Nextoryssa.

Jos Nextory ei ole tuttu, voit aloittaa kuuntelun 30 päivän ilmaisella kokeilujaksolla. Lue lisätietoja novelleista ja kokeilujaksosta kertojanaani.fi-sivulta.

Jukka Aalho (ent. Ahola)

Olen voittanut Suomen suurimmat kirjoituskilpailut, teen töitä markkinoinnin parissa copywriterina ja suhtaudun kirjoittamiseen tavoitteellisesti. Tavoitteinani on erottua joukosta, olla uskottava ja tuntea kohdeyleisöni.

  • Alastiko-novellikokoelma: J.H. Erkon kirjoituskilpailun voittotyö vuodelta 2012
  • Lauri: Metsällä-kirjoituskilpailussa palkittu novelli Laurista, Veijosta ja nylkypuukosta.
  • Rullaverhosilmäluomet: Julkaisemattomasta novellikokoelmasta Yhdellä viivalla piirrettyjä ihmisiä.

Essi Aalho

Essi Aalho (ent. Pulkkinen) on palkittu mm. J.H. Erkon kirjoituskilpailussa ja Gummeruksen Martti Joenpolven novellikilpailussa. Hän julkaisee blogissa novellejaan.

Joel Haahtela

Kirjailija Joel Haahtela on julkaissut palkittuja novelleja sivuillaan.

Novellit | Vanhoja suomalaisia novelleja ja kertomuksia

Gutenberg-projekti julkaisee tekijänoikeuden piiristä poistuneita novelleja, romaaneja ja kertomuksia. Sivusto näyttää ja tuntuu aika brutaalilta, mutta sieltä löytyy vaikkapa Juhani Ahon lastuja ja Maria Jotunin novelleja.

Novellit ja sähköiset kirjapalvelut

Äänikirjapalveluissa on usein sekä e-novelleja että ääninovelleja. Suurin osa yksittäin saatavilla olevista novelleista näyttäisi olevan eroottisia novelleja, mutta myös novellikokoelmia on saatavilla.

Jos etsit luettavaa ilmaiseksi, kokeile äänikirjapalveluita ensin kokeilujaksolla. Lue lisää ilmaisista kokeilujaksoista ja parhaista palveluista.

Novellit ja kirjastot

Novelleja on saatavilla myös kirjastojen kautta. E-aineiston lainaaminen on nykyään helpompaa ja osa novellikokoelmista tai novelleista on saatavilla myös äänikirjaversioina. Katso lainausohjeet alueesi kirjaston nettisivuilta.

Novellit ja novellianalyysi

Äidinkielen opettajille olen kerännyt listan novelleista ja muista materiaaleista, jotka sopivat hyvin äidinkielen ja kirjallisuuden kurssien novellianalyysiin.

Novellit | Ääninovellit

Ääninovelleja ja muita lyhyitä kertomuksia ääneen luettuna. Podcastit ovat yksi helppo tapa tilata ääninovelleja puhelimeen.

Myös YouTubessa on muutamia kirjoittajan itsensä lukemia kertomuksia, novelleja tai satuja. Ainakin iPhonella YouTube-videoita voi kuunnella myös pelkällä äänellä siten, että laittaa videon päälle, painaa näytön lukitusnappia ja sitten painaa kuulokkeista tai näytöltä iPhonen omaa play-nappulaa. Näin YouTube-videoita voi kuunnella podcastien tapaan.

Myös kokonaisia äänikirjoja voi kuunnella ilmaiseksi.

Essi Aalho

Essi Aalhon ja Jukka Aalhon Kertojan ääni -podcast koostuu novelleista ja lyhyistä tarinoista ja kirjoittamista käsittelevistä jaksoista.

Jukka Aalho (ent. Ahola)

Lauri-novelli sai kolmannen palkinnon Metsällä-kirjoituskilpailussa vuonna 2015.

Karhunkallopetäjä on osa julkaisematonta novellikokoelmaani Yhdellä viivalla piirrettyjä ihmisiä. Se palkittiin osana kokoelmaani J. H. Erkon kirjoituskilpailussa vuonna 2015.

Poika palkittiin Mökillä-kirjoituskilpailun parhaana vuonna 2017. Se on humoristinen kuvaus vävypoikaehdokkaan toilailusta kaikkein pyhimmän ääressä – eli mökillä.

Viheltäjä on novelli pojasta, joka pitää nälkää loitolla viheltelemällä kioskin kulmilla. Videon tähtenä Nappi-koira.

Sari Peltoniemi

Kirjailija Sari Peltoniemi on lukenut muutamia aikuisten satuja kirjastaan Miehestä syntynyt.

Novellit | Kirjoituskilpailu

Kirjoituskilpailuissa palkittuja novelleja harvemmin julkaistaan netissä, vaikka niistä ei kerättäisikään antologiaa.

Kulttuurilehti Rumasana

Oulun yliopiston Humanistisen killan kulttuurilehti Rumasanassa on julkaistu novelleja kaikilta vuonna 2012 J. H. Erkon kirjoituskilpailussa palkituilta.

Novellit | Science fiction, fantasia ja spekulatiivinen fiktio

Spekulatiivisen fiktion kirjoittajat ovat ahkerimpia nettijulkaisijoita (ehkä eroottisten pakinoiden jälkeen).

Spekulatiivinen verkkolehti Usva

Usvassa on julkaistu kymmeniä jollei satoja spefi-novelleja tunnetuilta ja vasta nousevilta kirjoittajilta. Arkistojen kautta pääsee lukemaan vanhempien lehtien sähköisiä versioita.

Kosmoskynä

Suomen fantasia- ja tieteiskirjoittajien verkkolehti Kosmoskynä julkaisee myös megatavukaupalla luettavaa, blogipohjalla ja pdf-versioina.

Novellit | Nettiportaalit ja verkkokaupat

Novellikokoelmista julkaistaan joskus kokonaisia novelleja lukunäytteinä.

Visuaaliset novellit | Nettisarjakuvat

Tiivistettyä tarinankerrontaa on saatavilla myös nettisarjakuvien muodossa.

Novellit | Foorumit, Blogit ja keskustelupalstat

Foorumeilla ja keskustelupalstoilla on etenkin aloittelevien kirjoittajien tekstejä. Myös omien tekstien julkaiseminen on helppoa ja usein teksteistään saa palautetta ainakin kommenteissa. Tässä muutama osoite, joita voi lähteä kahlaamaan.

 Tiedätkö hyvän netissä kokonaan julkaistun novellin? Lisää se kommentteihin alla.

8 Comments

  1. Tällainen lyhyt novellini vuosien takaa löytyy netistä, teksti oli aikanaan ylioppilaskirjoituksissa aiheena ja opettajien mukaan saanut oppilailta paljon kiinnostunutta palautetta. Julkaisin uuden novellikokoelman viime keväänä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *